Jag köpte mer aktier i investmentbolaget Latour idag


Latour är ett bolag som jag verkligen vill äga. Ett bolag jag är mycket stolt över att vara delägare i. Jag köper regelbundet mer aktier men den senaste tiden har jag inte gjort så många köp. Värderingen har helt enkelt varit för hög i mina ögon. Latour har bevisat sig och presterat makalöst bra varpå de förtjänar en hög värdering. Den går ju lite upp och ned över tiden men de har oftast en relativt hög värdering jämfört med andra investmentbolag. Historiskt har man kunnat köpa när som helst oavsett värdering och ändå fått en helt makalöst bra avkastning. Latour har alltså presterat så bra att de hela tiden med råge växt in i sin värdering.

Då värderingen går lite upp och ned över tiden väljer jag att avstå köp när den är i högsta laget. Jag har satt en gräns om en premievärdering på 5 procent. Under detta året har den oftast legat klart högre än så men idag kunde jag köpa ett knippe till en värdering kring 4 procent över substansvärdet. Jag ökade i Latour strax under 130 kronor. Om några dagar får jag loss ytterligare en slant och om värderingen håller sig under min smärtgräns köper jag nog fler aktier även då.

Investmentbolaget Latour har en onoterad industridel och en portfölj med börsnoterade bolag. Den onoterade industridelen presterar mäktigt bra och de är riktigt vassa på att göra regelbundna förvärv. Hela tiden köper de fler bolag som de adderar i sin onoterade del. Bolag som oftast går in och presterar hög lönsamhet från dag 1. Latours börsportfölj består av riktigt fina bolag som tex:
Assa Abloy
Tomra
Fagerhult
Securitas

Latour är en riktigt bra utdelningsaktie sett som utdelningshöjare. Direktavkastningen är inte värst hög men de har en mycket fin utdelningstillväxt. Nu i våras höjde de utdelningen med 11 procent och året innan höjde de med 12,5 procent.
Checka in Latours utdelningshistorik i grafen ovan. Sedan bolaget grundades i mitten av 80-talet har utdelningen stigit brutalt mycket. Vid två tillfällen har de sänkt den lite grand och det var vid fastighetskrisen i början av 90-talet samt vid finanskrisen i slutet av 00-talet. Som ni kan se var utdelningen ändå hygglig de åren som de sänkte. Det var ingen halvering eller slopning utan en lite mindre justering ned. Det kan man ju tycka är nice om man nu skall försöka hitta något positivt i en utdelningssänkning. Det är få svenska bolag som kan visa upp en sådan här läcker utdelningshistorik. Sedan är Latour ett bolag som presterat i absolut toppklass från start. Sedan 1985 har Latour avkastat cirka 136.000 procent eller 24,4 procent i snitt per år. Jämförelsevis har SIXRX avkastat cirka 5600 procent/ 13,1 procent per år i snitt.

Länk till investmentbolaget Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Har under en tid haft ögonen öppna för Latour. Denna läsningen gör de ju inte värre! Bara vänta på de ska bli slanta över till de med 😁👍 kul läsning!

  SvaraRadera
 2. Tycker också Latour är ett fantastiskt bolag! Har köpt under en period lite då och då, men ökade lite mer ordentligt nu runt 128 kr. Tack för en bra blogg!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Köpte ett gäng idag ligger nära substanvärdet!
  Riktigt fin aktie titta gärna på deras historiska avkastning, imponerande
  https://latour.se/investerare/totalavkastning#totalreturn

  SvaraRadera
 4. Härligt! Gillar alla köpsymboler :D

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Har du klämt och känt på Nord Locks produkt någon gång. Jag testade och det fick mig att verkligen vilja vara delägare via Latour. Det är en liten bricka som man sätter bakom en mutter. Jag fick skruva dit muttern med handkraft, han som visade sa åt mig att inte skruva för hårt. När jag sedan skulle öppna igen var det omöjligt för mig. Helt enkelt en genialisk produkt och ett fint patent!

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din fräsiga kommentar. Jag har inte fingrat på en NordLock själv men jag har djupdykt och spanat noga på bolaget och dess produkter. Det är så attans bra produkter att det i vissa upphandlingar till och med specas att det skall vara just NordLock. Det är bra grejer det.
   Produkten de säljer är bäst och den är nödvändig för en lång rad konstruktioner. För att saker inte skall ge med sig över tiden. En mutter som skruvas upp på en cykel är illa men på ett tåg får det bara inte hända.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...