Äg hela företaget


Jag säger ofta att man måste skilja på bolag och dess aktie. Med det syftar jag till att de två inte strikt speglar varandras prestation. En sjunkande aktiekurs behöver inte betyda att det går dåligt för bolaget. Omvänt så behöver inte en stark rapport betyda att aktiekursen rusar.

Det är väldigt mycket som spelar in i aktiekursen. Marknadens förväntningar, psykologi och börshumöret generellt är några saker som avgör aktiekursen. Exempelvis var det ju flertalet bolag som faktiskt presterade bra i finanskrisen men aktiekursen backade ändå kraftigt. Investerare var mycket riskaverta och alla aktier drogs över en kam.

Nu ska jag inte bli långrandig om finanskrisen eller specifikt vad som avgör aktiekursen. Jag tänkte tipsa om ett synsätt som kan underlätta i vissa lägen. Redan vid urval av bolag men också när man äger ett bolag och det stormar på börsen.

När man fokuserar på den skilda delen av ett bolag som man äger; aktie, ja då blir det lätt ett stort fokus också på aktiekursen. Föreställ dig istället att du äger hela bolaget. Du har god koll på ditt företag och vet att det presterar bra. Vinsten tickar på oavsett om börshumöret är surt. Vad har börsen med ditt företag att göra? Äh, ingenting.
Ditt bolag som du äger är bra. Det har inte tappat 20 procent av sin omsättning och vinst på kort tid som börsen rent hypotetiskt skulle kunna göra (backa 20 procent).
Ditt företag har goda framtidsutsikter och presterar fina vinster. Du säljer det absolut inte till nedsatt pris idag. I framtiden är det värt ännu mer.

Tänk som en ägare. Tänk att du äger hela företaget. Har du gjort ett bra val av bolag så kvittar det vilket humör börsen är på i det korta loppet. På lång sikt kommer du få betalt. Bra bolag är värda mer i framtiden.

Föreställ dig att Ingvar Kamprad dagligen fick erbjudande om att sälja sitt IKEA. Ena dagen fick han ett uselt pris och andra dagen kanske ett helt okej pris för stunden. Oavsett sålde han inte. Ett uselt pris gick han absolut inte med på men heller inte ett pris som kanske såg ok ut för stunden. Han visste ju att bolaget skulle vara värt mer i framtiden. Framtida vinster skulle vara betydligt större.
Nu hade han naturligtvis fler anledningar att inte sälja men rent hypotetiskt blev det ett enkelt exempel tycker jag.

Lycka till med dina investeringar. Glöm aldrig att tiden är din vän. Att investera på lång sikt är ett smart och enkelt sätt att skapa en förmögenhet. Har man inte tid eller kunskap att investera i aktier kan man med fördel välja fonder. Min favoritfond är Xact Högutdelande som innehåller 45 sunda bolag och har en rimlig förvaltningsavgift.

8 kommentarer:

 1. Sunda åsikter!
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Väldigt klok tänkande! Tack för påminnelsen. Ska se till att påminna mig själv regelbunden.

  SvaraRadera
 3. När det gäller "Xact Högutdelande" allt är perfekt med detta utom bara en sak: Att de inte delar fler ggr per år! Det enda som har svårt är att man väntar bara en gång per er för utdelningar. En sånt fond som handlar om utdelningar bör anpassa mer och ger minst 4ggr/år. De får ju utdelningar året rund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är fler som önskat att den där fonden delar ut fler gånger per år. Xact har snappat upp önskemålet och kollar på om det är något de kan/ska satsa på.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag säger att om XACT ger kvartalsutdelningar är jag beredd att sälja av 80% av min portfölj och köpa in mig där. Det blir många schillingar till XACT med 0,3 i förvaltningsavgift

  SvaraRadera
 5. Det tråkiga med XACT högutdelande är att den knappt slår omx 30 med utdelningar inkluderat, varför betala en avgift för det? Avanza zero är lika bra.
  Tror du att det kommer skilja sig i nedgång? Motivera gärna varför i så fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Jag vet inte vad du har tittat på för något men det låter som du spanat fel eller tittat på ett mycket snävt tidsintervall. I länken nedan kan du se hur indexet presterat. Det är det index fonden följer och den har gett samma totalavkastning minus fondavgiften på 0,3% då.

   Indexet har presterat väldigt bra historiskt. Betydligt bättre än OMXS30GI.

   https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-High-Dividend-Low-Volatility-Criteria-Index1/

   Jag skrev ett inlägg om Xact Högutdelande prestanda för drygt 1 månad sedan. https://petrusko.blogspot.com/2019/08/xact-hogutdelande-avkastning-hittills-i.html

   Där skriver jag om att det är ett vanligt misstag att inte räkna in utdelningen från Xact Högutdelande. Jag tippar på att det är det du gjort och därför tror att Avanza Zero är lika bra.

   Mvh petrusko

   Radera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...