De flesta vanliga USA-fonderna här i Sverige ger inte exponering i det gamla hederliga indexet S&P500. Våra svenska fondbolag har gått bananas på sitt ESG spår och kallar nu fonderna för USA-fonder eller indexliknande varpå de exkluderar diverse bolag lite godtyckligt sådär. Berkshire Hathaway är ett sådant bolag som exkluderas i vissa fonder. För den som vill ha exponering i riktiga S&P500 får man vända sig till börshandlade fonder. Då passar det bra att SPDR under 2023 passade på att sänka fondavgiften i sin S&P500 ETF till endast 0,03 procent.
Det är olika hur de svenska fonderna exkluderar bolag de inte tycker passar deras ESG-kriterier. Vissa fonder har exkluderat Tesla andra har det inte osv. Den här fonden är det inget godtyckligt exkluderande, den ger dig exponering i S&P500. Ovan är en bild över de 10 största innehaven i fonden.
Ticker för fonden är SPY5 och den pyntar utdelning kvartalsvis. Direktavkastning är i dagsläget kring 1,2 procent. Fonden distribuerar vidare de utdelningar den tar emot ifrån bolagen. Den har sin hemvist på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningarna. Nedan är en länk till fondbolaget med all info där finns om fonden: https://www.ssga.com/se/en_gb/intermediary/etfs/funds/spdr-sp-500-ucits-etf-dist-spy5-gy
Som vanligt när det gäller börshandlade fonder tillkommer det några engångskostnader i form av valutaväxlingsavgift och courtage. De avgifterna är obetydliga för den som investerar på mycket lång sikt. Är det någon indexinvestering man faktiskt kan komma klara av att vara riktigt långsiktig i så är det ju den här. Mäktiga S&P500 som innehåller världens bästa bolag. Hos Avanza står det 0,09 procent avgift för den här fonden men det är inte riktigt. De har lite knackig info om avgifter. Ibland räknar de in lite extra omkostnader och ibland har de bara fel info. 0,03 procent är korrekt fondavgift för den här fonden. I fondfaktabladet som man även kan finna hos Avanza redogörs för avgifterna.
Den här fonden är det bästa alternativ jag känner till idag för exponering i S&P500 för en investerare baserad i Europa. Prissänkningen av fondavgiften i den här fonden tror somliga är starten på en bred prispress på börshandlade fonder i Europa. Det tackar vi ju inte nej till så klart. Oavsett kan man vara tacksam över den här fina möjligheten att investera i S&P500 till 0,03 procent fondavgift. Leder det till fler billiga investeringsalternativ på sikt tackar vi och tar emot.
Det är ett tag sedan SPDR sänkte avgiften på den här fonden men jag har inte kommit mig för att skriva om det förrän nu. Det var någon som frågade mig på Twitter angående fond för exponering i S&P500 varpå jag insåg att jag inte skrivit om detta ännu. Bättre sent än aldrig eller hur!
Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).
Hej Petrusko!
SvaraRaderaTack för bra inlägg i vanlig ordning.
Äger du fonden i ett ISK eller KF?
Hello,
RaderaEftersom det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen så funkar fonden utmärkt även i ett ISK.
Mvh petrusko
Hur vet man i förväg om det är en fond som är källskattebefriad?
RaderaTjena, Det har att göra med vilket land fonden har sin juridiska hemvist. Det är därför jag poängterar att fonden har sin hemvist på Irland och att det därför inte dras någon utländsk källskatt. Om en fond har ett ISIN nummer som börjar på "IE" har den sin hemvist på Irland.
RaderaMvh petrusko
Enligt denna sidan: https://www.avanza.se/kundservice.html/4499/sa-funkar-utlandsk-kallskatt?categoryId=1686
Raderabetalar dras 25% källskatt från Irland (och 60% av det återbetalas automatiskt i KF). Du har naturligtvis kollat dina ETF'er så Avanzas sida är fel? Eller finns det andra faktorer som påverkar?
Tjena,
RaderaJa jag har superkoll på det där med de Irländska ETFerna. Fondbolagen har sedan länge dessa regler ifrån Irländska staten och det är också anledningen till att de flesta stora utgivarna har valt just Irland som hemvist för sina Europeiska börshandlade fonder.
Mvh petrusko
25% källskatt från Irland gäller irländska bolag, inte fonder.
RaderaTack petrusko, detta var ett efterlängtat inlägg!
SvaraRaderaDock måste jag passa på att fråga hur du ser på Avanzas hantering av valutaväxlingsavgifter.
De säger att de tar 0,25% per växling. Men vad de inte säger, är att de räknar så oförmånligt som möjligt för kunden. När man köper, får man Usd till DAGENS HÖGSTA NOTERADE kurs plus 0,25%. Eftersom Usd fluktuerar rätt mycket blir det här allvarligt. Vid försäljning blir detta förstås tvärtom. Så en vändning blir till ca 1% i valuta plus courtage (small) 0,5% summa 1,5%. Inte bra.
Tjena Daniel,
RaderaTack för din kommentar. Mjo jag gillar inte alls den saftiga valutaväxlingsavgiften som Avanza tar ut. Dessvärre gör de flesta mäklarna ungefär likadant. Den svider oavsett var man har depå. Jag har inte satt mig in exakt i vilken kurs man får hos Avanza men jag har inte snappat upp skillnad mot Nordnet.
Mvh petrusko
Tjenare Petrusko.
SvaraRaderaHur kan det komma sig att det inte finns ett enda fondbolag i Sverige som kör en helt raka rör SP500-indexfond med samtliga innehav? Jag tänker mig att det skulle vara stor efterfrågan på en sådan.
Tjena,
RaderaVisst är det sjukt! Vissa fonder hade exponering i S&P500 tidigare men när fondbolagen fick sin ESG-noja gjorde de om befintliga fonder och bytte index eller lade på ett ESG-filter och kallade den indexnära istället.
Många investerare vill ha S&P500. Många har inte satt sig in i grejen vad det innebär med fondbolagens ESG. Fondbolagen kan göra sin grej och komma undan med det.
Mvh petrusko
Lite väl låg DA om man ska leva på den. Hur tänker du kring det du som lever å utdelningar
SvaraRaderaVanguards VUSA är väl också ren S&P500? Det var ett tag sedan jag kollade avgifterna eftersom det inte riktigt varit aktuellt för mig med den svaga kronan. Gissar att VUSA är samma men något högre avgift
SvaraRaderavanguards fond us 500 stock index inv USD acc följer spp 500!avgift på SAVR är 020%!
RaderaHej
SvaraRaderaFinns det något liknande för Nasdaq 100?
Tack för en bra blogg
Finns bland etr'erna Invesco har en sån som heter EQQQ
RaderaTack
RaderaHej, har en fråga. Blev givetvis väldigt intresserad av denna fond. jag har en slant i Industrivärden samt i SEB sverige indexnära. Tänkte att jag eftersom jag har en sverigefond så kanske jag kan sälja industrivärden till förmånen för denna SPDR S&P500 UCITS ETF. Eftersom SEB har ju mestadels av företagen Industrivärden har. Vad tror du?
SvaraRaderaLäser din blogg varje dag och du har gett mig otroligt mycket inspiration
Mvh Mikael
Tjena Mikael,
RaderaJa ditt resonemang går ihop där. Fonden SEB Sverige indexnära är ett rimligt val om man vill ha exponering i Sverige. Investmentbolaget Industrivärden är ett hyggligt val för den som vill ha exponering i Sverige. Industrivärden har förvisso presterat ungefär som index i långa loppet men portföljen har bara 7-8 innehav och ger inte lika god spridning som den där fonden.
Vill man ha exponering i USA också kan ett rimligt val vara att välja bort en utav sverigeexponeringarna till fördel för USA-fonden.
Mvh petrusko
Ska ta mig en funderare, men du tycker att denna ev kan ersätta en globalfond? typ länsförsäkringar global index? Ser ju vad ni skrivit i nedre kommentarerna. I globalfonden månadsspar jag ju varje månad i ur och skur. Tycker du att man ska ta och slänga in lite då och då i den amerikanska?
RaderaMvh Mikae
Hej, Tack för en bra blogg. Skulle du välja denna etf framför Handelsbanken USA ind crit B1? Med tänkte på att etf:en har valutaväxlingsavgift och courtage. Jag vill investera i den amerikanska börsen med utdelning men förvirrande vilken den bästa fonden är. Tack
SvaraRaderaTjena,
RaderaDet kan vara olika från case till case. För ett månadsspar på tex några hundringar är Handelsbankens fond ett mycket smidigt alternativ.
Om man dunkar in tex 10.000 kronor på ett bräde är den börshandlade fonden ett rimligt val.
Det beror lite på hur man investerar. Ja det är klart att det är bra med den låga avgiften i den börshandlade fonden och att den ger exponering i riktiga S&P500. Man skall dock inte förringa smidigheten i ett månadsspar som bara tickar på månad efter månad, år efter år.
Mvh petrusko
Är
RaderaHandelsbanken USA Ind Crit B1 ett bättre alt än Länsförsäkringar Global index fond? Jag menar att i Länsförsäkringar är det ju 70% amerikansk likaså dom flesta andra "global" fonder.
Tjena,
RaderaBåde ja och nej är den bättre. Tanken och principen med en globalfond är att man tar en mycket bred exponering och är med i det som stiger över tid. I en ren USA-fond missar man den principen om den extra breda exponeringen och att vara med på det "mesta".
De senaste 100 åren har USA varit en av de absolut bäst presterande börserna. Alla andra börser har presterat sämre (förutom ett par st som Sverige och Australien men i breda penseldrag).
Ju fler andra länder man tar exponering i desto sämre avkastning har man fått. Det är inte ren tur att USA presterat så pass bra. Det är ett fantastiskt land med ett gott företagsklimat. Det finns anledning att tro på USA även i framtiden.
Eftersom USA är så rackarns bra och att det ändå utgör 70 procent av en globalfond så kan man ju överväga en ren USA-fond istället. Den där sista lilla slurken med diverse länder gör ingen enorm skillnad om man missar. På kort sikt i vart fall. Man får hålla koll på utvecklingen av världens börser och om USA bara väger 40 procent av globalindex om 20 år så är det rimligt att vikta om.
Mvh petrusko
Hej, Skulle du säga att denna fonden är bättre en Vanguards Vusa?
SvaraRaderaTjena,
RaderaVUSA och den här gör samma grejen men VUSA kostar lite mer i avgift. VUSA är dock väldigt billig så man behöver inte göra något drastiskt. Sprarar man regelbundet kan man tex överväga att låta befintligt innehav i VUSA ligga och göra de nya köpen i den här.
Mvh petrusko
Hej
SvaraRaderaVad tycker du om Nordeas räntebevis just nu?
Tjena,
RaderaJag har inte koll på Nordeas räntebevis dessvärre.
Mvh petrusko
Ok, tack
RaderaHej, att det inte blir någon källskatt på Irländska ETFs är en sanning med modifikation. Ja det dras ingen källskatt på utdelningarna som kommer in på ditt konto.
RaderaMen på utdelningar från US så ETF fonden får dras det 15% skatt i Irland och 30% skatt i Luxemburg. Detta får man inte tillbaka.
Hade man däremot direkt ägt US aktierna jade man kunnat kvittat det mot ISK/KF skatten och inte betalt någon källskatt.
Hej anonym,
RaderaFonder belastas med skatt på utländska aktiers utdelningar oavsett var de har sin hemvist. Det är så fonder fungerar.
Helt vanliga svenska fonder med inriktning tex globalt. Ja de betalar utländsk källskatt på utdelningar de tar emot. 15 procent på utdelningar ifrån USA.
Det är så det funkar med fonder. Som privatperson kan man uppnå en lägre skattebörda om man investerar direkt i aktier ja.
Det jag säger om skatt på ETFer på Irland är ingen modifierad sanning. Det är precis som jag säger. Att den utdelning de betalar till sina andelsägare belastas ej med utländsk källskatt.
Mvh petrusko
Hej, Tack för en bra blogg. Hur kommer det sig att SPY5 presterar så mycket sämre en Handelsbanken USA Ind Crit B1 ?
SvaraRaderaTjena,
RaderaJättebra att du frågar. Det där tror jag många tittar på och dömer fonden utan att fundera mer på varför det är så.
I en svensk vanlig fond som den där Handelsbanken USA Index Criteria så ingår valutaeffekt. De senaste åren har kronan försvagats rejält och det ter sig som en kraftigare kursutveckling i den där fonden.
I den här SPY5 som handlas på tyska börsen ingår inte valutaeffekten. Därför ser kursutvecklingen sämre ut i den jämfört med en USA-fond som handlas i svenska kronor.
Det där är svårt att greppa och att jämföra.
Oavsett vilken fond av de där två man investerar i så får man samma valutaexponering och man får samma värdeutveckling ifrån valutan. Skillnaden är att valutautvecklingen inte syns i kursgrafen i SPY5. Om du investerar i dem så får du på din investering exakt samma valutaeffekt och kan i din depå se utvecklingen över tid både från de underliggande aktierna i fonden samt valutans utveckling.
Mvh petrusko
Hej,
RaderaMed andra ord borde det gynna sig att handla dessa tillgångar i vanliga svenska fonder när/om kronan är stark mot USD/EUR om man tror på en försvagning framåt sett?
Hej,
RaderaOm man tror på en försvagning av dollar/euro i framtiden är en strategi att köpa svenska aktier eller fonder med svenska aktier för att i framtiden eventuellt skifta till utländska aktier eller fonder med utländska aktier.
Vilken valuta en fond handlas i har ingen betydelse. Det är innehavet i fonden som är din exponering. Om du köper en fond med USA-aktier noterad i svenska kronor så är din exponering i dollar eftersom fonden innehåller dollarnoterade tillgångar.
Mvh petrusko
Hej,
RaderaSvårt att greppa var verkligen rätt ord. Jag tolkade först ditt svar som att om du investerade i handelsbankens fond istället för SPY5 så fick du bättre avkastning för att den har rusat i kurs pga valutaeffekten. Men du menar att man har fått i princip samma avkastning fast det syns bara inte i form av kursutveckling i SPY5 utan bara att ditt värde i kr ökat pga valutan?