Tid i marknaden

När det kommer till börsen och aktieplaceringar hör man ofta uttrycket "timing the market", att tajma marknaden. Vad många inte vet är tyvärr att de allra flesta misslyckas tajma marknaden vilket resulterar i sämre avkastning.
Det man istället skall veta och ha koll på är "time in the market" alltså tid i marknaden.
Gör man sunda placeringar på börsen så är det ett tidsspel, det är bara en tidsfråga innan stora värden skapas. Ränta på ränta blir otroligt effektfullt ju mer tid man ger det, tid i marknaden.

Ett annat uttryck ni säkert hört är "time is money" och det är ju lite lustigt i det här sammanhanget men väl passande. Tid är pengar, väldigt mycket pengar om man bara är uthållig och ger kapitalet tid att växa.

Billiga indexfonder, Investmentbolag, de stora svenska bolagen, välj ut några bra i dessa kategorier och äg dem länge. Köp mer över åren och låt pengarna växa. Det är bara en tidsfråga innan det blir miljonbelopp. Om man tex sparar 500 kronor per månad till 10 procent årlig avkastning tar det drygt 29 år att komma upp i en miljon. Sedan tar det bara knappa 7 år ytterligare att komma upp i två miljoner. Ränta på ränta in full effect.

Lägg nu på minnet: Tid i marknaden. Time in the market. Detta är vad som skapar stort värde.
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Annons:


8 kommentarer:

  1. Helt sant och riktigt!

    Jag har förut varit här inne och härjar lite, då emot att jag inte tycker man alltid bara ska köpa, köpa och köpa.Jag tror fortfarande att man kan med ett litet kapital kan skydda, hedga sin portfölj i vissa lägen, då man tycker det ser dyrt ut eller känner av annan oro i marknaden.
    Men detta är bar i korta intervaller, jag gillar också skarp just ränta på ränta..
    Sedan tycker jag inte man ska vara fullinvesterad (om man inte räknar med en nerdragning med säg 40%)
    Jag tycker man alltid ska ha lite torrt krut i depån för eventuella köp som kan dyka upp.

    Sedan sisten då jag härjade här har ju börsen gått som ett skollat, och mina kortningar är bara luft värda, trots detta elände har min portfölj gått lite plus. Inget att skryta med långt under index men det känns ändå helt ok att göra så ibland.

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Du menar 5000 kr, inte 500 va?

    SvaraRadera
  3. Hej Korta positioner,
    Det finns många olika strategier men tyvärr ger de flesta sämre avkastning än index.
    Just det där att försöka tajma marknaden är en stor fälla. Statistik visar att vi misslyckas fatalt med det. Resultatet är att vi köper dyrt och säljer billigt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Frihetsfokus,
    Jag menar 500 kronor månadsspar. Om man sparar 5000 kronor per månad så tar det under tio år att få ihop en miljon och efter ytterligare 5 år är man uppe i två miljoner.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag vill börja med att tacka för en mycket trevlig blogg, efter att ha legat nere med investeringar på börsen flera år så har jag nu hittat tillbaka och försöker investera långsiktigt i högkvalitativa bolag med bra track record.

    Nu har jag fått upp ögonen för Nolato och är nyfiken på om du hört talas om dem och kanske övervägt att investera i bolaget?

    Saxat från hemsidan: "Vi utvecklar och tillverkar produkter i polymera material som plast, silikon och TPE. Vårt kunderbjudande omfattar allt från konceptutveckling, konstruktion och processoptimering till volymproduktion, vidareförädling och montering."

    Några positiva punkter från min enkla analys:
    - Grundades 1938, registrerade på Mid Cap listan.
    - Verksamheten är indelad i 3 affärsområden: medicinteknik, telekom och industri. Det är telekomsidan som står för den största delen av omsättningen idag men på den medicintekniska fronten har omsättningen ökat starkt under lång tid.
    - Verksam internationellt med hög lokal närvaro.
    - Vinsterna och utdelningen har ökat stadigt sen 2009. De har delat ut i genomsnitt ca 70% av vinsten.
    - Stark ägarbild, 2 familjer äger 20% av bolaget och har 45% av rösterna.

    Med dagens aktiekurs så ligger direktavkastningen på knappt 4,5%, inte fy skam men lägre än vad det har varit. P/E-talet ligger runt 16 idag, vilket är högt sett till historien, men lägre än andra bolag i samma bransch enligt börsdata.
    Sett till dessa parametrar kanske man kan tycka att aktien är högt värderad idag? Hur ska man tänka?

    SvaraRadera
  6. Just det, du har rätt såklart. Att värdet år n+1 är 10% mer än värdet år n, plus 6000 kr i tillfört kapital kan visualiseras snyggt på WolframAlpha.

    SvaraRadera
  7. Med 5000 kr i månaden till 10% tar det 115 månader (9 år och 7 mån).
    Till 5% ränta tar det 12 år prick.

    Med 500 kr månadsspar till 10% årlig ränta tar det 341 månader (28 år och 6 månader)
    Till 5% ränta tar det 44 år 5 mån

    Man kommer snabbt framåt med att spara hårt och fixa extra % i avkastning.

    SvaraRadera
  8. Ett mycket bra inlägg!!
    Tid och tålamod är med all säkerhet de viktigaste faktorerna för att tjäna bra med pengar för den som är långsiktig.

    Att leta efter genvägar via olika mer eller mindre exotiska stategier/bolag/marknader kan bli mycket kostsamt om man inte har tur, eller rent av sluta med katastof om man har otur, och/eller har otillräcklig kunskap om vilka risker man tar.

    Jag tycker själv att ränta på ränta/ tid och tålamod låter enkelt och tilltalande.//Stavros

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...