Polerat portföljen - sänkt risk

 


Jag har under en tid viktat om till mer indexfonder för att minska bolagsrisk och mig själv som riskfaktor. Runt halva portföljen har jag siktat på skall utgöra indexfonder och nu är jag strax därunder och tycker jag är i hamn. I första hand är jag en stockpicker eller aktieinvesterare för att använda ett svenskt ord istället för det där fräcka engelska. Jag investerar som vanligt i sunda bolag med god utdelning. Utdelningshöjare är min favorit när det gäller utdelningsaktier men jag har även rena högutdelare som tex Swedbank och Telia.

Utdelningshöjare går knappt att gilla utan att ha en förkärlek till amerikanska bolag där de finaste höjarna finns. Jag äger bla Johnson & Johnson och Realty Income som bägge har höjt sina utdelningar årligen i flera decennier. Dollarn står högt kan man tycka men den rör sig upp och ned över tid och jag anser att investeringen skall bära sig självt utan valutaspekulation. Jag räds alltså inte att investera i dollar nu. Jag har utrymme och är sugen på att öka lite i JNJ och jag tycker det finns intressanta case i REIT-sektorn.

Indexfonderna jag använder mig av i portföljen är i huvudsak nedanstående och de pyntar så klart utdelning. Min strategi är så, jag investerar i sådant som pyntar utdelning:

Xact Norden Högutdelande. Mitt största innehav. Innehåller nordiska utdelningsaktier.

Xact Sverige. En hyggligt bred vanlig svensk indexfond som pyntar utdelning i juni.

Vanguard All World High Dividend Yield. Globalfond med inriktning utdelningsaktier.

Aktiespararna Direktavkastning b. Svenska högutdelare.

Nedan är en länk till mitt senaste inlägg om portföljen och mina innehav: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/fordelning-portfoljen-221230.html9 kommentarer:

 1. Hej, vad innebär att investera i fixed income?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara,
   Fixed Income är placeringar med fast ränta/utdelning som tex obligationer och preferensaktier. Räntekänsliga investeringar som beter sig på ett annorlunda sätt än börsen och aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har också gått mer o mer mot utdelande ETFs o fonder, men en ganska långsam "konvertering". 1/3 av min utdelningsportfölj består av dessa. Men påfyllningar och sälj av aktier går direkt hit.

  Vet att en del läsare efterfrågar ETFer som delar ut, så jag tänkte dela med mig av dom jag har, samt min "målfördelning". Den är på 105% så jag är lite flexibel. Stämmer inte alltid med verkligheten heller.

  Jag klistrar rad för rad, då Excelklippa in här sabbar formateringen (åt helvete)

  Namn - (ticker Sverige/Tyskland) - antal %
  XACT Högutdelande (XACTHDIV) 25%
  XACT Sverige (XACT Sverige) 10%
  Aktiespararna Direktavkastning B 5%
  SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF Dist (SPYD) 10%
  Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DIST (HDLV) 5%
  Vanguard FTSE Dvlp Asia Pac ex Jpn ETF USD Dis NY (VGEJ) 3%
  iShares Core FTSE 100 ETF GBP (IUSZ) 2%
  Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield Ucits ETF Dist (VGWD) 15%
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF (QDVX) 6%
  Vanguard FTSE Developed Europe ETF (VGEU) 4%
  Franklin European Dividend UCITS ETF (FLXD) 6%
  iShares MSCI World Quality Dividend UCITS ETF (QDVW) 5%
  iShares US Property Yield UCITS ETF USD (IQQ7) 2%
  iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (IQQ6) 2%
  Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist (EHDL) 3%
  ZPRG SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF 2%

  SvaraRadera
 3. Hej är inte Franklin fonden en utav dom eller har du sålt den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo den har jag absolut kvar. Jag listade bara några av mina fonder och äger fler än de där. Har ju Franklin som sagt och även en som följer FTSE100 i Storbritannien.

   Mvh petrusok

   Radera
 4. Inget kapital i Franklin eller bara inte stort nog för att vara värt att ta upp?

  SvaraRadera
 5. Hej, tack för en klok blogg. En fråga angående fondavgifter. Dina indexfonder har avgifter - vissa är inte obetydliga (aktiespararnas 0,38 %). Hur kommer det sig att du väljer dessa framför en indexfond utan avgift (exvis avanza zero)? Om avsikten är att sprida risk och undvika "den mänskliga faktorn" funkar kanske en sådan fond lika bra eller bättre eftersom den saknar avgift?
  Allt gott,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza Zero följer ett helt annat index med ett fåtal stora bolag. Det är inte en bra fond i mina ögon. Om man skall investera i en svensk indexfond så är en mycket bredare sådan att föredra, de presterar bättre på lång sikt.

   Beträffande Aktiespararna Direktavkastning så har den genererat bättre avkastning än Avanza Zero på lång sikt. Sin avgift till trots alltså. Det är ett bättre index den fölljer helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Fonder: betala dyra avgifter till slipsar 👔 på Stureplan för att de ska välja aktier åt dig. 🥂

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...