söndag, oktober 09, 2016

Börsveckan som gått. V40 2016

Vecka 40 är i böckerna och OMXS30 Stannade på +0,87 procent för veckan. Industrivärden kickade igång rapportperioden och kommande veckor dröser den ena efter den andra rapporten in. Medan Industrivärdens rapport är tämligen ointressant (noterad portfölj) är Castellums desto mer spännande och den kommer 12/10.
Det amerikanska valet rycker allt närmare och för börsen ser det sådär ut. Det lutar åt att Clinton vinner och av de två är hon sannolikt minst positiv för börs och företag. Hon har uttalat sig i termer om att tvinga ned priser på läkemedel och att ta ut straffskatter på företag som tjänar bra med pengar.
Under veckan har ränterelaterat varit under press i USA för att mot slutet av veckan spilla över på Europa. I fredags såg vi generell nedgång i svenska preffar. Blir klart spännande att se hur det utvecklas kommande vecka.
Hösten har varit ovanligt varm och väntas sätta press på modebolag som tvingas rea ut kläder. En annan sektor som är väderkänslig är fastigheter där en snörik vinter får förvaltningskostnader att skjuta i höjden (snöröjning).

Några av mina inlägg i veckan:

ABB meddelade hur de gör angående delning av bolaget. Jag skrev om Gardell som vinnare i striden. Länk till inlägget.

Inom kort kommer Tele2 göra en nyemission. Läs inlägget med viktigt att tänka på.

Jag skrev om tre olika investeringar med låg risk. Till inlägget.

Artiklar/Bloggar jag läst i veckan.

Lundaluppen är igång och bloggar igen. Läs inlägget med info om förändringar. Länk till inlägget.

10 anledningar att äga Realty Income för alltid. Kort men mycket bra och innehållsrik artikel hos Motley Fool. Länk till inlägget.

Framöver siktar jag främst på att köpa i de olika placeringarna med låg risk som jag skrev om men om Axfood når 147 kronor köper jag en liten slurk där. Jag hoppas få se den neråt 140 kronor, där är den ett mer gemytligt köp.

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

5 kommentarer:

 1. Tycker det är svårt att förhålla mig till Axfood. Har ökat längs vägen ned men känner att jag har ungefär så många aktier som är försvarbart just nu för en defensiv bas i portföljen. Ökar jag ytterligare innan den sjunker under 142 kronor per aktie riskerar jag att sänka portföljens snittutdelning alltför mycket. Vill samtidigt minska mitt GAV men håller fingrarna i styr tills vidare. Ökar du stegvis på vägen ned eller inväntar du ett tillfälle att gå in stort? Vad är ditt GAV i Axfood just nu? Jag har 150 vilket ganska precis motsvarar 3,33 procents ordinarie utdelning med förhoppning om 3,5 procent 2017.

  Blev förvånad över fallet i Realty Income. Köpte mina 4 första aktier i veckan. Historiken är som du visar lysande så börjar närmast undra om jag missat något. Månadsvis utdelning om 4 procent per år tar jag alla dagar i veckan även om fastighetsaktier tappar i kurs när ränteökningen närmar sig samtidigt som USD egentligen är något för dyr för min smak just nu.

  SvaraRadera
 2. Det går inte att jämföra Clintons ekonomiska politik med Trumps ekonomiska politik eftersom Trump inte har en ekonomisk politik. Det närmaste är att han vill få bort import av icke-amerikanska produkter och sänka skatterna för företag och de rika (Reagan vann val på det) men utan att ha en aning om hur det skulle finansieras.

  En miljardär som är uttalad Clinton-supporter varnar för risken för en börskrasch om Trump vinner just för att osäkerheten kommer vara så stor. Trump är känd för att vilja göra stora saker utan alltför mycket analys i förväg och det kan sluta hur som helst.

  Som långsiktig investerare så kan det förstås vara praktiskt med en börskrasch på grund av osäkerhet så länge den riktiga ekonomin inte påverkas. Risken är att den riktiga ekonomin skulle dras med i form av uppskjutna investeringar och kostnadsbesparingar.

  Clinton är en frihandelsförespråkare (i princip) och frihandel har i längden lett till större globalt välstånd (alla blir rikare), men jag tror inte på några plötsliga förändringar om hon blir vald.

  SvaraRadera
 3. Inte bara Realty Income som gått ner.

  Real Estate Weekly Review: REITs See Biggest Weekly Decline In 2 Years

  Länk --> http://seekingalpha.com/article/4010922-real-estate-weekly-review-reits-see-biggest-weekly-decline-2-years


  SvaraRadera
 4. Hej,

  Kan någon förklara tex Nibes företrädesemission tack. Jag har 70 aktier som jag köpte för 70 kr. Har nu fått teckningsrätter som kan användas för att köpa nya aktier (1:7 är villkoret). Jag kan alltså teckna 10 nya aktier. Men eftersom att man får köpa de nya aktier för 48 kr betyder väl det att kursen kommer gå ned till 48 kr, från nuvarande 70 kr? Då är ju mitt innehav genast ned 30 %. Hur sätts kursen till 48 kr, är det vad de värderar bolaget till?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 5. HEj Anonym,
  Nej, turligt nog är det inte så enkelt utan de där teckningsrätterna har ett värde också. Värdet på teckningsrätten och teckningskursen summerar till aktiekursen. Visst kan det hända att det blir säljtryck på aktien efter en sådan här emission då folk kanske säljer för att finansiera eller ta hem kortstiktig vinst men backa hela vägen ner till teckningskursen är ej troligt. Jag har inte koll på denna emissionen o vet ej om den redan är igång men när den är det så kan du se värdet på teckningsrätterna, dels i din depå samt över börsen då de handlas där.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera