söndag, mars 19, 2017

GoPro HERO5 Black

Tjena, nu hoppas jag på er input. Jag funderar på att youtuba och överväger en GoPro HERO5 Black. Mitt youtubande kommer ev vara både stationärt inomhus och on the go utomhus som tex en cykeltur eller löptur. Då torde ju en actionkamera likt GoPro vara det enda rätta eller?

Jag gillar att det finns en uppsjö av fästen till den. Man kan ha den på huvudet, bröstet cykelstyret eller till och med på sin hund om man köper det tillbehöret (fästet alltså, inte hund den får man ha sedan tidigare).

Är ljudet så bra som de påstår? jag tänker främst på om man är ute och det blåser, låter det kass som i alla andra kameror eller blir det ok? Alternativet är ju en kamera med extern mikrofon, då slipper man det dåliga blåsljudet men den är ju klumpig som sjutton så man tar sig nog inte ut till att börja med =)

Tidigare har jag gjort jättesimpel redigering i Windows Moviemaker men det finns ju inte i Windows 10, är GoPros programvara Quik och Studio okej till enkel klipp och klistra, ridå, text?

Droppa gärna alla tänkbara kommentarer kring kameran eller tankar kring det jag nämner jag vill göra med kamera och mjukvara.

17 kommentarer:

 1. Behöver du verkligen 4k ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   Just 4k är det väl inget skriande behov av just nu men jag kommer nog filma och ladda upp i max vad Youtube tillåter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ska du göra viss redigering/konvertering i 4K behöver du ha lite att åka med prestandamässigt.

   Apple iMovie/Final Cut om man kör mac
   Pinnacle Studio Ultimate eller Sony Movie Studio för Windows kan vara värda att testa (relativt billiga program)

   Radera
  3. Tjena Johan,
   Tack för tipsen. Sonys program har jag hört om men aldrig testat. Pinnacles var bra förr o är det sannolikt nu med. Jag hade glömt bägge dessa. Pinnacle blir nog mitt första "plan B". Jag har rejält med power i min Alienware så det är okej med hög kvalle video.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har dessvärre inte någon erfarenhet av kameran, men generellt sett får ju GoPro:s kameror väldigt bra recensioner. Lite OT men jag tänkte tipsa dig om att även titta på bolaget, om du är sugen på att köpa kameran. Har skrivit om det på http://www.tradevenue.se/user/3414/pro-or-gopro.

  Nu är den ner ytterligare 13% sedan jag köpte så jag funderar på att öka lite, men som sagt varning för fallande knivar...

  / ReInwest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena ReInwest,
   Jag gillar produkten och de fullständigt dominerar marknaden. De kommer nog fortsätta dominera men frågan är hur många fler kameror man kan sälja per år. Något jag tycker är intressant i ett ägarperspektiv är det här plus-kontot där man betalar en månadsavgift för att ha video i molnet bla. Det är fina pengar in för GoPro. Kan de få många att pynta för det där blir det ett riktigt fint kassaflöde.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tja!
  Filmade med en äldre variant av Gopro på min sporthoj i farter strax över gränsen. Hur som helst, mycket bra ljud och inget blåsljud, dock användes det skal som används då man ska bada med den. Dvs försvinner en del annat trevligt ljud.

  Köp! :)
  Crille

  SvaraRadera
 4. Tja!
  Filmade med en äldre variant av Gopro på min sporthoj i farter strax över gränsen. Hur som helst, mycket bra ljud och inget blåsljud, dock användes det skal som används då man ska bada med den. Dvs försvinner en del annat trevligt ljud.

  Köp! :)
  Crille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Crille,
   Tack för din kommentar. Det låter ju gött att slippa blåsljud men tråkigt att det "goa" ljudet försvinner. Den här nya modellen behöver man inget hus/case till så där slipper man nog dämpat ljud. Hoppas man slipper blåset också =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Kul initiativ, Petrusko. Man slutar jobba, sysslar med det som man gillar, gör det riktigt bra och det slutar med att man tjänar sitt levebröd på det. Det är väl så det borde vara. Kör hårt / Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christoffer,
   Ja precis, tackar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag har just en sådan och ljudet är helt värdelöst. Googla lite så kommer du hitta mängder i ämnet. Det är extern mic som gäller om du vill ha något vettigt. Än värre blir det om man kör Karma Grip.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PT,
   Tack för din kommentar. Har du Karma Grip? Jag hittar ingen som säljer den ännu. Gopro säljer den på sajten så den poppar väl upp hos butik snart.
   Ja det var ju inte kul att höra att ljudet är kass.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej! Nej jag har ingen Karma Grip. Planen var att köpa den men tyckte inte att det var värt pengarna när ljudet blev ännu sämre och den inte är vattentät. Jag löser bildstabiliseringen i efterhand med ffmpeg och filtret vidstab vilket fungerar hyggligt.

   Gopro säljer dock en adapter så du kan koppla in en extern mic men det blir ju lite mer meck. Just för vlogging känns det som att ljudet är viktigt så jag tror att det är den lösningen du borde kika på alternativt en annan kamera.

   Radera
  3. Tjena PT,
   grym feedback, uppskattas stort!
   Tack så mycket.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Mikrofonljud är alltid en svår fråga och beroende på hur liten kamera du vill ha så kan du antingen välja på uselt eller katastrofalt ljud in från inbyggda mikrofonen. Möjligtvis med något enstaka undantag då.

  Har ingen erfarenhet från senaste generationen GoPro men den 3+ jag hade förut så var mikrofonen inte våldsamt mycket att hänga i julgranen. Den Sony RX100 III jag normalt använder numer för vlog-liknande material har okej ljud men inte mer. Skall det bli någorlunda hyfsat så är det mygga som gäller, en Røde SmartLav+ för min del.

  Sen beror ju allt givetvis också på hur kräsen man är. Det är väl den stora frågan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JOakim,
   stort tack för din kommentar. Suverän input från dig, stort tack. Ja den där Sony RX100 är en riktigt fin kamera. Jag har varit lite sugen på en RX10 för lite seriösare videos men klurade nu alltså på en gopro. RX100 med en mygga kan vara ett alternativ till det jag tänkte använda den till nu. Såg att den senaste RX100 ej har ingång för extern mikrofon så man får hålla tungan rätt i mun och köpa rätt version =)
   Mikrofonen du tipsade om ser fin ut.

   Tack så mycket.

   Mvh petrusko

   Radera