Avanza USA - Billig indexfond


Avanza USA är namnet på fonden från Avanza med inriktning mot just USA. Det är en indexfond vilket är smart. Man vet ju liksom vad man får, det är index och endast avgiften gör skillnaden. I skrivande stund har den här fonden den lägsta fonden av alla vanliga USA-fonder som finns tillgängliga här i Sverige. Man kan argumentera för det ena än det andra när det kommer till aktiva vs passiva fonder (index) men ett smart val är att ha en del indexfonder i portföljen oavsett. Enstaka år kan aktiva fonder både överprestera och underprestera mot index men som grupp presterar de över tid sämre än index. Det finns de som överpresterat en längre tid men dels skall man hitta dem och framförallt skall de lyckas överprestera i framtiden. Inte helt enkelt. Man kan gott och väl ha en aktiv fond man gillar parallellt med en indexfond. Det får vara upp till var och en att anpassa efter sin egen strategi och portfölj.

Inriktning mot USA är attraktivt då man får exponering i en lång rad fantastiska bolag. De flesta utav världens största bolag kommer ifrån USA och en fun fact är att USA-börsen utgör mer än halva världens börsvärde. Så många stora börsbolag finns det där och det är också anledning till att USA ofta väger kring 60 procent i en globalfond. Det för oss vidare till resonemanget kring Globalfond vs USA-fond. Eftersom det utgör en så stor del i en globalfond bör man ta sig en funderare hur man skall vikta dem om man har bägge i portföljen. Har man tex jättemycket i en globalfond och väljer att vikta även USA-fonden tungt så har man totalt sett en väldigt stor vikt i USA. Det behöver inte vara fel men man skall vara medveten om det.

Jag gillar och tror på USA. De har fantastiska bolag och det är ett land med stabil politik och superfinanser. Bolagen lär fortsätta att vara fantastiska och nya lär poppa upp och bli fantastiska bolag i framtiden. Det är en annan fin sak med indexfonder att nya bolag får man automatiskt exponering i när de tas upp i indexet. Nya Facebook och  Google kommer dyka upp och de tas in i fonden när de kommer med i index.

Produktens avgift: 0,17 procent.
Fondförmögenhet: Helt nystartad så noll i skrivande stund.
Minsta köp man kan göra: 1 krona.
Köp och sälj innan klockan 10 sker dagen efter och syns på kontot 2 dagar senare.

Det här är en matarfond och det kan du skita i men enkelt förklarat så innebär det att de investerar i en annan fond. Avanza har fondbolaget Amundi som partner och det är deras fond som gör investeringen i USA-indexet. Det här har ingen betydelse för dig som kund utan är ett upplägg som Avanza sköter och man gör så här för att nå stor volym och hålla nere kostnad. Kostnaden är den som Avanza uppger; 0,17 procent. Det är alltså inga extra kostnader eller dolda sådana utan 0,17 procent är totala kostnaden.

Indexet som fonden följer heter MSCI USA SRI och följer 150 st bolag och har ett hållbarhetsfokus. Enligt Avanza väger inget bolag mer än cirka 5 procent i fonden. En förteckning över de största innehaven kommer upp på sajten inom kort. Jag har spanat på innehavslistan hos indexleverantören och det är en gedigen samling fina bolag.

Avanza USA är den billigaste USA-fonden och jag tycker den är bra. Det här är en rimlig fond i ett långsiktigt spar. Att investera i en USA-fond, Globalfonder eller valfri fond med inriktning på annat land så utsätts man för exponering i annan valuta. Det är en risk i sig då valutan kan göra att värdet på dina fonder i svenska kronor minskar eller ökar. Det går upp och ned det där och över tid jämnar det ut sig. En långsiktig sparare behöver inte vara värst orolig för just valutan alltså utan kan fokusera mer på en investering i bra bolag/marknader.

Länk till Avanza USA hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

37 kommentarer:

 1. Det blev ett sparande denna idag! Men kommer inte att sluta med månadsutdelare! Nu funderar jag om barnen ska också få denna, de har Avanza zero och Global redan!
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Är fonden utdelande? Hittar ingen uppgift om det i faktabladet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej ingen utdelning på den.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Inehåller inte denna fond "bara" 150 innehav medans om man jämför med Länsförsäkringar USA Indexnära närmare 1500 innehav.
  Avgiften skiljer sig viss del men det finns mycket bättre spridning.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det stämmer att det är ett relativt smalt index. Det innehåller an lång rad fina bolag och man får ju exponering i de mest tonsättande men visst finns det andra index med fler innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Passar nog på denna, håller mig till globalfonder, de brukar ha ca 60% USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja men det låter rimligt. Man får ju mycket god exponering i USA via en vanlig globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Denna fond är 0,04% billigare än LF Usa indexnära och betydligt smalare (150 vs 500). Bara en liten tanke :)

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   En bra tanke. Länsförsäkringar USA Indexnära är en jättebra fond. Som du påpekar är skillnaden i avgift minimal men man får exponering i S&P500 via den, 500 st bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Bra font, men personligen så ser jag inte anledningen att dra in denna då jag redan ligger rätt tungt i Avanza Global (för att nå USA & Europa). Gissar att många kommer att resonera likadant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja så lär nog många resonera. En globalfond är en bra exponering mot USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko.
  Tycker att det är lite onödigt med Avanza Usa i portföljen. Om man ska vara petig är avg lite för hög då det skulleinte kosta mer än Avanza Global 0.11%. Avanza har tjänar 0.05% i Avanza Global medan 0.10% tar dem in i Avanza Usa. Finns inget anlädning betala 0.17% istället för 0.11% i avg. Jag håller mig till 100% Avz Global. Hade gärna väntat mig en Sveroges bredare indexfond 80 bolag för 0.10% i avg eller småbolag Sverige index 0.25% i avg. Det skulle jag nappa på.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Ja globalfonden är ett utmärkt sätt att få exponering mot USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tjäna Petrusko.
  Bättre att Avanza byter Avanza Zero omx 30 som följer bredare index 90st bolag och tar en avgift på 0.08% obegränsat insättning då köpar jag den direkt 50% av portföljen. Det tjänar både Avanza och vi småsparare på. Eller hur?
  Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja ett bredare index än OMXS30 är nice. Nordnets Superfonden är ju bra med det då den följer OMXSB med cirka 80 innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för infon. Men håller med övriga, tror ändå att typ Avanza Global i slutändan är ett bättre val, både tack vare lägre avgift och större spridning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den är inte dum. Skulle jag välja mellan de två så hade jag tagit Globalfonden utan tvekan. Den har ett bättre urval/index i mina ögon. För USA delen alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tillkommer valutaväxling? Jag håller för övrigt med de som föredrar Avanza global, eller ETFer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det tillkommer inga avgifter utöver det som redan nämnts.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Jag kör på SPP aktiefond USA, 0,22% i avgift och många fler innehav, närmare 600 st. Känns mer som index jämfört med denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Japp jag gillarvdet bredare indexet bättre jag med. SPPs fond är bra och Länsförsäkringars USA indexnära är ett annat bra val med bred exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. FAANG är inte med i fonden. Märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja med tanke på folks reaktioner så börjar jag undra om Avanza faktiskt borde överväga ett annat namn på fonden. Den har ett hållbarhetsperspektiv med speciella regler. Det är en hållbarhetsfond med inriktning mot USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Ser jag fel eller stämmer det som står på MSCI:s sida att det största innehavet i MSCI USA SRI är Microsoft med en vikt på 16% !? Samt att FAANG helt saknas på top 10 listan. Hur kan det skilja så mycket mellan Amundis fond och indexet? Varför skulle man vilja ha en USA-fond utan FAANG?

  Länk: https://www.msci.com/www/fact-sheet/msci-usa-sri-index/07314697

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Nu finns det ju en fasligt massa andra stora och bra bolag utöver FAANG men vill man ha just dem får man välja en annan fond. Avanza USA är cappad på 5% vilket betyder att inget innehav väger mer än så. Microsoft väger därför 5% i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Vill man ha exponering mot Apple, Amazon, Facebook mfl får man köpa Avanza Global

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis, Avanza Global är ett bra val för exponering i USA och FAANG.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Off topic!
  Petrusko när kommer det en uppdatering av ditt portföljinnehv?
  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det har jag planerat skriva nu i samband med årsskiftet.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hur stor del av portföljen har du i Lendify?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är en försiktig general och min normala viktning av innehav i portföljen är 1-2 procent och i den storleken ligger också Lendify.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Hej Petrusko,

  Tack för en fin artikel och intressant att läsa alla kommentarer. Man undrar ju lite vilket syfte den här fonden fyller ur ett större perspektiv.

  Jag har de andra tre Avanza fonderna, Zero, EM och Global men skippar nog denna då jag inte riktigt ser vilket tomrum den ska fylla. Finns inte dessa innehav redan i Global? Vi får kolla när mer information kommer...

  Det hade varit mer intressant om de släppt en Global småbolagsfond, en Frontiermarketfond eller varför inte en guld/silver fond med riktig uppbackning. Det är här jag ser de har lite tomrum i sitt utbud...
  SvaraRadera
 18. Hej,
  Jag kollade på innehavet och blev inte så värst imponerad. Den är en hållbarhets fond med smalt index som uteslutar en del avkastningsrika branscher som gaming,kärnkraft m.m.
  Betalar hellre lite extra och få exponering mot 1500 bolag än 150.

  Mvh//

  SvaraRadera
  Svar
  1. SECTOR WEIGHTS
   Health Care 15.81% Information Technology 14.85% Financials 14.06%
   Consumer Discretionary 12.19% Consumer Staples 11.65% Industrials 11.3%
   Communication Services 4.89% Real Estate 4.36% Energy 4.12% Materials 4.03%
   Utilities 2.75%

   Här har du lite info om riskspridningen i Avanza Usa.
   Jag tycker att det är utmärkt riskspridning i den här utmärkta billiga indexfonden. 150st aktier. Nästan lika bra som Avanza Global. Nackdelen lite dyrare. Annars gillar jag att den exkluderar omoraliska brancher som gaming, kärnkraft, alkohol, porr, tobak.m.m. Även om du skulle investera 100% av portföljen i Avanza Usa kan du sova lugnt och vakna om 10-20 år utan att du bryr dig om börsen. Riktigt bra fond. Lycka till.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  2. Precis vad jag tänkte göra! Det blev ett engångsköp av denna och som mål pensionen!
   Mackan

   Radera
 19. Hejsan Petrusko!
  Om du skulle välja 4 fonder att månadsspara i på lång sikt, vilka skulle det vara?
  Lek med tanken att du inte äger några andra tillgångar och vill sprida riskerna?
  Tacksam för svar.

  // Fredrik

  SvaraRadera
 20. Hej petrusko, tack för ditt fina och hjälpsamma bloggande. En offtopic fråga - köpte nyligen in mig i fidelity global divedend som jag lagt i en KF. Men vad egentligen är det rätta alternativet, isk eller KF?

  SvaraRadera

Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....