Avanza Global en superbillig globalfond

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

För 4 år sedan skrev jag om varför Avanza Global inte är en bra och billig fond. Kortfattat så hade fonden ett upplägg med bas i Luxemburg och onödig skatt som inte syntes på annat sätt än sämre avkastning men motsvarade att fonden egentligen hade kring 0,3 procent avgift.

Nu är Avanza i färd att ändra på det här. De har tagit hem förvaltningen och sköter den själva här i Sverige. De där onödiga kostnaderna försvinner alltså och förutsättningarna för fonden är de samma som övriga svenska globalfonder. Ändringen sker nu i september/oktober 2024. Avanza har meddelat att de inte kommer ta ut någon förvaltningsavgift under den här perioden för att lindra effekter av ökade transaktionskostnader när de omplacerar.

En negativ sak med fonden är indexet den följer. Det är dock vardagsmat nu då många fondbolag gör så här att de inte följer vanliga globalindex utan istället följer något nytt hittepåindex med inbakade exkluderingar av olika saker. Tanken kan vara god det kan man diskutera hur det skall göras bäst det här med miljö osv men för investeraren är det omöjligt att jämföra fonder och det är närapå omöjligt att greppa vad som exkluderas och varför. Det är olika i varje fond och vad effekterna blir varierar. Avanza Global följer Morningstar® Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index.

Ett pajasnamn på ett pajasindex men skit samma. Ja man kan nog svälja det där pajiga. Fonden innehåller ändå cirka 800 bolag och i toppen är det de vanliga amerikanska techbolagen. Bilden överst visar de största innehaven i indexet (hämtat från indexleverantören).

En superlåg avgift om totalt 0,09 procent gör att man kan ha överseende med det är intetsägande och otydliga indexet som fonden följer. Det är en bra deal att kunna investera i en global portfölj om 800 bolag till en kostnad om endast 0,09 procent.

Minsta köp i fonden är 1 krona.

Köp/sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Förut har jag haft Länsförsäkringar Global indexfond som top pick bland globalfonder men de gör någon ändring i indexet/ESG i den fonden varpå den innehållsmässigt blir lika pajig som den här varpå endast avgiften är kvar att döma på. Avanza Global är billigaste globalfonden och det finns ingen fond med i närheten lika låg avgift men utan ett pajigt hittepåindex. Den svenska fondmarknaden ser ut som den gör nu där alla fondbolag har bytt till sådana här index av olika slag och eller adderat diverse egna ESG-regler. Jag tycker därför att Avanza Global med sin superlåga avgift är det bästa valet bland vanliga globalfonder i Sverige.

Länk till Avanza Global hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

20 kommentarer:

  1. Bra skrivit av bloggaren. Det där indexet från Morningstar utmanar löjet. Vad blir nästa steg? Skall investeraren få läsa skrivningar typ. Förvaltaren följer sin inre moraliska kompass vid val av placeringar, eller det får inte strida mot vår värdegrund. Bolagen som vi investerar i skall ha en inkluderande attityd till det samhälle man verkar i o.s.v i all oändlighet.
    Mvh Lars

    SvaraRadera
  2. Hej , En dum fråga men den här fonden har ingen utdelning.
    Känner du till några andra globalfonder som är bra och prisvärda men har utdelning gärna kvartal.
    Tack för en bra blogg !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Om man vill hålla sig till vanliga fonder så finns Handelsbanken Global Index B med en avgift i högsta laget. Storebrand Global All Countries B är fin som följer ett mycket brett globalt index med tillväxtmarknader inkluderade. Just nu är minimum köp 100.000 kronor i den fonden men de avser sänka det till 100 kr inom de närmsta månaderna.

      Vanguard har fina börshandlade fonder med utdelning men då får man tänka på att det tillkommer valutaväxlingsavgift och courtage.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Köp Avanza global och sälj själv av det du vill ha varje kvartal och vips så har du gjort den utdelande och låg avgift😀

      Radera
    3. Tjena Anonym,
      Ja det är en smart lösning om man pallar med att själv pilla med det där säljandet regelbundet för att generera en utdelning. Jag avsåg själv göra just så med den här fonden Avanza Global för flera år sedan innan jag sålde den när jag satte mig in det där med effekten av skatten. Nu är ju det fixat och fonden är rackarns bra. Kanske tar jag in den i portföljen och då kommer jag göra just så att sälja för att skapa en egen utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Folk brukar nämna DNB Global Indeks som ett alternativ med mindre filtrering. Den följer indexet "MSCI World Index", men jag vet inte om de gör egna filtreringar ovanpå indexet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      DNBs globalfond är en rimlig fond med relativt låg avgift. De har dock sina egna godtyckliga exkluderingar. Oavsett det en rimlig globalfond.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag har gått över till DNB Global Indeks S som är bredare med sina 1600 bolag, 0,21% avgift

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker den är rimlig DNB Global. De gör sina egna godtyckliga exkluderingar i fonden men det är ändå en rimlig globalfond med relativt låg avgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Vad är skillnaden mellan den här fonden och Aktiespararna global direktavkastning?
    Om de går att jämföra - vad tycker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza Global är en vanlig indexfond medan den där Aktiespararna Global Direktavkastning har en specifik inriktning. Den innehåller bolag som genererar stort kassaflöde som de delar ut och/eller gör aktieåterköp för. Det är väldigt stor skillnad på de två fonderna. Vet man med sig att man vill ha exponering i just den där typen av bolag så är Aktiespararna fonden nice medan en vanlig indexfond som Avanza Global alltid är ett smart val.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Förjävla synd att vi inte kan köpa SCHD eller har en motsvarande variant i EU, den fortsätter att kötta på som tusan med stora höjningar av utdelningen som utannonserades senast igår/idag med en höjning på 15 %.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej kolla in Nordnet om det är den du menar.

      Radera
    2. Anonym, man kan fortfarande inte köpa den och andra amerikanska ETF'er sen typ 5 år tillbaka.. har du legat under en sten?

      Radera
    3. Tjena Mattias,
      Ja verkligen en förlust för oss här i EU att det inte går att investera i det breda utbud av fina börshandlade fonder som är noterade i USA.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko, vad anser du om Storebrand Global plus? Verkar vara som all countries minus Kina o har den samma mål med avkastningen dvs 4 - 6 % Mvh Anders

    SvaraRadera
  8. Tack för att du sätter fingret på problem med alla dessa märkliga index med undantag för diverse branscher. Det har blivit svårt att hitta en riktig global indexfond som har aktier i försvarsindustri, tobak och olja.

    SvaraRadera
  9. Säga vad man vill om Amundi men deras nyligen lanserade ETF: Amundi Prime All Country World (den utdelande har ticker WEBG) har låg avgift (0,07%), ca 1800 innehav och skatte-hemvist Irland. Tycker det känns som ett rimligt val om man söker global indexfond med utdelning och kan leva med courtage o växlingsavgifter.

    SvaraRadera
  10. VA FAN, så frustrerande! Ursäkta min ordspråk.
    Men jag trodde att fonderna ska var lätt att förstå, men det verkar inte som det med allt de info du gav oss idag.

    Menar du menar att de har dolda avgifter, som skatter på utdelningar OCH utöver det så presterar de BETYDLIGT sämre än andra fonder.

    Jag bytte för 3 dagar sen från avanza global till länsförsäkringar usa index, just för den anledningen att de presterade mycket bättre än Avanza global.

    Jag undrar HAR länsförsäkringar usa index också dolda avgifter eller skatter som jag borde känna till? Vart hittar man de här viktiga infon?
    MVH: Elias

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Efter att ha lämnat investeringar i enskilda aktier bakom mig för mer än 15 år sedan till förmån för investeringar i indexfonder så har jag kommit till följande insikter:
    - Viktigare än att hitta den absolut billigaste indexfonden är att hitta en passande fördelning mellan globalt index, svenskt index och räntekonto.
    - Zooma ut tidsperspektivet och ha tålamod.
    - Månadsspara.
    - Har du pengar över att investera? Köp när andra säljer.
    - Gör inga förhastade förändringar i portföljen och gör förändringar i små steg. Att hoppa från tuva till tuva innebär mer tid utanför börsen och förlorad avkastning på lång sikt. (Kloka grundval på indexnivå förvandlas sällan till dåliga val över en natt.)

    Tack för ditt engagemang!

    SvaraRadera

Nytt innehav: INCU iShares US Equity High Income

  Idag slog jag till på den börshandlade fonden INCU ifrån Blackrock. Den gör samma grejen som den där WINC som jag redan äger med skillnade...