Warren Buffetts usla prestanda


Warren Buffett är världens främsta investerare genom ett mäktigt track record av god avkastning. Han har genom investeringar gått från noll till mångmiljardär och världens rikaste man till och från. Ja det har varit huggsexa där i toppen bland megamiljardärerna. De är allihop ägare/skapare av framgångsrika bolag och i takt med att värdet förändras från dag till dag på deras bolag så byts de av på toppen av miljardärsfajten.

I år fyller Buffett 90 år och han har en lång investerarkarriär bakom sig. Genom åren har han gjort fantastiska investeringar och genererat mäktig avkastning. I takt med att hans bolag Berkshire Hathaway (bolaget där han gör sina investeringar) blivit allt större har han fått svårare att generera överavkastning. När man inte har så många slantar att investera behöver man inte hitta så många fantastiska investeringar. Det räcker med några få. När man har megamiljarder att investera behöver man hitta flera fantastiska investeringar och det kan inte vara vilket bolag som helst utan det måste vara stora bolag dessutom. Ett fantastiskt bolag med ett börsvärde på $500 miljoner räcker ju inte långt. Buffett kanske vill investera $50 miljarder men i ett bolag värt $500 miljoner kan han pytsa in $50 mille för en 10 procents andel i bolaget. Man behöver hitta väldigt många sådana för att generera god avkastning på hela Berkshire Hathways massiva kapitalbas.

På senare år har Buffett även gjort en del omtalade usla affärer också. Investeringen i Kraft Heinz har blivit ett riktigt bottennapp och ser inte ut att bli bättre i närtid. Han har själv sagt att det var en dålig affär då han betalade alldeles för mycket för investeringen. Nyligen gjorde han exit i flygbolag som har havererat i spåren av coronakrisen.

Berkshire Hathway har en enorm kassa på långt över $100 miljarder och de avser fortsätta hålla den stor. Kombinerar man problematiken för dem att hitta tillräckligt många investeringar av rätt storlek osv med att de dessutom håller en stor kassa så är det ganska enkelt att dra slutsatsen att de kommer ha mycket svårt att leverera överavkastning i framtiden.

Är han en föredetting Buffett? Ja det snackas i sådana termer lite här och var men jag tycker det är fel perspektiv. Jag är mycket fascinerad av Buffett och anledningen till det är hans visdom och resonemang. Några aktier i Berkshire Hathaway äger jag inte och skulle heller inte få för mig att köpa några då jag tror att de kommer prestera svagt på lång sikt. Det är alltså inte som investering Buffett fascinerar mig. Det är vad jag kan lära mig av honom. Resonemang och agerande han gjort historiskt som jag kan ta till mig. De senaste 10 åren har Buffett inte slagit index och det gör han nog inte i framtiden heller av ovan nämnda anledningar.

7 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Buffett sa själv när han går bort att alla pengar ska placeras i S&P 500 alltså Usa indexfond och att det är det bästa placeringen långsiktigt. Enkellt,smidigt,billigt och utmärkt riskspridning.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Du har rätt. Buffets tid är både kroppsligen och ekonomiskt slut.

  SvaraRadera
 3. Exemplet Buffet är väl något som alla vi som investerar långsiktigt kan ta oss en funderare på, vad ska hända med pengarna den dagen vi själva är 90 år? Merparten av Buffets pengar har ju tjänats under sista delarna av hans "karriär"... och även om just han har hälsan inne och kanske kan använda pengarna till lite glädje, är det långt ifrån alla av oss som orkar göra saker vi tycker är kul efter 70...

  Farsan sa själv (han är gammal idrottsman på elitnivå) att efter 60 började han känna av krämporna både i huvudet och kroppen. Nu är han 75 år och gör inget mer än sitter hemma och löser korsord och går korta promenader, svagt dement, högt blodtryck och inkontinensproblem.

  Detta är något jag själv redan har börjat fundera på, trots man nyss bara passerat 40...

  SvaraRadera
 4. 2008/09 köpte jag Berkshire under finanskrisen som jag sedan sålde ett antal år senare, men i dagsläget är jag inte ens nära ett nytt köp. Det är alldeles för många bolag i deras portfölj som jag inte alls vill äga. Så jag håller med - mycket att lära från det övergripande tänket, men inte mycket att äga, ialla fall känns det så för mig i dagsläget.

  SvaraRadera
 5. Den här skräv du Petrusko 18/8-2019.

  https://www.google.com/url?q=https://petrusko.blogspot.com/2019/08/darfor-ar-berkshire-hathaway-en-bra.html%3Fm%3D1&sa=U&ved=2ahUKEwiikcjZs8fpAhXDwMQBHeAQBlEQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw2FiH2JRDqG3wraM-aJtTrt
  Vad är det som gar ändrats på senaste 9 månader? Det behöver inte vara fel att köpa BH just nu om man tänker långsiktigt. Majoriteten av alla på börsen slår inte index långsiktigt. Varför skulle Buffett göra det då varje år? Det är ingen som vet hur det blir om 10-15år? Det är sällan vi småsparare slår index,ännu svårare att bli bättre än investementbolag långsiktigt.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Inlägget du länkade till handlar om Bill Ackmans syn på Berkshire Hathaway.

   Jag tror inte det kommer gå värst dåligt med en investering i Berkshire Hathaway men slå index tror jag inte de gör och jag har redan lagt fram mina argument varför.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Man skulle kanske dela upp Berkshire Hathaway i flera mindre bolag som kör egna race. Möjligen skulle man kunna generera överavkastning per bolag och även i totalen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...