Intresset för investmentbolag ökarDe svenska investmentbolagen har som grupp presterat bättre än index över tid. Eftersom deras verksamhet går ut på att äga diverse andra bolag så är en investering i investmentbolag väldiversifierad generellt sett. Det betyder att man har spridit sin risk när man äger investmentbolag. Precis som man sprider risken om man investerar i fonder.

Bättre än index och god riskspridning det är ju en intressant kombination till det långsiktiga sparet för gemene man. Ännu kvarstår det för många att upptäcka men intresset för investmentbolag ökar.

Grafen överst visar data från Google över hur vi googlar "investmentbolag".

Man kan se ökat intresse även på andra sätt. Nedan är en graf över antalet ägare av Investor b hos Avanza. Investor är Sveriges största investmentbolag.

En tydligt stigande graf där antalet ägare har gått från cirka 25.000 personer i september 2015 till 120.000 personer nu i maj 2020.

Man kan nämna ett par positiva saker också som följd av det ökade intresset. Det har dykt upp en bra sajt (ibindex.se) där man enkelt kan följa utvecklingen för investmentbolagens substansvärde och aktiekurs. Den andra godbiten jag ville nämna är en bok som helt och hållet handlar om investmentbolagen och att investera i dem. Boken heter: Bygg en förmögenhet : investera i investmentbolag och här är länk direkt till Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-en-formogenhet-investera-i-investmentbolag-9789188849007

Själv har jag investerat i aktier i flera decennier med hygglig framgång. Turligt nog upptäckte jag tidigt investmentbolagen och de har länge funnits i min portfölj och boostat min avkastning. Industrivärden har jag ägt längst med runt 20 år i väskan nu. Ett tag ägde jag Ratos som steg rejält för att sedan backa kraftigt. En lärdom av det är att sprida risken även bland investmentbolagen. Att äga flera och kanske ta det varsamt med de mer nischade. Min största investering i investmentbolag just nu är faktiskt fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som innehåller en hel uppsättning svenska investmentbolag. Min största direktinvestering i ett investmentbolag är Investor och anledningen till det utöver den fina prestandan är att de är stora och har en mycket god spridning bland olika bolag i portföljen. Investor har innehav i storbolag som Atlas Copco, ABB och AstraZeneca men äger också en rad onoterade bolag av varierande storlek.

Investmentbolagen som grupp har presterat god avkastning historiskt och har potential att fortsätta göra det relativt börsen i övrigt.

4 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Du värkar gilla investement aktier. Undrar bara varför har du inte större vikt i portföljen Spiltan aktiefond investement eller någon annan investement aktie? Du har ca 17% totalt av det i portföljen som ger fin riskspridning och utmärkt avkastning. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Ja investmentbolag är en mycket smart placering och jag siktar på att öka upp den viktningen i min portfölj på sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart och smidigt göra så. Speciellt om man använder sig av spiltan fonden.
   Mvh.jacke77

   Radera
 3. Varför köper man investment i fonder? att köpa i aktier direkt borde väl bli billigare och bättre då man slipper fondavgiften

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...