Regelbundna köp i Essity

 


Jag började köpa Essity runt 300 kronor där jag fann den köpvärd. Planen var att regelbundet köpa mer och över tid bygga upp en hygglig stek i portföljen. Nu har jag haft bra flyt då kursen backat en hel del sedan jag började köpa varpå jag nu får betydligt mer för pengarna. I fredags köpte jag på strax över 265 kronor och det tycker jag är en klart attraktiv värdering.

Omsättning och vinst väntas stiga framöver. Inom något år kan vinst per aktie landa på 17 kronor vilket ger p/e 15,5 på kursen 265 kronor. Essity är världens största massaköpare och just massapriset trendar upp snabbare än man tidigare trott. Detta är något som Essity ständigt arbetar med och gör så gott de kan för att parera med sänkta kostnader och prishöjningar. Analytiker har nyligen justerat ned förväntningarna en aning pga massapriset men det är fortsatt en positiv syn och riktkurser över 300 spänn på 12 månaders sikt.

Hur aktien kommer att utvecklas de närmsta åren är alltid svårt att sia om då så mycket spelar in. Inte bara bolagets prestanda utan även det allmänna börshumöret, politik, kriser mm. På lång sikt tenderar dock aktiekursen främst att spegla bolagets prestanda och där har Essity mycket goda utsikter. Världens befolkning med en ålder om +60 år väntas att fördubblas inom några decennier. Världen över ökar välståndet och fler får pengar att lägga på personlig hygien som är en högt prioriterad sak när man får det bättre ställt. Jordens befolkning ökar och fram till 2050 och förbi kommer dessa trender ge Essity medvind. Det här är ett mäkta bra långsiktigt case i mina ögon.

Framöver fortsätter jag att köpa Essity när jag får en slant över. Nu väger den en bit över 1 procent i min portfölj och jag kan gott tänka mig en högre vikt än så.

Utdelningspolicyn är att den skall växa stadigt över tid. De kommer kanske inte höja varje år men stadigt stigande vinst och kassaflöde borgar för en allt högre utdelning över tid. Senast pyntade de 6,25 kronor utdelning och det är en god bit under halva vinsten. Här finns det utrymme för höjning och jag förväntar mig det till våren. Den 27 januari presenterar Essity sin bokslutsrapport och i den även förslag till utdelning.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Det som är mer intressant för detta företag än att folk behöver toapapper, bindor osv.. är ju hur konkurrensen ser ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mnja, de är topp 3 på de flesta marknader de är. Etta eller två på väldigt många. Inget pekar på någon förändring åt det sämre hållet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Köper också på denna nivå. Utdelningar från andra aktier går in i Essity just nu plus lite extra från mitt månadssparande.

  SvaraRadera
 3. Jag tackar för tipset. Jag började köpa mindre poster när du skrev om Essity förra gången. Har läst på mer och håller med om att bolaget ser stabilt ut och kommer ingå i min långsiktiga utdelningsportfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter rimligt. Då håller vi tummarna nu då att det blir som vi tänkt oss.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag jobbade tidigare inom pappersbranschen, där vi tillverkade toa, hushållspapper samt näsdukar. Och det bästa som alltid kunde hända för oss var en recession, då man har betydligt högre marginal på de produkter man köper till hemmet framför de man säljer till restuaranger osv.
  Man brukade säga att man inte ändrar om rutinen över vad man vill torka sig med utan man sparar in på andra håll, och försäljningen ökade alltid när det gick trögare i ekonomin.

  Nu när det är många som arbetar hemifrån och äter mindre ute osv, så skulle jag bli väldigt förvånad om inte denna trend syns även i Essity, jag har också tagit en stek där och fortsätter, precis som du, att köpa vidare när kursen inte riktigt hänger med.
  Blir en spännande rapport

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr T,
   Tack för din kommentar. Ja det här med att vi inte äter ute och är på hotell i samma omfattning längre både ger och tar för många bolag. Både Axfood och Essity drabbas negativt av att färre äter ute osv då de har mycket försäljning till sådana inrättningar. Samtidigt är de vinnare på att folk är mer i hemmet. Äter mat hemma och tvättar och torkar i större omfattning.

   Axfood som jag nämner har samma egenskap som du är inne på om Essity; Att deras produkter efterfrågas oavsett konjunktur. Det är en viktig faktor i att jag äger dem bägge.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Gjort exakt samma som dig Petrusko och ökat min stek gradvis. Nu utgör Essity snart 4% av portföljen. Bara att vänta in en korrigering uppåt känns det som :).

  SvaraRadera
 6. Jag köper kimberly clark istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nice, jag gillar Kimberly Clark också. De har en väldigt fin portfölj av produkter och är en bra konkurrent till Essity. Den aktien blir aldrig billig men som vanligt är det ju värt att betala för kvalitet.

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...