Jag köpte mer aktier i utdelningskungen 3M


3M är ett amerikanskt konglomerat som gör lite allt möjligt. Du kanske främst känner till dem från deras Post-It eller Scotch tejp men de gör en fasligt massa mer än så. De gör tex förbrukningsartiklar till sjukvården och de tillverkar materialet i våra trafikskyltar. 3M gör grejer till rymdskepp och de gör den bästa wrappen till bilar, ja sådan där foliering om du känner till det. En vitlackad bil får en foliering och är plötsligt superläckert röd eller kanske en gul taxibil. De gör också Peltor hörselskydd och hörlurar. Ja 3M gör en fasligt massa olika saker och de är ett otroligt innovativt bolag. Faktum är att de är ett av de bolagen som ansöker om flest nya patent här i världen.

Jag gillar 3M och jag tror på dem i långa loppet. De har en bra verksamhet och tack vare den tunga innovationskraften tar de hela tiden fram nya fräsiga saker. De förbättrar befintliga prylar och de utvecklar nya.

En rapport under förväntan och sänkning av helårsguidningen i början av året har fått aktien på fall. I mina ögon är det en möjlighet att köpa ett väldigt bra bolag till rimligt pris.

3M har guidat om en vinst per aktie om $9,25 - $9,75 för 2019 och analytikers snittestimat är $9,35. Utdelningen är just nu $1,44 per kvartal och väntas höjas i mars. Totalt summerar utdelningen till $5,76 och utgör cirka 60 procent av en antagen vinst om $9,35. För 2020 är analytikers snittestimat en vinst per aktie strax över $10. På nuvarande kurs kring $155 är p/e talet 15,5 (2020p) och direktavkastningen 3,7 procent. Utdelningen förväntas som sagt höjas i mars. 3M har höjt sin utdelning varje år i 60 år varför de kan titulera sig utdelningskung.

Idag köpte jag fler aktier i 3M till kursen $154,8. Baserat på bolagets egna guidning och analytikers estimat för 2020 tycker jag att det här är ett riktigt fynd. Jag har köpt ett attans bra bolag till ett bra pris.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Inser att det var mycket jag inte visste om 3M efter jag läste inlägget. Hade uppfattningen att de säljer post-its och papper endast. Just patenten verkar väldigt intressant och är en bra hedge.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Vad tror du om stämningarna kring 3M:s föroreningar av dricksvattnet? Det verkar inte vara något litet problem direkt. Det finns en hel del frågetecken som behöver rätas ut tycker jag.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Ja det ä alltid klurigt med stämningar och för de stora amerikanska bolagen är det titt som tätt sådant där. Just det här caset är jag inte värst orolig över för 3Ms del. De är ett av en rad olika bolag som anklagas för att medvetet ha sålt produkter som förorenat vattnet på en rad olika platser i USA. I huvudsak rör det sig om skum för brandsläckning som sålts till brandkår/flygvapen bla.

   Några fall har redan förlikats varav ett där 3M var anklagad slutade i 13 miljoner dollar i böter totalt för alla de inblandade bolagen.

   3M är ett stort bolag och klarar av att ta en rejäl smäll om det skulle vara så.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko! Gillar verkligen bloggen och delar din syn på investeringsstrategi (åtminstone i de flesta fall). Nu till frågan; hur ser du egentligen på köp av aktier i EUR/USD? SEK är nästan på redorddyra nivåer.... Visst, du kan hitta fina bolag i EUR/USD men, enligt min syn att se på saken, betalar man 10-20% överpris (utifrån ett historiskt perspektiv) i dessa pga den väldigt svaga kronan. Jag har en del innehav i EUR/USD men förmår mig inte riktigt att köpa ny på dessa nivåer (alltså valutakurserna). Hur tänker du på detta? (inte alls, eller håller du med)?

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko! Gillar verkligen bloggen och delar din syn på investeringsstrategi (åtminstone i de flesta fall). Nu till frågan; hur ser du egentligen på köp av aktier i EUR/USD? SEK är nästan på redorddyra nivåer.... Visst, du kan hitta fina bolag i EUR/USD men, enligt min syn att se på saken, betalar man 10-20% överpris (utifrån ett historiskt perspektiv) i dessa pga den väldigt svaga kronan. Jag har en del innehav i EUR/USD men förmår mig inte riktigt att köpa ny på dessa nivåer (alltså valutakurserna). Hur tänker du på detta? (inte alls, eller håller du med)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frisse,
   Jag bryr mig inte alls om valutan utan fokuserar på att äga bra bolag på lång sikt. Valutan går upp och ned över tid. Det brukar jämna ut sig. Jag är även av åsikt att ett bra bolag bär sig själv oavsett valuta. Investerar man på lång sikt är det många år man kan smeta ut en eventuell valutadiff. Säg att det i slutändan faktiskt blir en valutasmäll. Smeta ut den på 15 år så är det av ringa betydelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hallå Petrusko, håller helt med om valutan och ser saken på samma sätt när det gäller bra bolag. Har nyligen blivit delägare i 3M och några andra liknande. Det känns riktigt bra!

  SvaraRadera
 6. Älskar 3M och håller på att fylla på, stör mig bara på trenden som varit sen i somras att den går ner till 155-160$ (nyss 150) mellan lön för att ligga på 165-170$ när det är dags handla. Misstänker att det beror på att det är fler än vi som passar på att köpa :) Eller så måste jag kanske lära mig att sitta på pengarna...men är svårt när det finns så många fina bolag att köpa...

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...