Börsveckan som gått. V31 2017.


Ännu en vecka har passerat och vi stängde vecka 31 med ungefär 1 procent uppgång. Det går hit det går dit men på mycket lång sikt går börsen stadigt upp. Semestertiderna börjar lida mot sitt slut och det märks bland annat av att aktiechatten med Marcus Hernhag kommit igång igen på Privata Affärers sajt. Som vanligt på fredagar klockan 10.00. I politiken har det hänt grejer i veckan och det mest betydelsefulla i min värld är att Richard Herrey satsar på politiken och moderaterna. Han meddelade sin kandidatur till riksdagen via Stockholms län. Jag var en liten pojk när jag såg honom sjunga om de gyllene skorna i idrottshallen i vår stad. Jag tyckte han var suverän då likt nu fast nu inte lika mycket för den fräsiga sången och dansen. Richard Herrey har visat på mycket sunda tankar och åsikter, en ödmjuk och vänlig man.

I veckan köpte jag vanliga fonder och jag börjar redan vackla kring den ena. Länsförsäkringars Globalfond kan aktivera en uttagsavgift om de vill och det är ju en risk jag inte är bekväm med. Flera kommenterade och skrev detta men jag avfärdade det, som jag läst det fanns inte den avgiften. Kanske något som togs ut om man köpte fonden någon annan stans... Men jag hade fel, Nu när jag spanat lite mer så inser jag att den avgiften om 2 % kan de införa när jag redan äger fonden. Jag har spanat vidare och ser att Swedbank Robur har en likvärdig fond men utan risk kring extra avgift. Om ingen ny info dyker upp så byter jag nog bort Länsförsäkringars fond till Swedbanks istället.

I kommande vecka får jag utdelning från flera innehav bla Volati pref, Sas pref och Akelius pref. Planen är att köpa mer fonder, Avanza Zero och så blir det väl Swedbanks globalfond då med tanke på det jag skriver ovan.

Har du missat det här med att jag köper vanliga fonder? Läs mitt inlägg om uppdaterat förhållningssätt till vanliga fonder.

Du har hört namnet kanske men vad vet du om Erik Penser egentligen? Läs mer i inlägget.

Idag är det söndag och imorgon börjar många jobbet efter semestern. Jag hoppas ni haft en riktigt go sommar med roligheter och nya härliga minnen. Vissa har ångest över att gå tillbaka till jobbet och det är en tuff känsla. Kanske läge att spana efter nytt jobb? Kanske spana på att skola om sig, att plugga ny utbildning på högskolan? Något som däremot inte är kanske är att spara långsiktigt i fonder och aktier! Skippa kanske på det och bara gör det! Spara regelbundet månad ut och in och en dag har du en stor summa du är fri att göra vad du vill med. Gå i tidig pension, köpa sommarstuga, guldkant på livet, ny bil osv.

Det finns inget kanske på fond och aktiespar! Bara gör det!

4 kommentarer:

 1. SPP Global är rätt fin också och väl värd en titt. Och billig.

  SvaraRadera
 2. Kommer du skifta över helt till fonder eller kommer du fortsätta med aktier och ETFer?

  SvaraRadera
 3. Köp Robur Access varianten. Inte den utan Access.

  SvaraRadera
 4. Kan du inte göra en granskning av dom olika glibalfonderna som finns? Är ju en jävla djungel!

  SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...