Ökat i JPMorgan Global Equity Premium Income - JGPI

 


Jag har i omgångar köpt på mig fler andelar i fonden JGPI ifrån JPMorgan. Senast idag klippte jag in ett gäng och fonden väger nu över 2,5 procent i min portfölj. Som jag nämnt tidigare siktar jag på att initialt ta upp viktningen till 5 procent av portföljen. Första utdelningen är nu aviserad och jag vill följa utvecklingen några månader till och se att det tickar på enligt plan.

Som jag skrev förra veckan är första utdelningen aviserad och den är enligt följande: Med X-dag den 11 januari är utdelningen på $0,0957. Pay date är den 7 februari. Observera att utdelningen är aviserad i dollar men fonden handlas i euro. Det här är den första utdelningen och den är lägre än de 7-9 procent som fondbolaget sagt att de siktar på. Förståeligt av flera anledningar. Fonden är nystartad och behöver nog några månader för att få trim på optionsintäkter, fondflöden osv. En liten del av utdelningarna består utav de utdelningar fonden tar emot ifrån sina innehav och det har ju inte tickat in något nämnvärt eftersom fonden precis startat.

Jag har gått igenom alla fondens alla innehav och det är en fin samling bolag. Inriktningen är global och man utgår ifrån globalindex men gör ett aktivt urval. Fonden väljer ut ett mindre antal bolag med lägre volatilitet och god potential bla. Optionerna de ställer ut ställer de dock mot index och inte enskilda bolag. Jag har läst mig till att de varje vecka ställer ut optioner varpå de fångar upp börsens utveckling bättre jämfört med att en gång per månad ställa ut optioner på hela innehavet.

Det här är en fond som huvudsakligen generar intäkter via optioner. Fonden är skapad för att generera hög utdelning och delar ut en stor del av avkastningen. Optionsintäkterna är lejonparten av den avkastning fonden genererar medan en liten del kommer ifrån kurstillväxt i innehaven. Via optioner säljer de en del av kursuppgången men inte hela. På den vägen kommer det sig att totalavkastningen inte blir börsens avkastning plus massa optionsintäkter ovanpå det. En rimlig förväntning är en kurstillväxt om någon/några procent plus utdelningen om 7-9 procent. Totalt kanske 10 procent med lite flyt. Sett över flera år så klart. Det kommer vara sämre så väl som bättre år och man får se det över flera år och smeta ut det till ett snitt. Utdelningen kommer dock vara stor och ticka in varje månad. När det är mycket volatilitet på börsen genererar optionerna mer intäkter.

Läs mitt inlägg med info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2023/12/nytt-innehav-jgpi-borshandlad-fond-med.html

21 kommentarer:

  1. Ja, en tjugondel (5%) av totalen är för mig ett stort åtagande i vad det än må vara. Ingenting i min portfölj väger mer än ca 3,5%. förutom cash då ;)

    Så du måste verkligen tro på denna ETF.

    Även jag har börjat köpa in mig så smått.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den här fonden gör sin grej bra och fyller en funktion i min portfölj. Den genererar stor utdelning och det passar mig som lever på utdelningar. Sättet den genererar utdelningen på är ganska rimligt och medger viss kurstillväxt på sikt. Fonden fyller även en funktion som riskspridare då den är något annat än en helt vanlig aktiefond. Den kommer utvecklas annorlunda än globalindex eftersom den gör något annat. För att jämna ut svängningar i en portfölj är det vanligt att använda komponenter som beter sig olika.

      Vill man bara ha god avkastning på lång sikt är alltså inte en sådan här fond något att titta på i första hand. Söker man en komponent som beter sig annorlunda mot portföljen i övrigt eller om man investerar för inkomst så kan fonden vara värd en titt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag investerar för kommande inkomst. Tack för tipset, vi håller tummarna för att det blir så bra som 7-9%.

      För övrigt är det inte ovanligt att man måste "hålla tummarna" ibland i den finansiella Världen ;)

      Radera
  2. Trevligt att du delar med dig med info. Det här fonden hade jag nog inte hittat själv. Hoppas den ligger där och småkokar av sig själv utan att man plötsligt får vara med om ett tapp på 4-5 % för att någon bank har nedvärderat den. Tack för din "hjälp".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Harry,
      Fonden kommer gå upp och ned ihop med börsen i övrigt men över tid beter den sig annorlunda eftersom den får intäkter ifrån optionerna. Enkelt förklarat kan man säga att den går mindre dåligt när börsen går dåligt på grund av optionsintäkterna. När börsen går urstarkt kommer fonden inte gå lika starkt eftersom den säljer bort en del av uppgången via optionerna.

      Fonden kommer inte röra sig i kurs på grund av något bolagsspecifikt som annars kan hända när man investerat i aktier. Som när ett bolag släpper en dålig rapport eller att något unket kommer fram om ett bolag och dess aktie rasar.

      Sådan bolagsspecifik risk saknas i en bred fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för infon Petrusko Jag är också inne på att köpa denna fonden men vill gärna avvakta ett tag och läsa vad du tycker om den framöver om utdelningarna flyter på smidigt mm.
    Vet du förresten i vilken riskklass fonden ligger i? De flesta fonder brukar ligga mellan 4-6 mig veterligen vore kul att veta hur "riskabel" denna är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Klart rimligt att avvakta och se. Fonden har riskklass 4 enligt fondfaktabladet.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Har skrivit lite om denna fond själv på bloggen. Det verkar som om vi får vänta till våren på att Avanza uppdaterar sina belåningsvärden tyvärr. Är man belånad kanske man ska vänta med att ta in en större stek, eller så köper man utan att kunna belåna. Sen, dess amerikanska motsvarighet yieldar tydligen runt 8-9%. Det är inte helt lätt att läsa sig till om och vilka skillnader det finns mellan dessa olika fonder. Är de rena kopior, eller har man gjort några anpassningar för Tradegate och den europeiska marknaden? Tack för en bra blogg.

    https://snalgrisen.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Det förvånade mig när jag såg Avanzas svar på twitter när någon frågade om belåningsvärde. De svarade att de gör det kvartalsvis och det dröjer till våren som du skriver här.

      Så har det nämligen inte varit med andra fonder som jag bett dem lägga upp i sitt system.

      Näe tidigare har det gått några veckor och vips har de belåningsvärde. Idag noterade jag att samma saken hänt med JGPI som nu är med i superlånet.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag frågar för att förstå lite bättre, kan man förvänta sig någon utdelningshöjning över tid i en sådan här typ av investering och om så är falllet vad är en rimlig förväntan på en sådan.
    Tack på förhand.
    Mvh Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roger,
      Bra att du frågar. Låt mig resonera kring den saken; Utdelningstillväxt.

      Utdelningen som fonden pyntar består utav de utdelningar den tar emot ifrån sina innehav. Det är en ganska liten del, tänk dig att globalindex har kring 2 procent i direktavkastning. Den stora delen av utdelningen som fonden pyntar till sina investerare utgörs av intäkter ifrån optioner de säljer.

      Den lilla delen i form av utdelningar från innehaven kan man resonera att de växer över tid. Så är det med utdelningar i ett brett perspektiv att de stiger med tiden.

      Den stora delen som kommer ifrån optionsintäkterna kan man resonera att ju fler optioner de kan sälja desto mer intäkter. Fler optioner kan man sälja om man växer sin kapitalbas. Eftersom fonden har en optionsstrategi där de inte säljer hela uppsidan så har de viss tillväxtpotential ändock begränsad. Kapitalbasen torde stiga långsamt på sikt och ge möjlighet till mer optionsintäkter.

      Sammanfattningsvis så kan det tänkas finnas viss utdelningstillväxt på lång sikt men den kan tänkas vara skral.

      Sedan är det så att utdelningen kommer variera en hel del från månad till månad. Dels beroende på hur de tar emot utdelningar ifrån innehaven men framförallt beroende på att det varierar hur mycket intäkter man får ifrån optionerna. Under en period där börsen rör sig mycket genererar optionerna mer. Under en stiltje börs får man mindre betalt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret, tror jag är med på tåget nu.
      Mvh Roger

      Radera
  6. Hej, jag har också ökat i JGPI i förra veckan. Det finns en hel del videor om JEPI på Youtube, så om man antar att denna ska fungera likadant verkar det vara så att man kan ställa in sig på en god, men även något ojämn utdelning mellan olika månader. Anledningen ska vara att det ställer ut "out of the money" optioner istället för "at the money optioner" vilket andra liknande fonder gör. Detta ska då innebära bättre intäkt för fonden och högre utdelning vid högre volatilitet (precis som du skriver, Petrusko) men även bättre utdelning när börsen går sämre. Det är alltså inte lätt att i förväg göra en prognos på årlig utdelning. Det argumenteras också för att JEPI har bra motstånd vid börsnedgång tack vare detta. Jag ser fram emot det här, god utdelning och dessutom kanske ett visst skydd på nedsidan gör onekligen detta till en högintressant komponent i portföljen. Tack Petrusko för att du uppmärksammade oss på denna :) Mvh Anders

    SvaraRadera
  7. Nu verkar Avanza ha löst ränterabatt och 70% belåning på JGPI.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det kom igång idag. Så har det blivit med övriga fonder jag bett dem lägga upp också. Att det dröjer några veckor så får de belåningsvärde och ränterabatt.

      Gött då jag vet att många lägger vikt vid det där.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Skräp ETF utan utdelningstillväxt från rävigaste aktör! Lycka till 😂

    SvaraRadera
  9. Tjena. Verkar vara en vettig ETF för utdelning. Försöker förstå vad nedsidan kan vara? Om underliggande värde (NAV?) är det som påverkar. JEPI har fladdrat mellan 51-63 USD
    MVH David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena David,
      Ja nedsida finns där, den är inte på något sätt fri från risk. Sett ur investerarens perspektiv så betalar man ett pris för den pålitliga utdelningen och mindre volatila kursutvecklingen. Det priset är att fonden säljer bort en stor del av uppsidan via optionerna. Om börsen går urstarkt på kort tid så är man bara med på en liten del av den uppgången. Detta eftersom man sålt optioner. Fonden får intäkter på optionerna de säljer och den intäkten delas ut till oss andelsägare.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej igen

    Vet någon om varför JEPI inte finns tillgänglig?

    Med vänlig hälsning,

    Jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jens,
      JEPI är en amerikansk ETF. Den har sitt säte i USA och den handlas på amerikanska börsen. 2018 trädde regler i EU in där EU beslutat att börshandlade fonder i USA är alldeles för komplicerat för vanliga medborgare i EU varpå de förbjöds.
      Helt vanligt folk i EU kan alltså inte genomföra ett köp i någon börshandlad amerikansk fond.

      Man kan spekulera i om det verkligen är så komplicerat eller om EU-folket i hemlighet tänker att de vill ha fonder med säte i EU och få in skatt osv här i EU.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....