tisdag, maj 24, 2016

Mer info Castellum, ej delta i nyemissionen

Många har funderingar kring Castellums nyemission och i tidigare inlägg har jag skrivit mycket om vad som händer framåt och om att delta i erbjudandet. I den här länken kan man läsa allt jag skrivit om Castellums nyemission hittills: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/darfor-rasar-castellum-idag.html

Här kommer nu ett kort men viktigt inlägg inriktat till er som äger Castellum men ej avser att skjuta in mer pengar och delta i nyemissionen. På torsdag 26/5 är första dagen man kan delta i erbjudandet och då kommer man få teckningsrätter (givet att man ägde Castellum 20/5) som möjliggör att teckna sig för nya aktier till priset 77 kronor styck.

Om man inte vill delta i emissionen oavsett anledning är det viktigt att inte missa en grej och det är att sälja teckningsrätterna!
De här teckningsrätterna som ni kommer få har ett stort värde, över femton kronor per st. Om ni inte aktivt säljer dem är det mycket pengar ni förlorar. Det kanske kan vara så att någon av mäklarna säljer dem för kunds räkning om i inte gör något men det är jag osäker på och absolut inget man skall ta för givet utan att dubbel och trippelkolla.

Disclaimer: Jag äger Castellum.


16 kommentarer:

 1. Plockar in Castellum när bostadskraschen är ett faktum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadskraschen är ju inte någon svart svan precis. Varenda Svensson har ju förutspått den sedan senaste kraschen, på 90-talet.

   Radera
 2. Om man tror på Castellum, vilket man borde göra om man äger aktier i bolaget, så finns det ingen anledning att inte teckna egentligen. Det är väl isåfall om man inte har kapital nog för att teckna. Men åtminstone en liten del bör man nog teckna om man inte väljer att teckna fullt ut.

  Jag personligen kommer teckna fullt ut i emissionen för att behålla min del av bolaget.

  SvaraRadera
 3. En fråga som ej berör ditt inlägg här. Men jag är nyfiken på om du har tänkt på Starbucks som ett alternativ till din portfölj.
  De har ju utökat med längre öppettider och servering av alkohol kvällstid med lite högre tryck på musiken (och kanske konsumtionen) samt stark tillväxt på nya marknader.
  Har du tänkt något kring Starbucks, och så fall vad är dina tankar?

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko! Hur ser du på köp av Nokia? Nedtryckt, oförtjänt mycket eller ej? Svårt att säga. Många köprek. Har du någon tanke eller är du inte intresserad?

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Jag tycker Starbucks ser ut att vara ett fantastiskt bolag. Har snappat upp deras fina tillväxt och de lär ha mycket god outlook även framöver. Världen är stor och har utrymme för väldigt många fler restauranger/ kaffeaffärer.

  Kan minnas fel men undrar om det inte är så att de har en fin utdelningstillväxt också men låg direktavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  nej Nokia tittar jag ej på. Kanske en miss men man kan ju inte titta på allt. De har ingen gynnsam marknadsposition och innovation från deras sida är inget som fastnat på min radar. Jämfört med tex Ericsson som jag hör en hel del om när det kommer till innovation.
  Jag tycker inte att Nokia verkar vara ett bra bolag. För all del kanske det är möjligt att göra kortsiktig bra affär i den men på lång sikt är det inget jag tror på.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tack för svar.
  Ja, Starbucks har låg direktavkastning. 1,45%. och ökad utdelning senast 5 åren.
  Tycker du det är för låg direktavkastning om man jobbar med en långsiktig utdelningsportfölj?

  SvaraRadera
 8. Även om Starbucks har låg direktavkastning idag så ska man tänka på att utdelningstillväxten är väldigt hög. Om 3 år kommer utdelningen ha fördubblats med nuvarande utdelningstillväxt.

  SvaraRadera
 9. Även om man har aktierna hos ett bolag som snällt säljer alla teckningsrätter man inte utnyttjar så kan det tänkas att man då får betala telefonordercourtage på den automatförsäljningen, så sälj själv om du inte ska utnyttja dessa!

  SvaraRadera
 10. Och hur går man tillväga om man vill delta i nyemissionen?

  SvaraRadera
 11. Hmm.. Hur går man till väga för att själv ev. sälja teckningsrätter?

  SvaraRadera
 12. Den har gått ca 24% på 3 år och spp USA har gått ca 60% på samma tid. Har jag läst fel eller hur kan det va sådan skillnad?
  Vill gärna ha utdelning men väl svårt att räkna hem det om det är så stor skillnad på dem.

  SvaraRadera
 13. Hej smorgos,
  Jag gissar att du kommenterade på fel inlägg nu, rätta mig om jag har fel.
  Misstänker att din kommentar berör indexfonden VTI från Vanguard. Du jämför med SPP USA som är en vanlig fond som återinvesterar utdelningen. VTI ger dig utdelningen cash och du kan själv återinvestera om du vill. Historiskt har utdelningen stått för kring halva totalavkastningen på börsen. Tack vare ränta på ränta blir skillnaden bara större och större ju längre tid man jämför på om man jämför en utan utdelningen med en som återinvesterar den.

  Jämför du på kortare tid, tex ett år har utdelningen inte hunnit göra så stor skillnad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. @Anonymous och @James

  Men, men... Castellum har väl inga bostäder..?

  Är marknaden för bostäder och kommersiella fastigheter så sammanlänkade att en krasch i ena medför en generell fastighetskrasch?

  SvaraRadera
 15. Bra att Du tar upp det. Tror att det är ganska vanligt att rätterna glöms bort. Hos Avanza under fliken Erbjudanden => Övriga erbjudanden finns ganska många företag där man kan anmäla sig till teckning utan företräde. Styrelsen fördelar de ej utnyttjade rätterna till de som har anmält intresse till teckning utan företräde. Jag har anmält mig där några ggr och i endast ett fall fick jag 5 aktier. Det är säker väldigt många som anmäler sig. T.ex. i Castellums fall är som att köpa 112 kr för 77 kr vid tilldelning.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera