Investmentbolaget Investor krossar index


Investor är nordens största investmentbolag och det är även bolaget med bredast portfölj. En investering i Investor ger långt bättre riskspridning än tex Industrivärden som bara innehåller drygt en handfull bolag. Att investmentbolag är något bra har du kanske hört och att Investor är ett rimligt bolag att spana in.

Hur bra är det egentligen?

De senaste 20 åren har breda börsindex gett en genomsnittlig årlig totalavkastning om 6 procent. Det slår Investor med råge. Inte bara lite bättre utan det är ren o skär kross. Under samma tidsperiod har Investor presterat cirka 10,5 procent årlig totalavkastning. När man summerar den överavkastningen under så många år blir den totala avkastningen så brutalt mycket större än index. Det kan ju låta futtigt 10,5 procent mot 6 procent men ränta på ränta tar den där "lilla" skillnaden långt. Det är lättare att greppa och väldigt mycket tydligare om man tittar på den totala avkastningen.

Totalavkastning de senaste 20 åren:

SIX Return Index: 222,4 procent.

Investor A: 648,5 procent.

Nu snackar vi. Det här är en mäktig överavkastning. Oavsett vilken tidsperiod man tittar på så har Investor slagit index och det ganska rejält. Så här ser det ut för de svenska investmentbolagen som grupp. Inte nödvändigtvis lika bra prestanda som Investor men som grupp har de slagit index över tid.

Det finns goda argument för att äga investmentbolag generellt och Investor specifikt. Investor är storägare i sina innehav och driver på utveckling, säkerställer kompetens i styrelser osv. De gör ett gediget jobb som främjar god prestanda i bolagen. Investors breda portfölj ger som sagt en god riskspridning och är ett utmärkt alternativ till att investera i index. Man får en god riskspridning och samtidigt potential till betydligt bättre avkastning än index.

En slutknorr här då med mer om Investors avkastning. Det varierar ju med vilken tidsperiod man tittar på och om de där 10,5 procenten de senaste 20 åren inte imponerar så är siffrorna för de senaste 10 åren mer mäktiga.

Genomsnittlig årlig totalavkastning de senaste 10 åren:

SIX Return Index: 11 procent.

Investor A: 18,3  procent.

Heeeeey macarena! Det är så bra att det får mig vilja sjunga. 18,3 procent avkastning per år. Som vanligt är historisk prestanda ingen garanti för framtiden men Investor har potential till fortsatt god avkastning. De har historiken som backar upp sin skicklighet och förmåga att generera avkastning och de har en rad faktorer som talar för att de bör kunna prestera lite bättre än breda börsindex. Nyckeln till riktigt fet totalavkastning är tid. Investera på lång sikt och låt ränta på ränta-effekten göra underverk med dina pengar.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Har nyligen börjat med utdelningsportfölj och Investor och Castellum är största innehav :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter riktigt gött det. Kul att du kommit igång med utdelningsportfölj och bra bolag du har där som största innehav. Lycka till.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Investor har variten imponerande både historisk och riktig fin riskspridning. Nu ärfrågan är det värkligen värt väljaegna utplockade aktier när man kan lika bra köpa Investor och Lundbergföretagen och låta proffs sköta våra pengar för en billig årsavgift 0.11% Investor. 0.08% Lundberg? Att köpa de tva investement aktier med så många underliggande innehav skulle 99% av alla småsparare på börsen få både bättre riskspridning och högre avkastning långsiktigt än med egna utplockade aktie portföljer! Vad är anlädningen att man tror att man kan göra det bättre själv? Det är något som skulle passa även utdelnings investerare. Det är ändå total avkastning som är viktigast.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko!
  Vore tacksam om du kan kommentera Latours enorma premie? Ett fantastiskt bolag men nu är ju premien på galen nivå?
  Tack för en mycket bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Latour är ett fantastiskt bolag med långt bättre historisk avkastning än alla andra investmentbolag. De förtjänar en hög värdering men nu är den galet hög. Storägaren stitter på en väldigt stor del av alla aktier vilket gör att tillgången på aktier är skral. Det kallas för dålig likviditet i aktien. På sistone har det varit många aktörer som köpt Latour för att den tagits upp i ett index som förvaltare från vida världen följer. Det har pressat upp kursen på kort sikt. Snart har de handlat klart och således upphör det stora suget på aktier ifrån dem. Det kan få ned värderingen igen men det är svårt att sia om på förhand. Det kan ta sin tid men jag tror absolut att Latour kommer handlas till lägre värdering i framtiden. Det är just nu som den är galet hög. Med det sagt så kan ändå aktiekursen stiga. Det är två olika ting det där med aktiekurs och substansvärdering. Aktien kan stiga samtidigt som värderingen stadigt sjunker.

   Mvh petrusko

   Radera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...