söndag, december 25, 2016

Inte bara utdelningen som stiger

Som ni kanske vet så gillar jag utdelningsaktier och framförallt sådana som stadigt höjer utdelningen. I USA är det än mer populärt än här hela det här utdelningsfokuset. Väldigt många amerikanska bolag lägger vikt vid att stadigt höja utdelningen och det finns till och med ett eget index för de bolag i S&P500 som höjt varje år minst 25 år i följd.
Detta index heter S&P500 Dividend Aristocrats och innehåller just nu 50 bolag. 50 bolag som höjt utdelningen varje år i minst 25 år! I Sverige finns det inte ett enda men Hufvudstaden och Castellum närmar sig 20 år.

Men det är inte bara utdelningen som växer, om en tillgång stadigt ger högre och högre avkastning blir ju också den tillgången mer värd. Grovt förenklat kan man ju säga att om ett bolag höjer utdelningen 10 procent är också aktien värd 10 procent mer.
Första bilden ovan är Latours utdelningsgraf sedan 1985 och här kommer en för aktiekursen också.
Det är ju inte enbart för utdelningen jag gillar de här bolagen, den är en mycket viktig del i en helhet som tenderar att bli riktigt bra. Det finns gedigna studier som visar att de här utdelningsaktierna slår det bredare indexet S&P500 på lång sikt.
Att spana efter stadigt stigande utdelningar kan alltså vara en god ide!

Läs mer: Skapa aktievärde genom att investera i utdelningsaktier.
Läs mer: VFC höjer utdelningen rejält.

6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Har du skrivit något om divided aristocrats tidigare och vilka dessa är samt vilka du ägt genom tiderna? Tror jag bara har ett bolag där just nu och det är JnJ, men kan ha fel.

  Är Disney med på den listan kanske?

  SvaraRadera
 2. Man bör ju också vara medveten om det faktum att om man tittar på Aristokraterna lång tid tillbaks, så är det många som inte finns kvar idag (survival bias). Dessutom rör sig vår omvärld allt snabbare (teknikutveckling, internationalisering mm). Så att enbart slå sig till ro med vad ett bolag åstadkommit historiskt det kan slå fel. Jag tror definitivt att om man nu tillhör utdelningskategorin som investerare, så måste man ändå bevaka det man äger, och ibland sälja.

  SvaraRadera
 3. Grymt intressant med utdelningsaristokrater och synd att Sverige ligger så långt efter. När ska bolagen inse att man vill ha utdelning månads- eller kvartalsvis?

  Har en del innehav i USA men tagit en paus där nu pga valutan. Det är ganska svårt att hitta nya intressanta (billiga) case nu tycker jag. Hur gör du petrusko, handlar du i USA nu fast dollarn är så stark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med och tycker det är lite synd att alla bolag (majoriteten i alla fall) delar ut under våren.

   Radera
 4. God jul Petrusko och alla andra.
  Jag gillar utdelnings aktier liksom du Petrusko.
  Ska sätta ihop en portfölj med bra utdelnings aktier här.
  Räknar med att behöva få in 120 000 efter skatt för att kunna leva bra..med utgifter och nöje..har betalt hus så har små fasta utgifter.
  Hur mycket får du in på dina utdelnings aktier Petrusko på ett år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till att få svar på det.

   Radera