Orolig för Cibus utdelning? Alternativ lösning

 


Fastighetsbolaget Cibus har valt att profilera sig som ett utdelningsbolag. Bolagets affärsidé är att äga dagligvarufastigheter för att kunna ge en stabil, konjunkturoberoende och ökande utdelning till sina aktieägare. I spåren av stigande finansieringskostnader tvingades bolaget sänka utdelningen förra året vilket togs emot dåligt av dess ägare. Ägare som till stor del attraherats av bolaget som det utdelningsbolag de profilerat sig som.

Ja aktien backade på utdelningssänkningen förra året. Sänkningen var nödvändig men det är ändå surt för alla investerare som kommit för utdelningen. 

Under 2023 har räntor stigit och obligationsmarknaden har varit dyr och sval. Cibus har återköpt obligationer och de har finansierat sig via eget kapital (nyemission). De har även räntesäkrat sig varpå de nu har fått ett bra grepp om sina finansiella kostnader. Som bolaget presterade i 9 månaders rapporten 2023 har de täckning för en bibehållen utdelning nu i år. Analytikers förväntningar ligger på en oförändrad utdelning.

Den 29 februari släpper bolaget sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Först då vet man hur det blir med utdelningen. Om man är orolig för utdelningen, orolig för en sänkning och vad det innebär för aktiekursen ja då kan man överväga att göra något åt saken innan rapporten.

Om Cibus sänker utdelningen nu till våren så kommer det tas emot mycket dåligt av marknaden. Aktien torde gå ned och det ganska rejält i värsta fall. En stor nedgång i ena vågskålen å andra sidan kanske ingen stor uppgång. Om Cibus föreslår en oförändrad utdelning så är det vad marknaden hoppas på och förväntar sig. Det utlöser sannolikt ingen nämnvärd kursuppgång. Rapporten de släpper torde heller inte innehålla något makalöst rent prestandamässigt för de tre sista månaderna 2023. 

Väger man det där mot varandra så är där risken på nedsidan tyngre än ev uppsida. Vad bolaget faktiskt säger i rapporten och hur marknaden faktiskt reagerar det kan man så klart inte veta på förhand.

Vill man inte utsätta sig för risken det innebär om Cibus sänker utdelningen ja då kan man överväga att sälja hela eller en del av innehavet innan rapporten. Om Cibus släpper en rapport i linje med förväntningarna så rör sig aktien kanske inte så mycket och man kan lugnt köpa åter innehavet om man önskar det. Om Cibus sänker utdelningen går nog aktien söder ut och man slipper vara med på det om man valt att sälja. Så klart finns där "risken" att aktien stiger rejält på rapporten och det är en risk man utsätter sig för om man sålt med avsikt att köpa åter. Det får man väga fram och åter och känna på själv hur man väger de där riskerna.

Jag har snappat upp en del oro där ute bland investerare kring det här och det är anledningen att jag skriver det här inlägget och bollar lite tankar runt det.

Cibus tror jag på i långa loppet och har i dagsläget inga planer på att agera innan rapporten. Skulle de sänka utdelningen igen tror jag de får hitta en ny identitet och jaga nya aktieägare. Identiteten som utdelningsbolag har de nog förbrukat i sådana fall.

Läs mitt inlägg om Cibus 9 månaders rapport 2023: https://petrusko.blogspot.com/2023/11/cibus-9-man-rapport-kom-in-starkt.html

8 kommentarer:

  1. Håller med det du skriver. Utebliven eller sänkt utdelning, och aktien kan gå ned mot ca: 100 kr igen. Om man bibehåller utdelningsnivån, så tror jag att aktien kan reagera med en oförändrad kurs, om utsikterna är framåtblickande positiva. Att man skulle höja utdelningen, tror jag ingen analytiker spår dem göra.
    De kan ju vilja sänka skuldnivån och göra som Castellum, tillfälligt strypa utdelningen. Smärtsamt kortsiktigt för en som jagar utdelning, men stärker bolaget finansiellt. Vem vet vilken väg de väljer. Förra gången så tog man ju in pengar, spädde ut ägandet, för att ha råd till utdelning. Nu har man säkert råd att betala en utdelning, men frågan är om man väljer att göra det. På längre sikt är ju aktien intressant, men nu gör man säkert rätt i att avvakta tills man vet. Man slipper sitta med svartepettter på så vis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är ett intressant resonemang du för där. Vi får se hur det blir, inget självklart case.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Som jag förstår i rapporten har dem ju både räntesäkrat, amorterat gjort återköp samtidigt som fastigheterna återigen från oktober och framåt fått indexhöjningar på hyrorna som är högre än vanligt. Jag säljer inte och tror på bibehållen utdelning, dessutom flaggas det för en hel del räntesänkningar nästa år och då tror jag inte man sänker en gång höjd hyra och att aktien då kan bli en fullträff. Så som vissa analyshus redan spått inför 2024. Hoppas räntan vänder ner en del i år och att fastigheter generellt får en revansch samt att 2024 - 2025 blir fastigheternas år :)

    SvaraRadera
  3. Jag använder mig av gratis appen Analysappen, i från Aktiespararna. Den sammanfattar alla analyser och råd för alla svenska aktier. Sökte på Cibus senaste rekommendation, som är från Kepler, 8 november 2023.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr fick jag inte med slutet av mitt förra inlägg om Analysappen från Aktiesparararna. Cibus, får rådet minska, riktkurs 105 kr från Kepler, 8 nov 2023. Det är det senaste rådet jag kan hitta av analytiker. Har någon annan en senare analys?

    SvaraRadera
  5. Jag sålde av allt i går, hade en hyfsad uppgång så bestämde mig för att säkra vinsten och sen se hur rapporten blir. Som du skriver känns det som om det finns potential för rejäl nedsida men ganska liten uppsida. Om rapporten ser bra ut och utdelningen behålls (förutsatt att det är vettigt för dem att göra så rent ekonomiskt) köper jag tillbaks den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Storpotaten,
      Tack för din kommentar. Jag hoppas och tror att det där kan bli en bra lösning för dig. Ett scenario med en rapport som får aktien att skjuta i höjden känns avlägset. Blir det som marknaden förväntar sig kan du förhoppningsvis lugnt köpa åter dina aktier om du önskar.

      Lycka till.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Är du så feg som censurerar kritiker istället för lära dig nåt?! 😉
    det bevisar bara att jag har rätt om dig. Kom ihåg! Det är du som förlorar pengar genom att stoppa ditt huvud i sanden. Jag bara skrattar hur dum du har blivit. 😂

    SvaraRadera

Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equi...