Xact Sverige - Börshandlad Sverigefond med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Nu skall jag berätta om en fond jag började investera i år 2015. Jag har skrivit ett par sådana här inlägg om den genom åren men den har sänkt sin avgift, bytt namn och index bla varpå det är rimligt med ett nytt inlägg med uppdaterad info.

Xact Sverige är en börshandlad fond som följer ett hyggligt brett index för den svenska börsen med cirka 60 - 80 bolag. Det är tillräckligt brett för att få en god avkastning likt hela börsen medan smalare fonder som bara följer de 30 största innehaven går miste av god avkastning från lite mindre bolag. Sådana smala fonder har genererat en sämre avkastning på lång sikt och det kommer de sannolikt göra även i framtiden sett över längre tidsperioder. Mindre bolag genererar nämligen en högre avkastning över tid än breda börsindex. Därför är jag inget fan av smala Sverigefonder med 30 innehav. Det kvittar om de är fria från avgift som tex Avanza Zero när avkastningen ändå blir markant sämre.

Bilden ovan visar branschfördelning i fonden samt de 10 största innehaven.

Fondavgiften är 0,15 procent.

Fondförmögenheten är 1,5 miljarder kronor.

Man köper fonden över börsen likt vanliga aktier och man betalar vanligt courtage vid köp och sälj men det är ju engångsavgifter och betyder ingenting i långa loppet.

Xact Sverige pyntar cash utdelning årligen i juni och de siktar på att pynta cirka 4 procent direktavkastning. Grunden för utdelning är den utdelning fonden tar emot ifrån bolagen. I år (2022) pyntade de 27,43 kronor utdelning och klickar du här kommer du till mitt inlägg med 10 års utdelningshistorik i fonden. 

Det här är mitt fondval för vanlig indexexponering mot Sverige. Avgiften är rimlig och att den pyntar utdelning gör att man bara kan luta sig tillbaka och ta emot cash år efter år. Perfekt för mig som lever på utdelningar och jag tänker att det finns många som kan uppskatta en sådan här passiv investering som spottar ur sig cash årligen. Pensionärer, stiftelser mm. Jag sparar i den här till mina barn också och den dag de får kontrollen över kontot tänker jag instruera dem att använda utdelningen om de behöver men undvika i möjligaste mån att sälja några andelar. Den här gyllene gåsen värper nya ägg år efter år efter år. Vill man slippa cash utdelning eller hellre själv sälja andelar för att motsvara en utdelning tycker jag att fonden PLUS Allabolag Sverige är en rimlig fond att kolla in.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

20 kommentarer:

 1. Petrusko!

  Flitig följare av bloggen :) Keep up the good work!

  Gillar du XACT Sverige bättre än XACT Norden högutdelande, i så fall varför?

  När det kommer till tex XACT Sverige, kan man hos Avanza se den totala avkastningen under en viss period? (Jag antar nämligen att utdelning inte är med i kursgrafen som presenteras...?)

  Egentligen samma fråga igen, men PLUS ALLAbolag Sverige eller SEB Sverige Indexnära A? Motivera gärna om du orkar.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har viktat Xact Norden Högutdelande betydligt tyngre då den träffar rätt i min strategi med inriktning mot utdelningar. Det är upp till var och en beroende på strategi men för helt vanligt folk som sparar för god avkastning på lång sikt är Xact Sverige ett rimligt val med lite lägre avgift, fler innehav och rena svenska inriktning.

   Utdelningen syns inte i kursgrafen hos Avanza. Man kan se totalavkastningen år för år i PDF-dokumentet man kan klicka fram för fonder hos Avanza.

   SEBs och PLUS fond är snarlika och det blir ungefär lika bra oavsett vilken man väljer av dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Behöver man ägt aktien ett år eller får man utdelningen direkt?

   Radera
  3. Tjena Andreas,
   Nej man behöver inte ha ägt ett helt år. Det räcker med att bli ägare bara dagen innan det är X-dag för utdelning. Tar man Xact Sverige som exempel här nu så kan man köpa den fonden den 10 juni och erhålla utdelningen strax därefter. Fonden har X-dag den 11-juni och det är datumet då den handlas utan rätt till utdelning. De som äger fonden den 10 juni när börsen stänger får utdelningen den 17 juni då pay date är.

   Värdet på fonden går ned med motsvarande belopp som utdelningen i samband med att den avskiljs (på X-dagen).

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej

  Vad kan skälet vara till att fonden har aktier klass A? Det. Enda argumentet är att A-aktien är mer likvid för vissa aktier. Men för det mesta är det tvärtom. A-aktien brukarockså vara dyrare. Ex. Investor har de både A och B,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Både A och B-aktier är noterade på börsen och ingår i indexfonder. I just Atlas Copco är det så att det finns fler A-aktier än B och därför väger A-aktien tyngre i index.

   Helt i sin ordning alltså, både A och B-aktier ingår i index och begränsningen är om det är ett smalt index som tex OMXS30 där ryms inte lika många dubbletter.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för en jättebra blogg. Jag har tagit rygg på dig och Hernhag i några år och börjar få ihop en större summa. Jag börjar nu bli nervös och inser att jag inte kan så mycket om bolag och aktier utan bara tar rygg på kända aktiebloggare. Jag har en dröm att delvis kunna leva på utdelningar. Har börjat inrikta mig mer på utdelande ETF:er för att slippa bolagsrisken. Skulle vara kul om du skrev om hur du skulle lägga upp en portfölj med bara etf:er för någon som vill leva på utdelningar men inte är någon aktie expert. En liknade lista som Jan Bolmeson gör varje år. Stort tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, tack för din kommentar. Jag tycker det är ett intressant ämne du nämner och ska kolla på att skriva inlägg om det i dagarna.

   Mvh petrusko

   Radera

  2. Det ser jag verkligen fram emot :)

   Radera
  3. Skulle också uppskatta ett sådant inlägg. Har själv börjat flytta portföljen mot utdelnings ETF på senaste åren.

   Radera
 4. Diversifieringen i fonden kunde varit bättre, men värt en närmare titt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja det är vad det är. Det är index liksom och så svenska börsen ser ut. Olika börser/länder ser olika ut när det kommer till vilka branscher som väger tyngst. I USA är det väldigt mycket tech tex (Apple, Microsoft, Meta, Alphabet osv).

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Kan det verkligen anses vara en form av indexfond om den pyntar 4% i utdelning? Kan inte innehålla några småbolag alls om man ska hålla 4%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Små bolag utgör en väldigt liten del i indexfonder. Just för att de är små till värdet. De största bolagen väger desto mer och tenderar att ha högre utdelning än småbolag.

   Om man kan anse att det är en indexfond? Det är en ickefråga. Det är en indexfond inget annat. Det är liksom inte öppet för bedömning utan det är vad det är.

   Svenska börsen har en annan karaktär än tex den i USA och vår börs direktavkastning är betydligt högre än USAs börs.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Man skulle alltså kunna säga att detta i princip är samma typ av innehåll som i deras ”Xact högutdelande” men denna innehåller endast svenska innehav?

   Radera
  3. Nej det kan man inte säga. Xact norden högutdelande följer ett index med inriktning mot bolag med låg volatilitet och stadig utdelning.

   Xact Sverige är en helt vanlig svensk indexfond. Den innehåller Stockholmsbörsens 60-80 st största bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Dessa två följer helt olika index, men visst det finns en del dubbleringar så klart, men en direkt skillnad är att Xact Sverige har inriktning på hållbarhet, något som Xact Högutdelande inte har uttalat på samma sätt.

   XACT Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien.

   XACT Sverige ETF (UCITS ETF) är en Svanenmärkt börshandlad indexfond som förvaltas av Handelsbanken Fonder. XACT Sverige ETF har som mål att följa utvecklingen i indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI så nära som möjligt. Indexet består av stora och medelstora svenska bolag vilka möter hållbarhetskraven i indexet.

   Radera
  5. Tjena,
   Xact Norden Högutdelande har hållbarhetskriterier vilket de tydligt lyfter fram med den fonden precis som med Xact Sverige. Det är egentligen inga konstigheter utan bara några få bolag som exkluderas för att de inte passar kriterierna.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej, jag försöker jämföra utvecklingen mellan Xact Sverige och OMX Stockholm GI (återinvesterad), men lyckas inte. Något du har koll på?

  SvaraRadera
 7. Hej,
  Gjorde en snabb uträkning ang totalavkastningen från 2013 till och med 2022. Någon får gärna kontrollräkna men vad jag kunde se så blir det +268% om man återinvesterat all utdelning vill säga.
  Jag tror i grund och botten på att äga "allt" under lång tid är en god ide.
  Jämförde därför snabbt med AMF Aktiefond Global. Visade sig att dem har gått i stort sett lika, +271%.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...