JNJ rapport Q2 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Världens största hälsovårdsbolag har idag släppt sin rapport för det andra kvartalet 2022. Det är ett mäkta stadigt bolag och det är väl genomlyst av många duktiga analytiker varpå de sällan är stora avvikelser mot marknadens förväntningar. Prestandan i kvartalet var bra och den kom in en aning bättre än marknadens förväntningar. På den negativa sidan är att de justerar ned helårsprognosen pga den starka dollarn. Omsättning och vinster ute i vida världen blir helt enkelt inte lika stora när de växlas över till dollar. 

Justerad vinst per aktie i kvartalet var $2,59. Upp 4,4 procent mot året innan.

Rapporterad omsättning var cirka $24 miljarder. 3 procent högre än året innan.

För helåret sänker man som sagt prognosen en aning. De lämnar en prognos om justerad vinst per aktie på $10,00 - $10,10. Tidigare var prognosen $10,15 - $10,35.

Rent operativt tickar bolaget på bra och väntas sälja bra precis som tidigare och det här snacket med sänkt prognos och lägre omsättningstillväxt är pga förändrad valutakurs. Det där med valuta är vad det är och går upp och ned över tid. Inget att bry sig om värst.

Det är en bra rapport bolaget uppvisar och i skrivande stund är aktien upp i förhandeln. Den där förhandeln är ganska intetsägande dock och vi får se hur aktien handlas när riktiga handeln börjar kl 15.30 svensk tid. Mycket hänger så klart på allmänna börsklimatet och den amerikanska börsen ser ut att stiga inledningsvis enligt terminshandeln nu.

Jag äger Johnson & Johnson som är ett riktigt kvalitetsbolag. De har höjt sin utdelning varje år sedan urminnes tider och de har ett kreditbetyg som inte överträffas av något annat bolag i vida världen. Det är en bra verksamhet med framtiden för sig det här med hälsovård. Mediciner och vården generellt hjälper människor att leva längre och må bättre. Det är en fantastisk utveckling vi sett i levnadslängd och kvalitet de senaste 100 åren. 

Utdelningen höjdes precis till $4,52 i årstakt vilket ger en direktavkastning om 2,6 procent på en aktiekurs kring $174. Nästa kvartalsutdelning har X-datum i slutet av augusti och betalas i september.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

5 kommentarer:

  1. Tack för bra blog! Hur tänker du om den annalkande uppdelningen av bolaget och påverkan på värdering och utdelning? Planerar du behålla båda bolagen? Mvh, Hannes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Hannes,
      Ja det är vad det är den där delningen. Jag förstår varför de gör den. Konkurrenterna har gjort på det viset och det har lyft upp värderingen. Delen som de kommer skifta ut blir ett ganska litet innehav men det är en bra verksamhet som jag egentligen vill äga. Helst via JNJ men när de skiftar ut den får jag ta ställning till om jag skall behålla. Det blir ju ytterligare ett bolag att följa och analysera. Det tar emot att sälja.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Endast 2,6% i utdelning är för dyrt, räcker inte ens för att täcka räntan på superlånet vid Avanza.

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko, Har du funderingar på att även köpa Invesco s/p 500 high div low vol? Eller är överflödigt om man äger VGWD? Mvh HenrikG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Jo men den är intressant som ett komplement i portföljen för än mer USA-exponering. Det går bra att ha dem bägge men jag har valt att satsa på VGWD i första hand och den har högre prio. Just nu har jag inga planer på att ta in Invescos fond.

      Mvh petrusko

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...