Allt är inte SBBs fel i Aktiespararna Direktavkastning

 


Fonden Aktiespararna Direktavkastning har gått uselt i år och många blickar till att SBB togs in i indexet som fonden följer. Det är dock inte SBB att skylla hela den usla utvecklingen för fonden i år. Synd att SBB lyckades bluffa sig in i indexet med sitt utdelningsbeslut som de ångrade bara dagarna efter att det togs. Vore det inte för årets beslutade utdelning i SBB hade indexet inte tagit in den.

Nu är SBB i det här indexet och bolaget kastas ut vid nästa ombalansering som är våren 2024.

Den typ av bolag som ingår i fonden, högutdelare; har gått dåligt på börsen i år. Det är storbanker som allihop är på minus hittills i år. Tex Handelsbanken som är minus cirka 17 procent (Inklusive utdelning cirka minus 9 procent). Axfood är minus strax under 20 procent inklusive den utdelning de betalat för våren. Telia är minus kring 4-5 procent.

Ja så där ser det ut just nu och allt är som synes inte SBBs fel. Det är tråkigt med sådana här perioder men det kan förekomma och lär uppstå igen. Att avkastningen på kort sikt är sämre än Stockholmsbörsen. Fonden följer ju ett index som är något annat än Stockholmsbörsen och går därför inte precis som Stockholmsbörsen.

Indexet har anor sedan år 2000 och har slagit Stockholmsbörsen på lång sikt. Den stora avvikelsen i år kan ta lång tid att repa sig ifrån men jag tror på metodiken i långa loppet.

Läs mitt inlägg om Aktiespararna Direktavkastning b: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html



13 kommentarer:

  1. Det känns som att de borde kunna agera mycket snabbare än våren 2024. Fondens regler kanske skulle ses över så de kan agera. Varför tar man inte bort SBB och Castellum så snart utdelningarna försvinner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Castellum ingår inte längre, den togs bort i vårens ombalansering baserat på att de föreslog indragen utdelning.
      I samma Ombalansering togs SBB in baserat på den utdelning de föreslog till årets stämma. Det står felaktigt kanske någonstans att Castellum är ett innehav men det stämmer ej.

      Det man kan göra är att se över Indexets regler och addera/ändra kriterier. Det är en översyn som inte sker över en natt dock.

      SBB är ju ett knepigt fall där de beslutade om utdelning och bara någon dag efter drog tillbaka den. Eller skjöt upp den snarare. Man kan inte dra tillbaka en beslutad utdelning utan det de skall göra är att förhala utbetalningen ända till nästa årsstämma om bolaget lever så länge.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ja tyvärr har den gått sjukt dåligt!! Måste vara en av årets hittills sämsta fonder? Bara hoppas att den kan återhämta någolunda.
    Petrusko vilka är dina favoriter bland utdelande fonder och etef:er?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Oja den har gått rackarns uselt. Alltså din fråga vill jag svara att den här Aktiespararna Direktavkastning b är en favorit. Det ter sig ju ytterst knasigt nu när den gått så dåligt men jag har tro på den och den är en favorit. Jag gillar metodiken i fonden och att indexet har visat sig fungera bra över en lång tidsperiod.

      Min främsta favorit är Xact Norden Högutdelande vilket är den jag viktat allra tyngst. Den har också inriktning mot högutdelare men den har ett bredare mandat över norden och den innehåller fler bolag (45 st) varpå den har en bättre riskspridning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Lite samma sak med Xact NHU.Ligger också ganska mycket efter index i år.
      Den har väl egentligen inte hängt med index sedan coronadippen 2020.
      Men man får iaf lite utd då och då vilket väger upp en del.

      //Jojje

      Radera
    3. Petrusko Tack för svar 👍

      Radera
  3. Jag förstår inte denna besatthet av utdelningar? Ni missar ju enorm avkastning genom att bara tänka på utdelningar hela tiden. Förstår att du Petrusko vill ha utdelningar eftersom du lever på dom men dom som inte gör det skulle nog få mycket bättre avkastning genom att bredda blicken lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan
      Det beror nog lite på vart man befinner sig i livet. För en 75- åring som mig betyder en förstärkning av pensionen med relativt säkre ca 20000 i månaden mera än att försöka matcha totalavkastningen.

      Radera
    2. Hej Stefan
      Det beror nog lite på vart man befinner sig i livet. För en 75- åring som mig betyder en förstärkning av pensionen med relativt säkre ca 20000 i månaden mera än att försöka matcha totalavkastningen.

      Radera
  4. Hej,

    Frågan är om den”hittar” tillbaka med en så stor avvikelse.

    Det är as skumt och jag skulle vilja veta mekanismerna som tex Xact högutdelande presterade perfekt till pandemin sen har den inte lyckats hitta tillbaka.

    Frågan är kommer dom bägge någonsin hitta tillbaka igen?

    Eller är det rimligt att förvänta sig lägre avkastning?

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Är också nyfiken på Varför XACT NHU fortsatt att gå uselt även sedan räntorna stigit. Kan tycka att den borde gjort något av en comeback men icke, snart åker den ut.

    SvaraRadera
  6. Det blir ganska naturligt att säkra kassaflöden, som många utdelningsföretag har, värderas ner när räntan går upp, och när inflationen är hög.

    När inflationen är under kontroll och räntan stabil eller sjunkande så kommer utdelningar och kassaflöden värderas upp igen.

    SvaraRadera
  7. Jag tror SBB är mer som ett typiskt Graham case, slaktvärdet är betydligt högre än börsvärdet!

    SvaraRadera

Warren Buffett gick från bra till exceptionell

  Många har kanske koll på att Warren Buffett var en student av Benjamin Graham. Gubben som skrev boken The Intelligent Investor. Det är en ...