lördag, november 05, 2016

En välkomponerad portfölj

Genom att sätta samman en välkomponerad portfölj kan man prestera hygglig avkastning och parera eventuella smällar i enstaka bolag. Att sprida riskerna i olika bolag och branscher är viktigt.
Även i de bästa av tider kommer sannolikt inte alla hästar dra åt samma håll men tanken är då att de växeldrar och att övriga lyfter upp även eftersläntrare.
För några dagar sedan skrev jag om mitt innehav i H&M och att den presterat dåligt. Jag lekte med tanken att om jag inte hade ägt den hade min avkastning varit än bättre. Snabbt kom jag fram till att om jag inte varit riskvillig att äga H&M så hade jag sannolikt heller inte ägt Atlas Copco som i år vägt upp H&Ms nedgång.
Trots att jag äger en surdeg som H&M har jag hittills i år slagit index med råge. Detta har jag en välkomponerad portfölj att tacka. Jag har flera olika fina bolag från diverse branscher. Kanske nästa år är det Atlas Copco som sackar lite medan H&M lyfter upp övriga innehav.

Kring 10-15 olika innehav tycker jag man bör ha som lägst för att uppnå riskspridning och för att ta del av olika branscher och cykler osv. Genom att vikta indexfonder eller investmentbolag som Investor ganska tungt kan man ju hålla nere antalet olika innehav men det är då viktigt att de olika bolagen ej väger tyngre än om de var i en portfölj med tex 15 innehav.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

20 kommentarer:

 1. Grattis till att ha slagit index!

  Det är sällan alla aktier går raskt uppåt samtidigt, så jag köper ditt resonemang om att sprida riskerna och att hade man inte haft aktie A, så hade man nog inte hat aktie B heller.

  Om jag minns rätt så sa du för en tid upp dig och skulle leva på utdelningarna(?). Ett inlägg om hur det funkar och vad du tar dig för om dagarna tror jag skulle intressera många (i varje fall mig). Kanske går det att få till något sådant utan att du röjer din identitet?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon, tack för tipset. Det får bli ett sådant inlägg framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra inlägg!
  Jag skulle gärna se ett blogginlägg om hur din portfölj skulle se ut om du satte igång idag med en mindre summa.
  Nu vill du ju såklart ha en stabil portfölj med stora, fina bolag som ger utdelningar att leva på.

  Men om du hade börjat idag, och ville få snöbollen att växa till sig, hur hade du tänkt då? Lite fler högutdelare som Fortum/Tele2, en aggressivare strategi för att senare växla över till nuvarande strategi?
  Eller hade du ändå kört på samma taktik som nu?

  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Tack för din kommentar. BRa ide. Ett sådant inlägg kan jag nog få till de närmsta dagarna.

   Trevlig helg
   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för en välskriven blogg. Hur ser din fördelning ut i procent mellan dina två kärninnehav, övriga aktier och Fixed Income?

  SvaraRadera
 4. Kan du skriva om fördelning i procent i dina innehav , trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Tack för en välskriven blogg. Hur ser fördelningen ut i procent mellan dina två kärninnehav, övriga aktier och Fixed Income?

  SvaraRadera
 6. Kul, det ser jag fram emot!
  Trevlig helg. :)
  /Daniel

  SvaraRadera
 7. hej!

  Tack för en grym blogg!

  Vad tycker du är en lagom andel index, främst xact omxsb, i en storbolagsportfölj med ganska många invenstmentboag?

  hur göra med likvid, spiltan ränta?

  SvaraRadera
 8. Hello,
  tack för alla kommentarer. Jag publicerar ibland ett inlägg över hur portföljfördelningen ser ut. Nu är det ett tag sedan sist och jag kommer sannolikt publicera ett nytt innan årsskiftet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej anonym,
  jag tror på att vara fullt investerad och köpa ännu mer via månadsspar.
  HAr man mycket utav Industrivärden och/eller Investor kan en indexfond väga lite mindre. De två kan delvis ersätta en indexfond. HIstoriskt har de presterat lite bättre än index och kanske gör de så även i framtiden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt att du lyckats slå Index så pass bra ändå. Stort grattis :) Kom in i HM när dom var på väg ner och köpt successivt. Dock står min avkastning enbart på -77 så måste ha timat dom värsta bottnarna väldigt bra.

  SvaraRadera
 11. Hej, en fråga om att slå index. Har du slagit six30 return sen du började?

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Hej Petrusko

  Grattis till innehavet :) Även min portfölj har presterat fint denna sommar, och jag har också slagit index med råge. Men som högt kom jag upp 10% plus, och är nöjd med det. Sålde just Spiltan Räntefond i samband med det stundande presidentvalet, men kommer återigen att fylla på samma fond fast längre fram. Jag gissar att nästa vecka bjuder på en del köptillfällen och jag tror att marknaden kommer att sättas i gungning. Jag sikar på en hävstångseffekt.

  SvaraRadera
 14. ��Petrusko .Vad tror du om Fortum framåt nu? Elpriserna är på väg uppåt

  SvaraRadera
 15. Grattis!

  min utveckling har inte varit så vacker under året.....
  en galen och riktigt korkad fråga. i din graf ovan ser det ut att vara Avanza som du har dina innehav på. jag kan inte få mina konton att jämföras mot index som alla konton utan endast ett av dem i taget. har inte funnit inställningen, hur får du fram detta?

  trevlig kväll!

  SvaraRadera
 16. Hej anonym,
  Tackar.
  Om du klickar på "värdepapper" när du står i vyn kontoöversikt så är det bara scrolla ned och du har grafen över alla dina konton.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Hej Fortumanonym,
  Elpriset är högre inför vintern än det var vid samma period förra året. Fortum har dock värderats upp redan så kanske är det till viss del inprisat. De säkrar elpriset så det slår inte fullt ut för dem. Det dröjer flera år innan det blir bättre tider på allvar för Fortum, när planerad nedläggning av kärnkraft sker.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. Mäktigt :) Själv hade jag tur som köpte GDF billigt och fick en bra ökning via dem när den gjorde en merge med EHI. Så just nu ligger jag på 17.26% :)

  SvaraRadera