Jag äger preferensaktier som pyntar utdelning 4ggr per år


Min strategi kretsar kring utdelningar och har så gjort i över 20 år. Nu mera lever jag på just utdelningarna från min portfölj. Enkelt förklarat kan man säga att min strategi går ut på att uppnå en rimlig avkastning till ett lägre risktagande än OMXS30. Hur menar jag då med lägre risk? Jo, jag äger även en del fixed income så som preferensaktier.

Hur är dessa lägre risk då? Preferensaktier liknar mer en ränteplacering på det vis att de inte tar del av bolagens stigande vinster utan har en fast utdelning och värderas baserat på det allmänna ränteläget samt kreditrisken i bolaget. Det kan alltså bli betydligt sämre vinster i bolaget utan att preferensaktien pressas ned pga av det. Å andra sidan stiger heller inte preferensaktien i kurs när bolagets vinster blir rejält större. Så länge de kan stå för sina finansiella åtaganden och riskbilden kring det inte förändras så påverkas inte kursen i preferensaktien. Ränteläget är just nu på rekordlåg nivå och väntas vara så under en lång tid men stigande ränta är en risk. När räntan stiger kräver investerare högre avkastning på sina investeringar vilket leder till att priset man är beredd att betala för preferensaktier blir lägre för att avkastningen skall bli högre. Aktiekursen sjunker alltså.

Den här risken i preferensaktier tycker jag är hanterbar. Ränteläget väntas vara lågt under en lång tid framöver och kanske håller de sig i kurs under en lång period. Något som däremot inte rör sig är utdelningen. Den tickar stadigt in kvartal efter kvartal. Det här är ett väldigt trevligt kassaflöde att ha som del i portföljen. Man kan lita på att det tickar in oavsett vad som händer. Ja nästan i vart fall. Om bolaget hamnar i djup trubbel så kan den dras in men vi utgår från att man äger riktigt bra preffar och det inte händer. Börsen kan sura på ordentligt och vanliga aktier kan sänka eller dra in sin utdelning medan preffarna tickar på med sin kvartal efter kvartal.

Pålitlig utdelning och hög sådan kommer med ett pris dock. På lång sikt kommer denna typ av investering sannolikt ge en lägre totalavkastning än vanliga stamaktier. Summan av kursuppgång och utdelningar från vanliga aktier har historiskt varit högre och väntas bli det även i framtiden. Det här är ett "pris" som man får betala för den pålitliga utdelningen i en preferensaktie. Man får en hög utdelning nu men värdet på investeringen stiger inte över tid. Det är upp till var och en att avgöra om man är intresserad av en sådan investering.

Jag äger alltså en del preffar trots att det sannolikt kommer betyda en lägre avkastning för mig i långa loppet. Ihop med övriga portföljen blir det totalt sett en bra mix av potential och risk. Jag har andra investeringar där jag förväntar mig högre avkastning än börsindex utan att vara värst riskfyllda. Jag tänker på investmentbolag. Historiskt har det fungerat mycket bra för mig att köra på det här spåret. Jag har lyckats få en väldigt god avkastning från portföljen samtidigt som jag håller en något lägre risk. Historiskt har preferensaktierna faktiskt bidragit till stigande värde eftersom vi haft en period av sjunkande ränta. Framöver kommer de nog inte bidra på det viset med tanke på rådande ränteläge men jag gillar dem ändå och det är just de pålitliga utdelningarna och stabiliteten som lockar.

Nyligen ökade jag i Sagax D som jag tycker är bland de mest köpvärda nu. Sagax D är egentligen ingen preferensaktie men den fungerar precis som en sådan. Jag köpte en bit över 34 kronor men jag tycker den är rimlig på nuvarande nivå runt 35. Som ni kan se i grafen ovan har den faktiskt rört sig en hel del i kurs och för all del är sådana här investeringar inte fria från kurssvängningar. De rör sig en del de också men det brukar vara lite upp och lite ned inom ett intervall. Likt ett gummiband drar ihop sig efter att man dragit i det så håller sig preffar inom ett intervall på ett ungefär.

Det har med hur man värderar dem att göra, det är därför de håller sig hyggligt inom ett viss intervall. Kreditrisken förändras inte mycket och absolut inte snabbt i de sunda bolagen. Ränteläget gör inga stora förändringar på kort sikt det heller. Som jag nämnde är det just de där två faktorerna som i huvudsak avgör värderingen på en preferensaktie. I tillägg till de där kan marknadsklimat och psykologi göra viss skillnad på värderingen och det är en anledning till att kursen går lite upp och ned.

Nu blev det här inlägget lite vitt och brett om min strategi och preffar fram och åter men jag ville kort förmedla mitt tänk kring hur jag använder dem och min syn på dem. Det är en speciell investering som fungerar annorlunda än vanliga aktier och av den anledningen passar jag gärna på att skriva om dem också. För att sprida kunskap om dem. Jag har ett gammalt men högst aktuellt inlägg på ämnet som jag kan rekommendera för den som vill läsa mer. I följande länk hittar ni det "Introduktion till preferensaktier".

Den där Sagax D som jag nämner ovan är en stamaktie med fast utdelning precis som en preferensaktie. Därför beter den sig kurs/värderingsmässigt som en sådan, eftersom den inte tar del av större vinst i bolaget. Utdelningen blir aldrig högre. Det finns några fler sådana där D-aktier från andra bolag som fungerar på det här viset. Jag äger Sagax D och tycker också att den är mest lockande för stunden av både D-aktier och preferensaktier. Kvartalsutdelningen om 0,5 kronor summerar till 2 kronor per år och innebär en direktavkastning om cirka 5,6 procent på nuvarande kurs. Nästa utdelning har X-dag nu den 27 december och betalas ut i början av januari.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

24 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig! Själv har jag inga större summor från utdelning idag och tar därför en betydligt större risk.

  SvaraRadera
 2. Tack för ett bra inlägg Petrusko.

  Du får gärna kika in på mitt inlägg om Preferensaktier och Riskpremien som man kan tänkas få.

  https://tradevenue.se/Sparaklokt/preferensaktier-och-riskpremie-430

  SvaraRadera
 3. Jag gillar just preferensen och att ej utbetald utdelning lagras på hög med hög ränta, vilket ej gäller för D-aktier. Vidare så är utdelningen på Sagax D satt till 5 * utdelningen på stam, dock max. 2 spänn. Notera att 5 * 0 = 0. Skulle Sagax göra någon stor affär och behöva cash och ställa utdelning på stam eller minska under 40 öre så får Du inte dina 2 spänn i utdelning på D-aktier. Därför så gillar jag inte D-aktier.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Om det förmodan skulle hända att de inte pyntar 2 kr i utdelning på D-aktien så buffras beloppet upp. De kan alltså inte komma ifrån att pynta det utan det buffras och skall betalas ut till fullo. Det är inte ett sannolikt scenario dock men det är så reglerna är utformade. Som en trygghet för att utdelning skall betalas.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, Petrusko. Det hade jag missat. Det gäller verkligen att lusläsa prospekten, som dessutom skiljer mellan olika bolag. Betalas det också ränta på det buffrade beloppet? Fram tills att det är betalat? Finns det någon regel som säger att det buffrade beloppet måste regleras innan vanliga stam aktier kan få utdelning?

   God Jul

   //Krusse

   Radera
 4. Tjena Petrusko

  Det går att göra en egen preferensaktie. Spara 100kr i byrålådan. Varje år tar du ut 10kr. Då har du eliminerat bolagsrisken. Tar man hänsyn till inflationen kan du ta och slänga bort 2% av de kronorna du tar ut. Detta smått provocerande räkneexempel antar en köpkurs som är ekvivalent med inlösenkursen. Det kanske framgår att jag inte gillar preffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren,
   Tack för din kommentar. Mjo det verkar onekligen som att du inte gillar preffar. Av det lilla du skriver framstår det dock som att du inte förstår dig på dem. Din liknelse är inte lik preffar och har inget med dem att göra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Helt rätt att jag inte förstått tjusningen, det är en komplicerad produkt utan utdelningstillväxt och det mesta hänger på vilken ingångskurs du har. Då, kan det bli en bra affär. Det är för många viktiga parametrar med i bilden för att preffar ska vara intressanta. Inflation, ränta, bolag.

   Önskar dig en god jul!

   Radera
  3. Hello,
   Japp, det är långt ifrån så låg risk som många verkar tro i preffar. Absolut ingen riskfri investering där man bara kan ta emot ränta och vara glad. Som du säger är det diverse regler och faktorer man behöver känna till. Min förhoppning är att kunna sprida info om detta så att folk slipper gå på en mina pga kunskapsunderskott.

   God jul

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej!
  Jag gillar din investeringsfilosofi och kör ett liknande upplägg. Hur stor andel av dina investeringar har du i preffar och D-aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Legolas,
   Tack för din kommentar. Just nu är andelen fixed income historiskt låg i min portfölj i spåren av att Akelius preferensaktie blev inlöst. Det var mitt största innehav och pengarna jag fick därifrån köpte jag bla Peab och Resurs Holding för.

   Nu väger Fixed Income bara cirka 10 procent i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej! Vad tycker du om volati pref? En del av mina Akelius pengar gick dit,men inte allt./Dave

  SvaraRadera
 7. Hejsan Petrusko!
  Om du skulle välja 4 fonder att månadsspara i på lång sikt, vilka skulle det vara?
  Lek med tanken att du inte äger några andra tillgångar och vill sprida riskerna?
  Tacksam för svar.

  // Fredrik

  SvaraRadera
 8. Tack för infon! Jag själv äger inga preffar i nuläget men är lite sugen på det för att som du säger misnka risken och få ett stabilt kassaflöde

  /Frihetsgud

  SvaraRadera
 9. Förstår inte varför äger pref-aktier utan utdelningstillväxt när det finns fina bolag som "Tre Kronor Property Investment" som ger också 4ggr/år plust utdelningstillväxt, dessutom med trygg kassaflöde från stabila kunder!! WHY???!!

  Från 3KR-sidan:
  "Vi äger och förvaltar välbelägna fastigheter med hög andel livsmedel och samhällsservice i Sverige. Med vår förvaltningsmodell kan vi effektivt hantera fastigheter över hela Norden.

  122 fastigheter i Sverige och 14 fastigheter i Norge

  Största hyresgäster är Systembolaget, Ica, Coop, Norsk Butiksdrift och Axfood samt statlig och kommunal verksamhet

  Fastigheterna är spridda över mellersta och södra Sverige samt över hela Norge"

  // Och kartan över deras fastigheter i Sverige:

  http://www.3krproperty.se/fastigheterna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tror du trollar med mig bara. Du har läst vad jag skrivit om Tre Kronor. Jag tycker det är ett dåligt bolag och jag undviker dem. De äger för stor andel fastigheter på riktigt dåliga lägen. Lägen där handeln har det svårt och flyttar/lägger ned. Supersunkiga ställen som Laxå, där äger de fastigheter. I en annan stad flyttade Systembolaget ifrån deras lokal och likt många andra lokaler i centrum ekar det tomt. Ingen vill bedriva verksamhet där för det är dålig business. Butiksdöden är högaktuell på de orter där Tre Kronor äger fastigheter.

   När jag investerar för att få utdelningstillväxt väljer jag bolag med långt högre kvalitet än Tre Kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Och varför tror du just nu de stora aktörer köper in i bolaget? Tror du inte de har gjort lika analys?
   Du säger "Butikdöden" och "dåliga läge", jag kan säga ICA, COOP, Axfood, Systembolaget, m.m. är inte klädbutiker som ska vara i bra läge, de brukar ligga där som folk bor och handlar mat. Matbutiker och systembolaget kommer vara kvar så länge bostäder kvar och absolut behöver inte vara vackra, man köper samma mat, det tycker jag.
   Mvh

   Radera
 10. Tack för ett kul inlägg, petrusko.
  K2a pref kommer om jag fattat rätt höja sin inlösenkurs (till 350). Detta efter att det har emiterat ett antal nya preff-aktier i bolaget. Jag tänker att det vore bra för befintliga preffägare att inlösen höjs men det kanske inte är helt givet? Jag undrar ocksä varför bolaget höjer inlösen självmant trots att de ju uppenbarligen lyckats med emissionen med den lägre inlösenkursen?Vad tror du? Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Per,
   K2A har gjort sin grej bra. De har kommit från att bara äga två fastigheter och en projektverksamhet till att bygga upp ett bestånd hyreslägenheter som de får in fint kassaflöde ifrån. Den höjda inlösenkursen var en förutsättning för att kunna göra en emission till den kurs som de gjorde.
   En högre inlösenkurs ger förutsättningar att ta in preferenskapital till en högre kurs.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko. Nu är jag ingen ekonomiprofessor och jag väljer att tro på vetenskapen som säger att stamaktier i längden ger mer än preffar, precis som du skrivit.

  Något jag dock tror många kanske inte tar hänsyn till är att det ofta tar många år för stamaktien i ett bolag att 'komma ikapp' preffen i DA, den redan från start höga direktavkastningen i en pref gör att du snabbare kan få igång en fin ränta på ränta effekt vilket kan jämna ut avkastningen på de båda aktieslagen, särskilt om vi förutsätter buy&hold. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja att äga en preff och återinvestera utdelningen kan växa till något riktigt bra. Om börsen skulle gå dåligt en längre period skulle det kunna bli så att preffen med sina återinvesterade utdelningar under den perioden ger en avsevärt bättre avkastning. På mycket lång sikt kommer sannolikt börsindex vinna dock.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej, väldigt intressant läsning, jag har sent i livet (tyvärr) börjat med att investera i värdepapper. Start 2015 med ca:150000 har klivit över miljonen för nån dag sen, fanns inte i tanken, helt otroligt, skönt inför kommande pension 👍💰👍
  Men vad tror du om Boston Pizza? dom har utdelning varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Boston Pizza har det lite motigt. Vissa delar av Kanada där de är verksamma har en svag marknad. De investerar men får dålig utväxling på pengarna. Utdelningstäckningen har blivit allt svagare med tiden. Jag är inte förtjust i bolaget i dagsläget.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Jag måste fråga. Utdelningarna du får måste de skattas eller tar du bara och överför dem till ditt bankkonto? =) /Nybörjare

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...