måndag, maj 09, 2016

Skanska - Utdelningscase med god outlook

Skanska är ett byggbolag med verksamhet i främst Europa och USA och med ett börsvärde om cirka 75 miljarder kronor är det störst i sektorn på svenska börsen. De andra större byggbolagen på svenska börsen har främst verksamhet i Sverige och länder runtikring oss och Skanska som har verksamhet i fler länder i vida världen är faktiskt större än Peab, NCC och JM tillsammans mätt i börsvärde.

Jag gillar sektorn och tror att allihop de här bolagen kommer prestera ganska bra på 10-20 års sikt. Outlooken är god i spåren av urbanisering mm. Det kommer behöva byggas hem,kontor, vägar osv i många många år framöver. Skanska är min favorit i sektorn delvis pga fina nyckeltal, historik men även pga den mer internationella exponeringen.

Nu skall vi titta närmre på Skanska som utdelningsaktie. För 2015 blev resultatet 11,96 kronor per aktie och man delade ut 7,5 kronor. Detta innebär en utdelningsandel om cirka 63% och på kursen 176 kronor är direktavkastningen 4,2%.
De senaste fem åren har genomsnittlig utdelningstillväxt varit 5,5% per år. Skanska har en lång positiv utdelningstrend och flera år har de betalat extrautdelning. Som det mesta på börsen har Skanska en högre värdering nu med 14,7 i p/e jämfört med historiskt snitt om 13,1, detta i spåren av ett historiskt lågt ränteläge. Absolut ingen dyr eller alarmerande värdering. Outlooken är mycket god och vinst samt utdelning väntas stiga framöver. För 2017 har SME direkt en prognos om 12,77 kronor vinst per aktie samt en utdelning om 8,29 kronor.

Det ser bra ut för Skanska och man kan vänta sig höjd utdelning nästa vår, 8 kronor per aktie är inte omöjligt. Med en ganska hög direktavkastning på 4,2% och en utdelningstillväxt om 5,5% är Skanska ett riktigt fint utdelningscase.

Disclaimer: Jag äger Skanska och håller på att bygga upp min andel i bolaget. Jag planerar att köpa regelbundet i bolaget en god tid framöver.


9 kommentarer:

 1. tack för dina info att du delar med oss kollar din blog och twitter dagligen..hälsninagar Mallak

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!

  Snygg analys, skall erkänna att det kliade lite i köpfingret. Skall helt klart ta mig en närmare titt på bolaget.

  Tack för att du delar med dig och ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
 3. Lustigt, jag sålde idag innan jag såg ditt inlägg. Du kanske har rätt men sålde pga minskade intäkter (justerat för valutaeffekter). 6% ökning av rörelseresultat, 20% ökning av vpa är dopat. Frågan är om vpa på nästan 12 är ihållande kommande år?

  Häls Johan

  SvaraRadera
 4. Håller med om analysen, har haft Skanska i 6-7 år nu och ligger på ungefär samma procent i portföljen (6-7%). Direktavkastningen har varit stabil och ökande och med ett GAV på under hundralappen lär jag inte sälja i närtid. En given kandidat till alla värdeinvesterare.

  SvaraRadera
 5. Bra genomgång!

  Har sedan länge haft Skanska i bevakningslistan på Avanza men har ännu inte tagit mig tiden att undersöka bolaget närmre. Bolaget verkar ju ha framtiden för sig med tanke på allt som måste byggas, så det här kan absolut vara ett intressant bolag att ha i portföljen.

  Jag får helt enkelt ta och analysera bolaget lite och därifrån ta ett beslut!

  Mvh Framtida Frihet

  SvaraRadera
 6. Tack för alla goa och intressanta kommentarer.

  Jag gillar som sagt Skanska och tror det är värt att titta närmre på. Som Johan nämner kan (kommer) valutan slå mot resultatet på kort sikt men jag höjer blicken och tittar så långt att valutan neutraliseras. På riktigt lång sikt skall man inte lägga så stor vikt till valutan. Den svänger upp och ned över tid.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Skanska hör till en av mina svenska favoriter. Kommer ha dom som ett av mina kärninnehav under en mycket lång tid är tanken.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 8. Idag föll Skanska nästan 4%, se artikel nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/05/12/skanska-morgonens-forlorare.html

  Finns det någon nackdel med att köpa BTA aktier? Dessa handlas någon krona billigare och så småningom så omvandlas dessa till "riktiga" aktier. Finns det någon nackdel som jag inte förstår?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 9. CTT Systems, listad på Small Cap, ett mycket intressant utdelningscase. En ny utdelningspolicy har beslutats av ledningen, där 50-80 % av nettovinsten ska delas ut till aktieägarna

  SvaraRadera