5 månader med Aktiespararna Global Direktavkastning

 


För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om att Aktiespararna Global Direktavkastning fått en hygglig start. Jag följde upp utvecklingen nu och gör ett kort inlägg om det. Nu har fonden 5 månaders historik på ett ungefär och jag jämför den med Storebrand Global Low Volatility. Den har en liknande inriktning mot globala aktier med god utdelning. Den har dock tillägget att det skall vara låg volatilitet. Det är en skillnad som syns i grafen ovan. I början av augusti föll börserna rejält men den där fonden ifrån Storebrand backade inte lika mycket på grund av dess urval av aktier med lägre volatilitet.

Vid förra jämförelsen jag gjorde låg Aktiespararna Global stadigt före Storebrand i avkastning men nu har vi den här intressanta händelsen med nedgången där i augusti. Aktiespararna Global föll betydligt mer och låg sämre under en period men har nu hämtat in det. Sedan fondstart där i maj är totalavkastningen i de här två fonderna nu ungefär lika med knapp fördel för Aktiespararna Global Direktavkastning.

Jag gillar bägge de här och jag har övervägt att ha Storebrands fond parallellt med Aktiespararna Global Direktavkastning B. Jag valde i första hand att investera i Aktiespararna Global Direktavkastning B då den har en lägre avgift och då jag gillar dess urval som ser till shareholder yield som fångar upp fler bolag och kanske framförallt fler typer av bolag som genererar rejält med cash. 

5 månader är ju ingenting. Det här är bara en simpel uppföljning sedan fondstart. Rimligt ändå att den presterat ungefär som en liknande fond i den där Storebrand Global Low Volatility.

Apropå avgiften så ser det lite knasigt ut just nu hos Avanza som uppger 0,66 procent total avgift. Det där är nog knasigt på grund av att fonden är nystartad och det görs någon sorts gissning vad avgiften blir. Det har blivit knas men jag har pratat med fondbolaget som säger att den riktiga totalakostnaden på sikt bör bli ungefär som i den svenska versionen Aktiespararna Direktavkastning som har en total om 0,36 procent.

Jag har investerat i Aktiespararna Global Direktavkastning B som pyntar utdelning i juni och december. Eftersom den startades på våren i år blir den första utdelningen i december men framöver är det alltså juni och december som gäller varje år.

Länk till mitt inlägg om Aktiespararna Global Direktavkastning B: https://petrusko.blogspot.com/2024/05/aktiespararna-global-direktavkastning-b.html

4 kommentarer:

  1. Har det kommunicerats något om storleken på decemberutdelningen. Vad kan vara rimligt? 1-2 kr kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har inte bemödat mig tjöta på fondbolaget om det där utan tänker mig att jag väntar och ser vad den landar på. Man kan enkelt skaffa sig en förväntansbild dock.

      Så här: Fonden avser dela ut minst 5 procent per år. I december är dess första utdelning och den täcker på ungefär ett halvår. Det är rimligt att de då delar ut minst 2,5 kronor. Det är inte orimligt om det blir mer än så, det är på ett ungefär bara ett kvartal av utdelningar och aktieåterköp som fonden inte varit med på under 2024.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Fonder kan man ha många av och bygga upp en trevlig portfölj som rör sig lite olika om man jämför dom med varandra.Jag har valt att köpa många av de fonderna som du har skrivit om på din blogg.Vissa fonder blir basinnehav om de har utdelning medan andra fonder som Turkiet-fonder och Indien-fonder blir en liten krydda när det gäller storleken på innehaven.Vissa fonder och indexfonder använder jag till att göra korta köp/sälj för att mjölka hem 100 -lappar eller 1000-lappar varje gång som jag säljer dessa fonderna.Som en rolig sak så har jag för alla vinsterna från mina korta köp/sälj i fonder, ETF:er och enskilda aktier så började jag för en vecka sedan att köpa Carnegie Strategifond D för att sprida riskerna och trygga mitt kapital.Det är roligt att kunna få dessa utdelningar från den fonden som "Gratispengar" varje månad livet ut.Jag vill även gynna de fondbolagen som delar ut pengar och helst vill jag ha utdelning varje månad då jag älskar att få in passiva pengar på mina konton.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. I hang my head and cry!
    MvH Lars

    SvaraRadera

5 månader med Aktiespararna Global Direktavkastning

  För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om att Aktiespararna Global Direktavkastning fått en hygglig start. Jag följde upp utveckli...