Jag köpte 2 vanliga fonder jag gillar för långsiktigt spar.

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Nu har jag gjort slag i sak och köpt ett par vanliga fonder. Tidigare har vanliga fonder varit ett "no go" för mig ty jag inte investerar i sådant som ej lämnar utdelning. Häromdagen skrev jag om min ändrade syn på saken. Länk till det inlägget.

Jag köpte Avanza Zero som är en indexfond helt fri från avgifter. Den följer OMXS30 inklusive utdelningar som är de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Eftersom just avgifter är en stor bov för din totalavkastning på lång sikt och för att ytterst få lyckas slå index så är Avanza Zero en mäkta smart placering. Det är alltså först nu jag sällar mig till de smarta, de smarta som investerar i Avanza Zero. Det är förmodligen den vettigaste komponenten man kan ha i sin portfölj i ett långsiktigt spar.
Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Den andra fonden jag köpte heter Länsförsäkringar Global Indexnära. Som namnet antyder är det en globalfond och en sådan väljer jag för riskspridning. Globalfonder innehåller en mycket stor del USA eftersom amerikanska börsen står för lejonparten av världens börsvärde. En globalfond ger spridning över länder, valutor, branscher. Historiskt har svenska börsen gått bättre och förhoppningsvis gör den det även i fortsättningen men att sprida riskerna är en god ide och då gillar jag globalfonden.
Länk till mitt inlägg om Länsförsäkringar Global Indexnära.

Det här med vanliga fonder är nytt för mig och jag har dålig koll på olika fonder och fondbolag. I går surfade jag runt på en del fondbolags hemsidor och insåg att bolag som jag inte alls kunde relatera till hade människor jag känner igen. Främst från EFN-börslunch där jag sett dem prata börs och aktier utan att lägga på minnet i alla fallen vilket fondbolag de härstammar från. De byter ju runt en del också, fondbolagen verkar vara en liten ankdamm med personer som roterar runt bland bolagen. Ett tecken på ett roligt jobb och duktiga personer.

Så har jag köpt mina första två vanliga fonder och jag söker inte fler då dessa uppfyller det jag eftersökte. Ändå är jag öppen för att äga mer vanliga fonder men jag är picky och är allergisk mot höga avgifter.

Vilka fonder gillar du?

Info om affiliatelänkar.

27 kommentarer:

 1. Jag förstår inte hur du motiverar att gå in i en omx-fond. Ok, billigt. Men, det framstår som apdyrt om man beaktar hur omx underpresterat den svenska börsen under 10-15 års tid, riktigt rejält. Pga de smala innehav man får med omx jämfört med börsen som helhet. Jag förstår att Avanza valde omx, för det är där likviditeten finns för en fond med stor volym. Men, det straffar kundernas avkastning hårt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMX är den svenska börsen. Menar du specifikt OMXS30 jämfört med OMXSPI?

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Gratis fonder
  Avanza Zero
  Nordnet Superfonden Danmark
  Nordnet Superfonden Sverige
  Nordnet Superfondet Norge
  Nordnet Superrahasto Suomi

  Indexfonder och lite andra billiga fonder
  Länsförsäkringar Global indexnära
  Aktiespararna Direktavkastning
  Spiltan global investmentbolagsfond
  SPP aktiefond Sverige aktiv
  AMF Aktiefond Europa
  DNB Global Indeks
  Danske Invest Global Index
  SPP Aktiefond USA
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Swedbank Robur Access Asien
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
  SPP Aktiefond Global A

  Dessa månadssparar jag i sen ett par år tillbaks billiga och bra

  Ha de gott hälsningar Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Det var många fonder minsann! Ser ut som en samling sunda sådana.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Min privata fondportfölj som jag månadssparar i ser ut på följande sätt; Swedbank Robur Access Global 80%, Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10% och Swedbank Robur Access Asien 10%. Portföljen ger bra riskspridning och jag har dessutom satsat på låga avgifter, 0,2% på alla tre fonderna.
  Med vänlig hälsning, Stefan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Det låter sunt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tänker liknande med mitt fondspar, Men köper spiltans 2 investmentbolagsfonder (Sverige och global) istället då dom har låga avgifter samt förhoppningsvis (troligtvis) kommer slå index över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Ja på mycket lång sikt lär Spiltans investmentbolagsfonder fortsätta vara bra. Den svenska kan gå knackigt på några års sikt från nuvarande läge då substansrabatten i investmentbolagen är historiskt låg. Det går upp och ned det där och rabatten kommer bli hög igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Bra idé, är inne på samma bana även om det är roligare med aktier :D Förutom de fonder du nämner gillar jag spiltans investmentbolagsfond (även om många imvestmentbolag är rätt dyra just nu)

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Ja det är jättehög värdering generellt på investmentbolagen nu med premier och mycket låg rabatt. Det kommer åter en tid när rabatten är hög och till dess kan Spiltans fonds prestanda vara knackig eftersom det blir som en hävstång åt "fel" håll. På mycket lång sikt tror jag ändå det är en fin fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag kör på D&G 4 fonder i ppm. Tjänstepensionen det jag kan styra är det D&G med, plus en hel del i spiltan Sverige investmentbolag. Alla mina fonder har över tid och rum gått så bra så jag känner Mig trygg i dom och ändrar högst en gång om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sportcarl,
   Det har gått bra kan jag tänka. Jag har en D&G fond i min PPM som jag haft sedan start då den år ut och in presterat väldigt bra. De har presterat så bra att jag kanske skulle våga satsa på att äga deras fond i ett ISK trots hög avgift. I hopp att de även i framtiden presterar jättebra.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Personligen är jag inte så förtjust i indexfonder, eftersom de ofta innehåller företag vars verksamhet jag inte vill vara delaktig i. För mig är det inte bara fondens utveckling som är viktig, utan även hur innehavet ser ut, samt att jag får ett gott intryck av förvaltaren i den mån det är möjligt att bilda sig en uppfattning om det.

  Mot bakgrund av detta, här är några fonder jag gillar:

  Odin Sverige
  Carnegie Sverige
  PriorNilson Real Invest
  Skagen Vekst (ny förvaltare från Delphi Nordic)
  Didner o Gerge Global
  SPP Global Top 100

  Generellt gillar jag även Lannebo Fonder, deras förvaltare verkar trovärdiga. Tyvärr går emellertid samtliga deras fonder bort från min personliga hållbarhets-screening (utom europa småbolag).

  Några andra, lite mer anonyma fonder, med bra hållbarhet / etik:

  Länsförsäkringar Global Hållbar; Fastighetsfond
  AMF Global
  Odin samtliga fonder (utom norden)
  SPP samtliga (utom sverige)
  SEB schweiz; nordamerika små medelstora; us all cap; latinamerika; etisk europa; asien småbolag ex japan; europa småbolag; norden småbolag

  Andra fonder som känns intressanta av princip, men där utgången är ytterst oviss, är:

  DNB Renewable Energy
  Parvest Global Environment
  BNP Paribas World Aqua
  Deutsche Global Infrastructure

  ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fina fonder du nämner och jag har all respekt och förståelse för ditt hållbarhetstänk, jag gillar det.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. AvanzaZero följer SIX30RX, som avspeglar utvecklingen på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar.

  Du tar del av utdelningarna med AvanzaZero, men de återinvesteras direkt i fonden.

  OMX30 indexet inkluderar inte utdelningar.

  Det gör stor skillnad på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer bra. OMXS30 inklusive utdelningar även kallat SIX30RX.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Klokt och i längden nog det bästa man kan ha. Själv har jag ett gäng fonder men alla är mer eller mindre index. Tre st globalfonder, LF, DNB och SPP som är alla lite mot olika Index. Sen 4 st Sverige, Avanza Zero, Didner o Gerge småbolag och aktiefond och spiltan invbolag.

  Övriga fonder utgörs av Spiltan Inv bolag global och LF Tillv. Index.

  resten i investmentbolagsaktier.

  Ha en bra lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fin portfölj du satt samman där. Didner & Gerge har presterat imponerande bra i flera av sina fonder. Lyckas de fortsätta så blir det ju en toppen investering.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Spiltans fonder tycker jag är seriösa och har låga avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Spiltan fonder är jättefina överlag.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Fin läsning! Ägde själv fonder utifrån resonemang av RikaTillsammans när jag började mitt sparande. Sålde däremot av allt och började med 100% aktier för ett halvår sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Jag har läst en del på RikaTillsammans bloggen och gillar det han skriver. Stor förespråkare av billiga indexfonder som jag förstått det.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag gillar förutom de du nämner SPP:s fonder generellt, Robur Asien Index samt LF Tillväxt Indexnära.

  Fråga: Tänker du sälja av XACT, och till vilken viktning tänker du dig fonderna?
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   I dagsläget planerar jag ej sälja Xact OMXSB Utd. Den får vara där och ticka på. Kanske jag får en knäpp i framtiden och skiftar över från den till Avanza Zero. Xact Högutdelande har en helt annan inriktning och den är jag fortfarande öppen för att köpa mer utav.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Engångsavgifter som tas ut före eller efter du investerar
  Insättningsavgift 2,00 %
  Uttagsavgift 2,00 %

  Lite surt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte via Avanza. Kanske om man köper på annat håll.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena igen,
   Nu har jag funnit mer info om den där avgiften. Den tas inte ut för tillfället. Mmm, det betyder ju att de kan aktivera den när de önskar, vid stort utflöde tex. Förmodligen kommer de inte använda sig av den men jag gillar inte att risken finns.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...