OMX Stockholm Banks

 


De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totalavkastning. I dagarna har utdelningen avskilts varpå aktiekurserna gått ned motsvarande utdelningen på ett ungefär. Ovan är en bild för branschindex med bankerna som grupp. Det är ett så kallat PrisIndex och inkluderar inte utdelning. Jag har valt ett sådant för att jag i detta inlägg skall resonera kring just aktiekursen. Det finns även så kallat GrossIndex som inkluderar utdelning.

Utdelningarna är tagna för denna gången men är bankerna passé nu då? Blickar man framåt ser det ut som att ränteläget kommer hålla sig på hyggligt normala nivåer de närmsta åren åtminstone. Bankerna kommer därmed fortsatt göra vinster i häraden av det de presterade 2023. 

Fram till hit har jag pratat om bankerna som grupp och här går jag över till att prata specifikt om SEB. Anledningen är helt enkelt att jag använder SEB som exempel och förutsättningarna, outlook osv är de samma för de svenska storbankerna.

Senast betalt för SEB A är 144,95 kronor och det är som sagt exklusive vårens utdelning om totalt 11,5 kronor då den redan avskilts. Per 2023 gjorde SEB en vinst per aktie om 18,2 kronor vilket på nuvarande aktiekurs ger p/e 8. Man kan inte leva på gamla meriter och framåtblickande kan man använda sig utav analytikers snittestimat. För innevarande år och 2025 är analytikers estimat en vinst om 16 kronor per aktie bägge åren och en utdelning om 12 respektive 11 kronor per år. Baserat på den vinsten handlas SEB till p/e 9.

Lågt p/e baserat på kommande års vinster och förväntat hög utdelning som vanligt i banksektorn. Det ser ju inte direkt avskräckande ut bankernas aktiekurser och värderingar. De senaste månaderna har många köpt bankaktier och i det korta perspektivet har vårens utdelningar lockat förstås men bankerna går nog hem även på några års sikt. Bankerna brukar handlas till låg värdering och man skall inte ta nuvarande värdering som att där finns enorm kurspotential. Man kan se värderingen som att den är rimlig och att en investering torde bli hyggligt okej. Bankerna kommer fortsatt ha låg värdering men de kommande årens vinstförväntningar ger gott stöd till nuvarande aktiekurser.

Jag äger alla de svenska storbankerna; Handelsbanken, SEB och Swedbank.

För någon vecka sedan skrev jag ett liknande inlägg om bankerna men med aningen annan vinkel och lite mer info om utdelningsförväntningar kommande åren. Checka in länken nedan om du vill läsa mer om bank. https://petrusko.blogspot.com/2024/03/bankfesten-snart-over-eller.html

2 kommentarer:

  1. Ganska så skönt att läsa dina åsikter. Dom ger ett lugn. Dom är som att gå lugnt och försiktigt på en spång över en blöt och riskabel myr istället för att hoppa på tuva efter tuva för att komma fram lite snabbare. Man riskerar då att trilla i och bli blöt gång på gång. Det gäller att gå torrskodd fram mot målet.

    SvaraRadera
  2. Äger också de svenska storbankerna, då de är erkänt duktiga på att tjäna pengar. Är kul att se att de äntligen får lite kärlek av marknaden efter några år i ökenvandring. Det trista är väl att kursen lär vända ner igen om nåt år... men det bryr jag mig inte om utan fortsätter håva in utdelningar med god aptit.

    SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...