ISK eller VP konto? Läsarfråga

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Jag fick en fråga per mail från en nybörjare och det lär vara fler där ute som funderar på samma sak. Här kommer så frågan och ett kort svar till den.

"Då en fråga till dig, att handla med Investeringssparkonto låter enklare för en nybörjare på detta.
Stämmer det? Eller är det bättre på lång sikt att starta ett Vp konto. Har läst information både hos Avanza och Nordet..."

Mitt svar:
Ett Investeringssparkonto har en mycket lägre
skatt än vanligt aktie/fondkonto. Man slipper även krånglig
deklaration. ISK är det bästa kontot man kan använda för placering på
svenska börsen.
5 kommentarer:

 1. Du förenklar lite. Isk har en lägre skatt om du har en avkastning runt 4% eller mer (inkl utdelningar). I en isk beräknas skatten baserat på totslvärddt medan i dn depå beräknas skatten på nettovinsten, dvs realiserade vinster minus realiserade förluster. Isk-skattesatsen beror på statslåneräntan, medsn skatten på en depå är 30%.

  SvaraRadera
 2. När ISK infördes så tog jag historisk data och körde simuleringar för att se vilket som var bäst och om det var värt att flytta över pengarna.

  Det fanns scenarior där VP var bättre men de var sällsynta. Det var i de fall som börsen började med att gå ner mycket och sedan inte gå upp igen innan det blev dags att sälja många år senare. Tror man det är fallet så ska man inte investera i aktier alls.

  Annars är ISK bäst så länge som räntan är så låg som den är nu och skulle det förändras i framtiden så är det bara att växla till VP istället.

  SvaraRadera
 3. Hej, kommentarerna har rätt att frågan behöver problematiseras. Läs en bra artikel i fredagens Svd med rubriken "inget slår ISK - när det är goda tider". Jag tror man slår huvudet på spiken där.
  Själv kör jag ISK men fasar för tider av börsnedgångar som man sedan ska beskattas för. Kanske blir det dags för exit då för min del!

  SvaraRadera
 4. Korrigering: Det är naturligtvis det kvarvarande (vid börsnedgång krympande) kapitalet man schablonbeskattas för

  SvaraRadera
 5. Tycker man ska ta det lite lugn med att kalla skillnaden i skatt för stor. ISK är förvisso nog FÖR DE MESTA något billigare, men som tidigare postare skrivit gäller det vid god avkastning/goda tider.

  ISK kan ju faktiskt även betraktas som en frivillig förmögenhetsskatt då den tas ut även på förluster/icke avkastande likvid. Hemsk tanke att frivilligt gå med på det!

  Det sagt tycker jag man kan lyfta fram två andra fördelar:

  1) Man sparar massa tid och huvudvärk vid deklarationsdags
  2) Man tar endast affärsmässiga beslut, och skärper sig nåpgot då man spelar 100% med "egna pengar". Inga förlustavdrag, inget GAV att tänka på.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...