WEBG Amundi Prime All Country World UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Nu finns den hos Avanza, den billiga börshandlade globalfonden som jag skrev om häromdagen. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/ny-superbillig-global-etf-fran-amundi.html

Det här är alltså en extra bred globalfond som även innehåller tillväxtmarknader. Allt detta till en superlåg avgift om 0,07 procent. Andra globalfonder kostar betydligt mer i avgift och särskilt sådana här breda som denna.

När man köper en börshandlad fond noterad i utlandet så tillkommer det engångsavgifter vid handeln. Dels är det courtage precis som när man handlar aktier. Det tillkommer även valutaväxlingsavgift eftersom fonden handlas i euro. Det där är engångsavgifter och är obetydliga givet att man investerar på lång sikt. Skulle man köpa/sälja fram och tillbaka på daglig basis kommer avgifter bygga upp snabbt. Men så gör man ju inte heller. Näe om man investerar för att behålla i flera år så är de där engångskostnaderna obetydliga. Viktigt dock att inte köpa för små belopp för då blir courtaget stort procentuellt sett. Flera mäklare tar 1 euro minicourtage för handel med europeiska aktier/fonder. För att hålla nere kostnaden procentuellt sett bör man investera för ett antal tusenlappar åt gången.

Den här fonden pyntar utdelning och eftersom den är nystartad finns det ingen utdelningshistorik. Globalindex har kring 2 procent direktavkastning och där någonstans är vad man ska förvänta sig att den här fonden ligger på. Fonden har sin legala hemvist på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen den betalar till andelsägare. Den funkar bra både i ett ISK och KapitalFörsäkring.

Det går att använda sig av en sådan här fond på många olika sätt. Den kan vara det enda man investerar i och den kan vara ett komplement till andra fonder och aktier. Den ger en bred global exponering till mycket låg avgift.

Fonden följer ett brett globalt index med namn Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR. Det innehåller kring 3500 bolag vilket är betydligt fler än cirka 1800 stycken många andra globalfonder innehåller. Tittar man på innehaven så är de i toppen snarlika i de flesta globalindex. Hur man än vrider på det är Apple, Nvidia, Microsoft mfl störst. Det är längre ned i innehavslistan skillnaden ligger. Väldigt många fler innehav ger en bredare exponering och det är konceptet med att investera i globalindex, att köpa allt och vara med på resan.

Fonden heter: Amundi Prime All Country World UCITS ETF USD och har ticker WEBG.

Länk till WEBG hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

  1. hej Petrusko!
    En fråga har du investerat i handelsbanken global infrasrtuktur B?
    denna ETF verkar intressant men jag har storebrand global low volatility B och nordnet global index 125!
    jag har precis som du handelsbanken usa indexcriteria B!
    har även deras norden indexcriteria B(inget du investerat i va?)
    Mvh Patrick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrick,
      Tack för din kommentar. Nej jag har inte investerat Handelsbankens infrastrukturfond ännu. Jag gillar sådan exponering och har den där fonden i åtanke på sikt om/när jag vill investera mer i sektorn.

      Globalfonden i det här inlägget kommer inte tillföra så mycket för dig eftersom du redan har liknande fonder. Jag brukar kunna göra så att jag endast flyttar "nysparandet" till en ny fond. Det befintliga innehavet får ligga kvar medan jag gör nya köpen i ett nytt alternativ.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. hej!
      tack för svaret!
      din blogg är alltid intressant att läsa!
      jag brukar göra likadant som Du gör!
      låta den gamla fonden vara kvar men sparar i den nya!
      Glad påsk petrusko!!!

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....