Jag bara fortsätter köpa Investor

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Investmentbolaget Investor startade det här året med en börskurs kring 230 kronor och har likt börsen som helhet backat stadigt sedan dess. Substansvärdet har i sin tur backat eftersom innehaven backat de också. Totalt sett är det ändå så att Investor och dess tillgångar gått ned i pris och blivit billigare. Kanske inte om man ser till den närmsta tiden som kan komma pressas av de utmaningar vi står inför men i det långa loppet. På 20-30 års sikt är det nice att köpa Investor till 175 kronor istället för 230 som den kostade för bara några månader sedan.

På kort sikt har nog aktien och börsen backat med rätta men det har ingen betydelse om 20 år.

Köper man kvalitetsbolag till rimlig värdering kan man lugnt fokusera på den avkastning man får i långa loppet. Man behöver inte bry sig om hur börsen går idag eller hur nästa kvartalsrapport tas emot av marknaden. Bolag som presterar bra över tid tenderar att få se sin aktiekurs utvecklas i linje med operativ prestanda. På lång sikt förstås.

På kort sikt spelar mycket annan skit in.

Jag äger Investor och köper regelbundet mer. Senast igår på drygt 175 kronor stycket. De har en fin samling bolag i sin portfölj och en utmärkt historisk prestanda som kvitto på att de gör sin sak bra. Om 20-30 år tror jag innerligt att jag fortfarande äger Investor.

Direktavkastningen är inte värst hög med sina 2,3 procent men Investor är en flitig utdelningshöjare. I år höjde de utdelningen med femtio öre och jag tror de gör likadant nästa år. Det skulle ta utdelningen till 4,5 kronor per aktie och innebära en utdelningstillväxt om 12,5 procent. På nuvarande aktiekurs kring 175 kronor ger det en direktavkastning om 2,6 procent. Fortfarande inte högt men året efter det höjer de nog igen och igen. Investor har fokus på en stadigt stigande utdelning och har bara något enstaka hack i utdelningskurvan och det har varit i samband  med kris som finanskrisen och pandemin.

Investor med sina många olika innehav är en utmärkt riskspridare varpå den av den anledningen kan fylla en funktion i portföljen som diversifiering. I en enda aktie får man exponering i en rad olika bolag och branscher. God potential och riskspridning i ett, det är en bra deal i mina ögon.

Länk till Investor hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

11 kommentarer:

  1. Ja, jag håller med om att Investor är ett kanonfint bolag. Man har (till skillnad mot Indistrivärden) även intressanta icke-noterade innehav, av vilka jag hoppas se en del avknoppningar framöver.

    Jag är "fullinvesterad" i Investor sedan länge, men skulle inte tveka att köpa mer (så även i Industrivärden faktiskt) om/när jag saknar andra "hål" att fylla bland investeringarna.

    Tack för intressant(a) blogginlägg - jag läser dem alla.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon, tack för din kommentar. Både Investor och Industrivärden utgör en bra grund i en långsiktig portfölj. Fin potential samtidigt som de ger riskspridning, det gillar jag.

      Jag hoppas att jag aldrig blir fullinvesterad i Investor utan bara fortsätter att köpa. =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Kära petrusko, hur många % av portföljen törs man ha i investor :D ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag brukar säga att Investor är lik en indexfond och sådana kan man ju ha 100% i utan vidare. Förmodligen blir det suveränt att göra det samma i Investor men skall man ha riskkontroll så är det nog inte rimligt att ha allt där.

      Investor ger mycket god riskspridning men inte lika god som en bred indexfond. En tredjedel Investor tycker jag att man kan ha utan vidare. Investor har presterat bättre än breda börsindex historiskt och jag tror på dem i långa loppet men man skall inte ta det för givet varpå det är bra att ha kontroll över risken och inte vikta dem allt för tungt.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Något värt att skriva om är att skillnaden mellan A och B aktien är historiskt stor. Så sitter man på A aktier så kan det vara ett bra läge att byta, gjorde det själv idag och fick 10,6% fler aktier i B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det där är något att hålla koll på. Jag brukar själv flippa mellan A och B när man kan göra en bra deal på det. Har blivit många byten fram och åter nu och jag tipsar om det där bytet med jämna mellanrum på Twitter.

      Grattis till en bra deal där i ditt byte.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej!

    Har gjort en portfölj med investmentbolag och indexfonder som jag månadssparar i en snabb fråga vilka tankar har du kring vilken maxpremie man ska köpa ett investmentbolag i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är olika från bolag till bolag vilken värdering de gjort sig förtjänta av. Öresund med sitt usla track record skulle jag aldrig köpa utan en hygglig rabatt. Latour med sin suveräna historik har gjort sig förtjänt av en hög värdering och jag kan tänka mig att betala upp till cirka 5 procent premie för den.

      I många av de här bolagen rör sig värderingen ganska mycket över året och det som för stunden har en "för hög" värdering kan om några veckor värderas annorlunda. Exvis pendlar Svolder under året mellan rabatt och premie fram och åter.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Bra och kul 🤩 inlägg. De enda investmentbolag jag överhuvudtaget skulle kunna tänka mig köpa är Investor och Industrivärden (jag har Investor). Resten är massa lallare som trycker på knappar iklädda kostym på Stureplan. Men ännu bättre är ju att köpa aktier direkt i bolagen. Varför äga aktier i bolag som (bara) äger aktier i bolag? Lycka till 🤞

    SvaraRadera
  6. Tjena,
    Hur ser du på småbolagsfonder nu, dom har ju som grupp kommit ner en hel del.
    Tack för en bra blogg!
    /Magnus

    SvaraRadera
  7. Helt rätt jag kommer också öka i mitt största innehav.
    GranadaGurra

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...