fredag, september 15, 2017

Jag sålde allt i SAS pref

Under en tid har jag vacklat fram och åter hur jag skall höra med mitt innehav i SAS pref med tanke på att den handlas över inlösenkursen och att en inlösen är klart tänkbar till våren. Igår frågade twitterprofilen Ekka Lundin mig om SAS pref  varpå mina tankar på nytt blev högaktuella och kickade igång på allvar. Några faktorer som vägt in i beslutet:


 • Det är för lilla SAS ett jättebelopp de behöver punga ut med när preffen skall lösas in, cirka 3,7 miljarder kronor. Jämförelsevis så utgör det ungefär hälften av värdet på bolagets stamaktier! Det kan bli en utmaning för SAS att skrapa ihop de här pengarna varpå ett alternativt erbjudande kan komma innan regelrätt inlösen. Tex erbjudande om en annan (sämre) preff.
 • Jag vill inte äga SAS som i grund och botten inte är ett bra bolag. Flygbolag generellt skall man hålla sig undan, de går aldrig bra över tid. En riktig skitbransch att vara ägare i. Mitt ägande i preffen är en kalkylerad risk där jag tog det för mycket troligt att de skulle klara att betala utdelning fram till inlösen och sedan även genomföra den.
 • Om SAS löser in preffen i mars får du 525 kronor inlösenbelopp och fram till dess erhåller du 25 kronor utdelning. Totalt 550 kronor vilket från dagsläget innebär en totalavkastning om cirka 1 procent.
Idag ryckte jag det där plåstret och konstaterade att det var ett vettigt tillfälle att göra sig av med SAS pref. Eftersom jag sett fram emot inlösen och verkligen inte är intresserad av en ny preff eller ens att ha kvar nuvarande preffen en ytterligare tid känns det rätt att sålt den nu. Nu när jag får 544 kronor för den istället för 525 kronor. Då kan jag lugnt ta mina 544 kronor och köpa något annat och glädjas åt att en riskfylld investering gått bra och nu är avslutad med flaggan i topp.

Ett scenario är att SAS inte löser in preffen till våren. Det är först början av 2019 som utdelningen börjar stiga. Kanske löses den in precis innan det eller kanske den lever så utdelningen faktiskt hinner höjas och direktavkastningen blir ännu högre. Detta är inget jag skulle se positivt på. Det betyder att ett dåligt bolag med en dyr preff har svårt att finansiera sig. Just nu mår SAS ganska bra men det svänger blixtrande fort. För bara några år sedan var de dagar från konkurs.

Nu är ett bra tillfälle att göra sig av med SAS preferensaktie.

7 kommentarer:

 1. Hur ser du på andra preffar?

  SvaraRadera
 2. Tanken går osökt till Tobin som löste in hälften av sina preffar. Jag tvivlar på att SAS kan lösa in alla preffar men osvuret är bäst. Trots alla tvivel räknar jag med att högst hälften, ja kanske bara en fjärdedel blir inlösta till våren.

  Jag chansar och behåller men har verkligen haft samma känsla som du under en lång tid. Svårt läge.

  SvaraRadera
 3. Jag har SAS preffar sedan länge, det har utvecklats till en riktigt bra affär. Skicket på bolaget är som jag ser det avsevärt bättre idag än när dessa gavs ut. Det kommer inte bli några problem att lösa finansieringsfrågan med detta för dem, i god tid. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Jag har fått för mig att inlösenkursen är 600kr, jag fortsätter behålla dom( har inte så många,11st), jag har en lite speciell teknik med sas pref, de brukar pendla varje dag mellan 541-543 eller 542 och 545 varje dag, säljer på det höga beloppet och köper på det låga, gör lika dant med hancap pref varje dag, gör många ytterligare sköna procent vinst årsvis förutom deras redan höga utdelningar
  sportcarl1

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

   Radera
  2. Det där kan ju bara vara intressant om du inte betalar någon courtage alls på detta, annars äter courtagen upp hela din vinst.

   Radera
 5. Mkt bra inlägg och gratulerar om du kom ut på 544kr. Jag resonerar som Anonymus att de kommer att ha svårt att lösa in alla utestående preferensaktier. 6/544=1.1% på 4 månader vilket motsvarar en enkel årsavkastning på 3.3% med en begränsad nedsida som jag ser det. Kommer därför ligga kvar ett tag till.

  SvaraRadera