Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande stängde 2024 på en "inofficiell" totalavkastning om 12,06 procent. Jag har tagit siffran ifrån Handelsbankens sajt och jag skriver inofficiell för att det i fondens årsrapport kommer presenteras den exakta siffran som kan avvika aningen.
Prestandan är långt bättre än Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30GI som presterade 6,79 procent. Man behöver dock se på längre sikt än enstaka kvartal eller år.
Målsättningen för fonden har inget med OMXS30 att göra. Den har en nordisk inriktning mot bolag som uppvisat god utdelning och lägre volatilitet i aktiekursen. En defensiv inriktning helt enkelt. För den som vill göra en försiktig investering på börsen.
På 3 år är avkastningen i fonden runt 13,5 procent vilket står sig bra. Jämförelsevis har Spiltan Aktiefond Investmentbolag under samma period presterat 9,35 procent totalavkastning.
Hos Avanza kan man på den här fonden välja att visa avkastning inklusive återinvesterad utdelning. Kursgrafen för börshandalde fonder är utan utdelning och det blir gravt missvisande att jämföra med fonder där utdelningen ingår som tex Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Funktionen hos Avanza har sina begränsningar dock. Framförallt så är den baserad på den utdelningsdata som Avanza visar och om utdelningar bara finns tex 3 år bakåt i tiden så kan man inte använda sig utav längre tidspann än så. Jo rent funktionellt hindrar sajten dig inte men datan du får blir felaktig. Väljer man tex ett tidsspann om 10 år men det endast finns utdelningar för 3 år så kommer totalavkastningen/grafen bli avsevärt mycket sämre än den egentligen är. Helt obrukbart förstås, att använda annat tidsspann än det finns utdelningar för. En annan sak är ETFer i utländsk valuta där finns det flera saker som inte funkar och ger en felaktig graf/totalavkastning. Exempelvis klarar systemet inte av olika valutor för kursen och utdelningen.
Åter till Xact Norden Högutdelande och dess totalavkastning. Den har presterat bra på 1 och 3 års sikt. Pandemiåret är ett mörkt år för den här typen av aktier och ser man på 5 års prestanda så är den svag eftersom pandemikraschen fortfarande är med i den perioden. Om bara några månader är själva kraschen utanför 5-årsperioden. Knasigt vad fort tiden flyger förbi. Observera dock att man inte ser totalavkastningen på 5 år hos Avanza eftersom de inte har utdelningar för så många år bakåt i tiden.
Man behöver se på investeringar på långa tidsperioder. Den här fonden Xact Norden Högutdelande investerar i en viss typ av aktier, stora stadiga bolag med god utdelning. Det varierar över tid hur de går och det växlar fram och åter. Ja den har slagit Stockholmsbörsen på 1 och 3 år men på 5 år ligger den efter. Oavsett vilken fond man tittar på är det farligt att extrapolera närtida prestanda in i evigheten. Xact Norden Högutdelande kommer inte slå Stockholmsbörsen för all framtid bara för att den gjort det senaste året.
Just den här fonden är passivt förvaltad varpå man inte behöver ta hänsyn till jobbet en förvaltare gör. Den innehåller typiska värdeaktier och det är något man kan bygga en bild och förväntan kring. Jag tror att den här typen av aktier kommer vara en rimlig investering på lång sikt. Det kommer alltid vara starkare och svagare perioder till och från men det jämnar ut sig. Historisk har det alltid varit så mellan värdeaktier och growth-aktier, de växlar om vartannat att vara bättre/sämre.
Läs mitt inlägg med mer info om Xact Norden Högutdelande: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html
Gott nytt år Petrusko!
SvaraRaderaOm man bygger en utdelningsportfölj, kan det vara idé att helt eller delvis strunta i bolagen som ingår i denna ETF och istället titta på andra bolag? Hur resonerar du där?
När jag tittar på innehavslistan så är det till största delen väldigt stabila bolag, men jag saknar t.ex. lite "halvsäkra" preffar.
Tack för siffrorna! Jag fortsätter öka i Xact Högutdelande. Så smidigt och gillar kvartalsvis utdelning.
SvaraRadera/Divi
https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/
Jag tolkar dock bolag som innehas av ETF'n som säkrare och jag vill plocka ur russinen så en del aktier där får också vara med i portföljen och delar då också ut fast på andra dagar.
SvaraRaderaDet jag saknar är dock frågan hur stor andel man ska ha av XACT-norden högutdelande då den delvis är lite begränsande. Jag jämför också den med svenska börsen för detta året med USA eller global vilket vi då hamnar efter rejält. Mitt innehav är endast 15% global/Usa så jag är rätt lågt allokerad och önskar mer. Tidigare hade jag nästan 0% så bättre än inget.
Tjena,
RaderaMan får vända sig till sin egna strategi och målsättning. Söker man i huvudsak stabilitet, hög utdelning och lite lägre risk så kan man ha en stor del av portföljen i en sådan här fond. Investerar man för något långt in i framtiden kanske en sådan här fond bara skall vara en mindre del.
Tittar man till sin strategi tror jag man kan avgöra hur mycket eller lite man skall ha i fonden. Någon sorts "försiktighet" i ens strategi kan tänkas leda till större allokering i fonden.
Mvh petrusko
Trevliga nyheter detta är mitt enskilt största innehav i portföljen och Jag har ägt dem sedan start 2017 om Jag minns rätt. Känner mig helnöjd med investeringen och fonden beter sig precis som förväntat. Detta är ingen fond som går med raketfart uppåt utan den lämpar sig mera för den som söker stabilitet och pålitlighet.
SvaraRadera"Slow and steady wins the race"
Radera=)
Ah nu skall det inte nödvändigtvis vara bäst men andemeningen är den rätta. Det är en stadig pjäs som sannolikt blir ganska bra i långa loppet.
Mvh petrusko
Jag skulle inte vara jättenöjd med en avkastning på tre år som är lägre än inflationen för de tre åren. Andelsägare får hoppas på bättre i framtiden.
SvaraRaderaEnligt Xacts hemsida har fonden ökat 94,26 procent sedan starten den 31 mars 2017 inklusive utdelningar. Om det stämmer, vilket jag inte funnit någon anledning att ifrågasätta, tycker jag att det är en helt OK utveckling på den har typen av fond. Att den periodvis känns trög kan man väl stå ut med om den långsiktigt utvecklas så pass bra. Om inte finns det ju mycket annat man kan välja.
SvaraRaderaMotsvarar drygt 10% årligen, inte helt illa pinkat. Det är därför Petrusko trycker på att man behöver kolla på längre tidslinjer. 3 år säger inte så mycket egentligen.
RaderaHello,
RaderaJa precis man behöver långa perioder för att se faktisk prestanda i fonder som investerar i något annat än breda börsindex. Den här fonden innehåller typiska värdebolag och det har historisk sett (över 100 års data) funkat bra att investera i den typ av bolag i huvudsak men man får både sämre och bättre år än index. Det jämnar ut sig över längre tidsperioder. Sedan start ligger Xact Norden Högutdelande bara en handfull procentenheter efter OMXS30GI. Det är rimligt. Den perioden innehåller även pandemikraschen där den här typen av bolag hade ett mycket svagt år jämfört med börsindex.
Mvh petrusko
Det stämmer, Anavza har möjlighet att lägga till att jämföra med sig själv, men återinvesterad utdelning, alltså vad fonden hade stått i om den inte var utdelande. Deras siffra från start är 92.4% medan tex OMSX30GI är på 99.8%. helt ok tycker jag, med tanke på den låga volatiliteten. Mvh F
SvaraRaderaHej, Petrusko! I min avkastningsportfölj har jag för närvarande 50 % Xact Norden högutdelande och 50 % Aktiespararna Global Direktavkastning B. Vad skulle en tredje investering kunna vara, som komplement till dessa?
SvaraRaderaHallå Petrusko!
SvaraRaderaKan du inte göra ett inlägg om aktiefonder med belåning som finns tillgängliga hos nätmäklarna? Vore intressant om det fanns fler alternativ till nordnet 125 t.ex. Jag hade gärna stoppat in den i tjänstepensionsportföljen om det fanns tillgängligt hos avanza där det inte går att belåna tjänstepensionsportföljen.
Uppsidan för en fond med en viss belåning bör ju bli väldigt bra över tid som AP7.
Med vänlig hälsning,
Hej Petrusko,
SvaraRaderaVad är din spontana tanke om Global X Nasdaq 100 Covered Call UCIST EFT. Den har väldigt hög jämn utdelning.
Tjena,
RaderaDen fonden ifrån Global X lockar med sin höga direktavkastning men tyvärr är det nog många som inte förstår hur den funkar och vad totalavkastning är. Jag har skrivit ett inlägg om saken. Korta svaret är att det är inte en bra konstruerad fond. Länk till inlägget nedan:
https://petrusko.blogspot.com/2024/09/ett-resonemang-om-qyle-global-x-nasdaq.html
Mvh petrusko