Undvik göra misstag på börsen

 


Många fokuserar på att göra den ultimata investeringen medan vi sannolikt skulle ha större nytta av att undvika att göra misstag. Delvis kan jakten på de bästa investeringarna lätt resultera i att man går på en nit men framförallt är det så att när man väl går på en nit är det svårt att resa sig från den. Det krävs inte mycket för att man skall halka efter börsindex och det är inte lätt gjort att komma ikapp igen.

Man kan undvika att göra misstag på olika sätt varav man med fördel kan kombinera de olika strategierna. Att göra misstag får i det här inlägget definitionen "avkastning som understiger börsindex".

Det främsta sättet är att helt och fullt hänge sig till indexinvestering. Det är ett smart val. Man vet vad man får, det är index liksom och det är en bättre avkastning än vad många aktiva placerare och fonder osv lyckas med i långa loppet.

För att undvika underprestanda mot index på lång sikt behöver man ha rätt i det man gör. Man behöver ha rätt i sin analys av olika bolag, sektorer osv. Man behöver även ha tur då saker kan hända som man inte kunde förutspå. Man behöver turen att undvika sådant.

Ett sätt att minimera effekten av när man har fel är att ha en begränsad och kontrollerad exponering. Att ha en färdig mall för maximal exponering och en tanke kring det. Om ett innehav som väger 2 procent i portföljen går käpprätt åt skogen så kanske resten av portföljen kan prestera så pass bra att den både repar sig och håller sig bättre än börsindex. Ett innehav som väger 10 procent av portföljen däremot det repar man inte lättvindigt.

Man behöver ha en genomtänkt riskspridning över olika sektorer, land osv också. Att ha tex 20 olika fastighetsbolag är ingen bra riskspridning när något händer som sänker hela fastighetssektorn.

Ytterst få investerare är så pass skickliga att de har rätt i det de gör och slår börsindex på lång sikt. Många av oss tror att vi är bättre än vad vi faktiskt är. Om och när det väl behövs är det bra om vi på förhand har tänkt och planerat för att det kan gå åt skogen. Att vi har riskspridning över olika sektorer och att vi har en ram för maximal exponering i enskilda bolag.

Överst i bild är en kursgraf för fastighetsbolaget Realty Income. Som jämförelse har jag lagt in en vanlig USA-fond. Det är lite orättvist då USA-fonden även har viss valutaeffekt ifrån dollar till SEK men det är peanuts i sammanhanget. Det är kursutvecklingen i Realty Income som är riktigt svag och sett per vår definition om misstag i det här inlägget så är den härinvesteringen just det; ett misstag. Det är 5 år med svag prestanda jämfört med breda börsindex och det är inte lätt att repa sig ifrån.

Det är väldigt lätt hänt att göra sådana här misstag och hamna efter index. Ett smart val är att helt och hållet investera i breda billiga indexfonder. Många får faktiskt bättre avkastning på det viset (eftersom så många misslyckas med att prestera lika bra som index på lång sikt). Ett bra alternativ för den som gillar aktier är att ha lejonparten av portföljen i indexfonder och endast ett mindre belopp direkt i aktier. Jag läste tex att den amerikanske investeringsprofilen Josh Brown har 90 procent i indexfonder och resterande 10 procent direkt i aktier. Han vet att indexfonder är smart men älskar aktier varpå han har en liten slurk i dem trots indexfonder är smartare valet.

Oavsett om du investerar i indexfonder eller ej så är det bra att tänka noga kring vad du kan göra för att undvika misstag.

USA-fonden jag valde som jämförelse tog jag inte slumpmässigt utan det är en fond jag tycker är ett rimligt val för USA-exponering. Jag investerar i en utdelande andelsklass utav den och har skrivit om fonden i inlägget i länken: https://petrusko.blogspot.com/2023/08/handelsbanken-usa-index-criteria-b-med.html

21 kommentarer:

  1. På ämnet - är det läge att casha in uppgången i banksektorn och sälja nu? SEB och Swedbank har gått upp ca 30% sen i höstas, SHB också innan den föll för någon vecka sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är en bra fundering du har där och min tro är att man förmodligen inte kommer behöva ångra värst mycket om man tar hem vinsten i banksektorn nu. Värderingarna brukar vara låga i storbankerna och man behöver inte förvänta sig stor multipelexpansion således. Vinsterna väntas vara flat eller lägre de närmsta åren. Min investering i banksektorn är inte långsiktig och jag bevakar den stadigt med tankar om när jag skall göra min exit. Det ser hyggligt ut ändå för bankerna de närmsta åren varpå de kommer pynta god utdelning men där är ingen tydlig trigger för högre aktiekurser. Jag har valt att avvakta men tittar som sagt stadigt på när jag skall gå ur.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Äger själv en hel del bank och det är alltid frestande att ta hem en vinst, men samtidigt tycker jag mig kunna se att just svenska banker fladdrar lite upp och ner över åren men trenden är väl (förutom SHB än) uppåt, såtillvida att inga nya penningtvättskandaler eller politiska utspel kring bankskatter dyker upp. Banker är duktiga på att tjäna pengar och ger bra utdelningar, men Mr Market har en aningen nervös inställning till dem (och analytikernas kommentarer) tycker jag. Kommer att behålla samtliga aktier.

      Radera
    3. Tjena Snålgrisen,
      Tack för din kommentar. Om man bortser ifrån Handelsbankens kursutveckling och tittar på storbankerna i ett 10-årsperspektiv så är där ändå stigande intäkter och goda utdelningar. SEB sticker ut med en väldigt solid prestanda och god totalavkastning. De kan nog vara vettiga komponenter för en långsiktig investering. Såvida jag inte ändrar mig så har jag inte för avsikt att äga dem på lång sikt. Jag köpte dem när de stod lågt och nu har de både stigit och höjt utdelningarna rejält. Det har spelat ut enligt mina antaganden på ett ungefär. Idag är det inte samma fyndläge i bankerna. Det är nog helt okej.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Vettigt inlägg, det fick mig att räkna lite och kan konstatera att ca 12% av portföljen ligger i aktier. En andel som dock successivt minskar då majoriteten av sparandet hamnar i fonder. Skulle det finnas fler alternativ att få mer spread på utdelningarna via etf/fonder skulle jag nog helt lämna aktievärlden. //humlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena humlan,
      Tack för din kommentar. Det låter som ett sunt upplägg du har där med mycket fonder och bara lite aktier. Jag har också viktat allt mer i fonder de senaste åren. Det tar bort bolagsrisk och mig själv som riskfaktor.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Att inte förlora något är nog det som mina investeringar har närmat sig vilket gjort att portföljen består av cirka 50% fonder, 20% etfer och 30% aktier. Enskilda aktier bär mycket högre risk och jag vill ha lägre risk därav förändringen över tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oceantrading,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig av dina tankar kring saken. Förnuftigt agerat av dig att tänka i termer av risk och att hålla nere den genom att ha en mindre andel i direktägda aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej!För mig är det viktigaste att hela tiden tjäna pengar på mina pengar från mitt månadsutdelande basinnehav ETF:en JGPI så jag bryr mig inte så mycket om hur jag presterar i förhållande till olika index eller hur mycket eller lite som andra investerare får i avkastning i procent.Däremot bevakar jag olika index för att kunna utnyttja de köptillfällen som uppstår när ett index går ner och sedan så utnyttjar jag det säljtillfället som uppstår när ett index går upp.T.ex så tog jag hem en vinst på 183 kr från Avanza Zero som jag sålde den 23/5 efter att jag köpte för 25000 kr den 20/5 och jag gjorde ett till köp för 25000 kr den 21/5.Idag den 24/5 är indexet som Avanza Zero följer ner en hel del och då passar jag givetvis på att göra ett nytt köp med dagens maxbelopp på 25000 kr som jag sedan säljer och tar tar hem nästa vinst när jag anser att det är lämpligt.ETF:en JGPI ger mig redan nu ca 7200 kr i juli (om utdelningen blir på samma nivå som den utdelningen med X-dag i maj för utdelning i juni var på.)Jag köper hela tiden fler andelar i JGPI och när jag får ca 12000 kr i månaden i utdelningar så kommer dessa utdelningar "betala" för alla mina privata utgifter som jag har varje månad.Alla utdelningar därutöver kommer göra att jag får möjlighet att öka mina utgifter ju äldre jag blir.Pengar är till för att användas och det är ingen mening med att vara "rikast" på kyrkogården när man har gjort sitt här på jorden.Jag gillade att resa till Gran Canria 3 veckor i taget på vintern när jag var i 40-45 årsålder och det börjar locka mig allt mer ju äldre jag blir att resa dit igen nu på "ålderns höst" nu när jag är 57,5 år.Givetvis så sprider jag mina risker med flera olika utdelande fonder för även JGPI kan ju bli ett dåligt innehav även om risken borde vara mycket mindre i en ETF än vad ett innehav i enskilda aktier är som jag också investerar i då jag använder mig av många olika strategier i mina investeringar på börsen som ytterligare ett sätt att minska mina risker.För när jag har sålt ett kort innehav i en enskild aktie så är ju det kapitalet säkrat från den nedgången som är idag som ett exempel där jag sålde av ett kortvarigt innehav som var på ett belopp på ca 500000 kr som jag nu väntar på rätt köptillfälle idag den 24/5 eller så väntar jag till på måndag den 27/5 för att sätta dessa pengar i arbete i ett nytt kortvarigt innehav i den aktien som jag sålde i eller i ett annat innehav då det inte spelar någon som helst roll för mig från vilka värdepapper som jag tjänar mina pengar på mina pengar, eller så köper jag mer i ett utdelande långsiktigt innehav och det blir antagligen som så att den vinsten på ca 6000 kr som jag fick från försäljningen i går den 23/5 köper jag mer i JGPI.Jag skall fundera lite till för bråttom behöver jag aldrig ha utan jag gör precis vad jag vill när jag investerar mina pengar på börsen för att hela tiden tjäna pengar på mina pengar.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  5. Bloggaren hyllar ständigt teorin om den effektiva marknaden. Varför inte ta steget fullt ut och rensa ut Telia, Realty, Swedbank, SEB och SHB och placera alltihop i SEB Indexnära? Hela höstacken med andra ord. Vad har Telia och Realty bidragit med? Cut your loosers run your winners:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars!Alla har vi olika strategier och den ena strategin behöver inte passa den andra investeraren.Svårare än så är det inte då alla investerare gör sina egna val utan att behöva bry sig om vad andra investerare tycker om det.För egen del kombinerar jag många olika strategier i mina investeringar för det passar mig och min personlighet som en seriös investerare som varje månad tjänar pengar på mina pengar via utdelningar från mitt månadsutdelande basinnehav i ETF:en JGPI.Sedan så går jag inte in mer på hur jag för övrigt investerar då jag redan har skrivit om det i ett flertal kommentarer på denna bloggen tidigare idag och även vid andra tillfällen.Mvh Peter Jansson

      Radera
    2. Hej Lars,
      Tack för din kommentar. Jag har valt ett annat spår på det temat och skiftat över en stor del av kapitalet till fonder. Jag har dock valt fonder med inriktning mot utdelningsaktier i första hand som Xact Norden Högutdelande och Franklin European Quality Dividend. Det tar bort mig som riskfaktor och det tar bort bolagsrisk. Kvar har jag exponering i utdelningsaktier och en lägre volatilitet än breda börsindex. Sådana fonder kommer utvecklas annorlunda än breda börsindex eftersom det är något annat. Det är dock i linje med min strategi om att investera i stadiga, sunda bolag som pyntar utdelning. Jag vill ha det där sunda och stadiga och jag vill gärna ha mindre volatilitet. Då sover jag gott om natten.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Intressant post speciellt i relation till din andra om just REIT två posts bak i tid. Men utdelningsaktier och även fonder är ju speciellt eftersom man inte bara kan titta på kursen utan totala utvecklingen över tid. Sen är det ju fantastiskt trevligt att investera lite i aktier och fonder istället för att bara lägga allt i en indexfons, Lysa eller liknande. //D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är inget att hymla med att det ser ut som ett misstag att ha ägt Realty Income de senaste 5 åren. Jag har tro på bolaget att det presterar hyggligt på lång sikt men kanske visar det sig de kommande åren att den här investeringen var ett misstag på 10 års sikt.

      Förvisso definierar jag inte normalt sett misstag på det här viset som jag gör i detta inlägget. Jag strävar heller inte efter att slå breda börsindex. Likväl fungerar Realty Income som ett bra exempel i det här inlägget om att underprestera mot breda börsindex.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Värre vore att gå minus eller förlora liten eller större summor i sitt aktieägande. Subjektivt mot ett index blir det ju som sagt som du säger.

    SvaraRadera
  8. Väldigt intressant, detta får en att tänka på att man inte ska gifta sig med en aktie. Om vi inkluderar utdelningarna från 5 år tillbaka så är kursen "bara" ungefär -4 %. Ja det är fortfarande dåligt med indexjämförelsen.

    Samtidigt så hade jag varit väldigt glad om jag hade börjat investera tidigare och köpt Realty Income kontinuerligt när kursen började gå söder ut. Du får ju köpa och äga ett fantastiskt bolag med grym historisk utdelning som hade genererat ett kassaflöde som bara hade blivit större och större under dessa 5 år. Ingen kan se in i framtiden men jag behåller den i min portfölj i alla fall och tror att jag kommer få ångra att man inte köpte mer på dessa nivåer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias!Man måste hela tiden bevaka sina värdepapper och även vara redo att ta hem vinster eller sälja med förluster för att undvika ytterligare förluster.Man måste helt enkelt vårda sina investeringar och (gallra bort sly på samma sätt som en skogsägare gör när han gallrar i sin skog och sedan avverkar skogsägaren träden när de är "fullvuxna" för att ta hem en vinst och sedan plantera nya plantor som hans barnbarn kan avverka och ta hem en vinst på samma sätt som han har gjort med de plantorna som hans farfar planterade).Allt för att man skall undvika att gå miste om avkastning på sitt kapital om man behåller sina förlustvärdepapper så därav använder jag mig av många olika strategier som kompletterar varandra.Allt för att ge mig hösta möjliga avkastning till den lägsta risken om jag uttrycker mig lite förenklat.För egen del stödköper jag även i mina långsiktiga aktieinnehav på röda dagar för att motverka de som ägnar sig åt att blanka aktier.Skulle alla långsiktiga och seriösa aktieägare göra likadant i alla sina långsiktiga aktieinnehav så hade snart detta med att blanka aktier upphört då det inte längre går att trycka ner aktiekursen som de vill för då bestämmer marknaden vilket är alla vi aktieägare/investerare.Det är vi som avgör vad det rättvisa värdet för just den aktien är vid varje givet tillfälle under en börsdag enligt marknaden då det är vi investerare som köper och säljer aktier är de som bestämmer för vilka priser vi vill köpa eller sälja en aktie för.Mvh Peter Jansson

      Radera
  9. Hej Petrusko, min kommentar har inte riktigt med ovan att göra men ändå, jag noterar att spreaden mellan Investor A och B är minimal till och med handlas investor A ibland högre än B, känner du till om Investor A är pågång in i något Index eller har du någon aning om varför. historstoriskt har ju A aktien handlats ca2-5 kr högre än B men det förändrades för ett år sedan när investor A åkte ur ett globalt index. Min fråga är om marknaden tror att Investor A kan komma med i samma index igen? Mvh Eraxon

    SvaraRadera
  10. Hej, Jag har en stek i Alphabet, ca 50 000. Har ju gått bra där och tänkte att ja skulle spara dom i all evighet 😜, men så tänkte jag 50 papp i en och samma när ja kan sprida ut det i fonderna som jag har.( Har kört efter dina tips och otroligt tacksam över sig och din blogg). Hur skulle du gjort?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kane,
      Tack för din kommentar. Jag har en del regler jag förhåller mig till när det gäller investeringar i enskilda bolag. Jag äger gärna bra bolag som jag tror på men jag vill ha kontroll över mitt risktagande. En viktig regel som håller styr på det är min 7-procentregel. Jag låter helt enkelt inga enskilda bolag väga mer än 7 procent i portföljen. På det viset har jag begränsat min möjliga förlust om det går helt åt skogen för ett bolag. 7 procent är i runda slängar en normal årsavkastning på börsen varpå min portfölj kan läka sig själv från en sådan smäll på ett år.

      Mvh petrusko

      Radera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...