JPMorgan US Equity Premium Income Active UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är den! EU-versionen av den superpopulära amerikanska fonden JEPI. En fond med syfte att generera hög utdelning och viss långsiktig kurstillväxt. I USA har fonden funnits några år och lockat till sig över 30 miljarder dollar i förvaltat kapital. Det är världens största aktiva börshandlade fond. Den här EU-versionen gör ungefär samma sak som amerikanska JEPI. Vi har tillgång till den via tyska börsen Xetra där den har ticker JEIP. 

Samtidigt har JPMorgan lanserat en liknande fond med inriktning mot Nasdaq100. Liknande men där är ändå stor skillnad och jag skall kort gå in på vad och varför. Den där andra fonden de lanserat har ticker JEQP och innehåller på ett ungefär samma som Nasdaq100. Det betyder mycket tech och tung exponering i de största innehaven. De 5 största innehaven i den fonden väger vardera 6-9 procent och tillsammans kring 40 procent.

Det där handlade alltså om en annan fond och jag nämner det för att belysa skillnaden. Den här JEIP då som inlägget faktiskt handlar om den gör ett unikt urval av bolag ur S&P500. Den väljer ut sunda och stadiga bolag. Man premierar låg volatilitet och värdebolag. Inga innehav viktas särskilt tungt. De tre största innehaven väger strax över 2 procent och alla andra innehav väger under 2 procent. Överst är en bild på de 10 största innehaven i fonden.

JEIP genererar utdelningsbara intäkter genom att ställa ut optioner mot innehavet. Det ger en omedelbar intäkt när de säljer optionen. Innebörden av en sådan option är att man ger innehavaren rätt att 30 dagar senare köpa fondens innehav för ett pris som är några procent högre än rådande pris när optionen skapades. Det betyder att man sålt en del av uppsidan och bara är med upp några procent eftersom optionsinnehavaren har rätt att köpa innehavet. Går börsen ned kommer optionsinnehavaren inte köpa innehavet och man är med på hela nedsidan. Den lilla optionsintäkten dämpar nedgången lite men den gör inte stor skillnad. Det är viktigt att förstå det där. En sådan här fond går ned den också när börsen är sur, den presterar bara lite mindre dåligt än index. När börsen går riktigt starkt hänger en sådan här fond inte alls med och presterar betydligt lägre totalavkastning. Över tid består utvecklingen dock av stark uppgång, stor nedgång och lite mittemellan sidledes börs. Enskilda år kommer en sådan här fond avvika mycket från index. På lång sikt kommer den prestera en lägre totalavkastning än index. Man har gett bort en del av uppsidan för att få den där stora utdelningen. Inräknat utdelningen blir utvecklingen i fonden totalt sett mjukare och mindre volatil än index. Totalavkastningen kan tänkas bli god sett ur aspekten vilken risk och volatilitet man utsätter sig för. En viktig faktor som medger viss kurstillväxt över tid är att JPMorgan aldrig säljer optioner mot hela fondens innehav. De ställer ut optioner gradvis varje vecka mot en del av portföljen. På så vis fångar man upp en del av börsens uppgång över tid.

Total avgift i fonden är 0,45 procent. Det är 0,35 procent fondavgift och en uppskattad kostnad om 0,10 procent för transaktioner osv inom fonden.

Utdelning kommer betalas månadsvis och i USA har fonden en historisk direktavkastning kring 8 procent. Tidvis har den legat betydligt högre än så men vi kan ju ta det lite försiktigt med förväntningarna.

Första utdelning meddelas tidigast i december men kanske blir det i början av 2025. Man kan som sagt snegla på den amerikanska versionen av fonden och tänka att utdelningen torde bli i närheten av den. Fonden har sin juridiska hemvist på Irland där det inte dras skatt på utdelningar som fonder betalar till andelsägare. Den funkar därför utmärkt på ISK. Jag avser äga denna fond parallellt med JGPI och JEQP. Den där JGPI äger jag sedan tidigare och den är mycket lik JEIP på det viset att man valt ut värdebolag, inte viktat tungt osv. Skillnaden är främst att JGPI har en global inriktning. Det urval som JGPI och JEIP gör är i linje med hur jag normalt sett investerar. Åt det mer försiktiga hållet. Jämfört med JEQP som har större volatilitet och större nedsida. Utdelningen är högre i den där JEQP men det är inte bara solsken utan viktigt att förstå att det kommer med en högre volatilitet som sagt och en större nedsida. 

Kom nu ihåg att de här fonderna ger sämre totalavkastning än börsindex över tid.

Jag gillar dem för vad de är. Hög utdelning, lägre volatilitet och viss långsiktig kurstillväxt. Jag investerar även i preferensaktier och jämfört med dem så är potentialen betydligt bättre i de här fonderna. De är ett bra komplement i min portfölj jämte preferensaktier och vanliga aktier. För stor utdelning och långsiktig värdetillväxt.

Länk till JEIP hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

20 kommentarer:

  1. Både JEIP och JEQP finns nu alltså att köpa fr o m i dag på Avanza. Jag slog till på ett gäng JEQP :)

    /PeddaP

    SvaraRadera
  2. Hej, Jag köpte idag JPM Nasdaq!
    Det verkligen fungerar på Avanza nu:)

    SvaraRadera
  3. Hej, Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan INCU och JEIP? Förutom då kvartalsutd. / Månadsutd.
    Ser också en liten skillnad mellan viktningarna på innehavet.

    Mvh
    Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Det är väldigt stor skillnad på vad de gör i INCU och JEIP. KOrtfattat är volatiliteten högre i INCU. Utdelningen är högre i INCU. Vilken som har bäst totalavkastning på sikt får framtiden utvisa.

      Om man på allvar sätter sig in i strategin finner man att det sker mer saker i INCU. De använder även futures och de har en kvant som snurrar runt innehav för att hitta "möjligheter" i samband med bolagens utdelning.

      Jag gillar JPMorgans strategi och JGPI/JEIP i första hand framför iShares liknande fonder. Men det är jag det och min försiktiga profil. Totalavkastningen i iShares strategi har varit bättre sedan start i USA om man ser till fonden BALI vs JEPI. BALI är ticker på den amerikanska fonden som är lik vår INCU här i EU. De har dock inte så lång historik.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej. Jag köpte ju mina ETF:er på ett KF för jag tänkte att det är utländska innehav, är det bättre att sälja av dom och köpa på ett ISK istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De här ETFerna som jag skrivit om funkar lika bra på KF och ISK. Det blir en jädra massa avgifter i onödan om du ska sälja och köpa igen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tänkte mest att slippa behöva se till att ha Cash på kontot inför varje kvartal med skatten, i nuläget har jag ju bara innehav på 5 siffror

      Radera
  5. Kul när "Köp"-knappen lyste blått idag på Avanza.

    SvaraRadera
  6. Går inte att köpa på Nordnet än

    SvaraRadera
  7. Med tickern JeqPott kan det inte bli fel :)

    SvaraRadera
  8. Om jag inte missminner mig har du tidigare skrivit om WINC. Var på spelplanen har den en ev plats vid sidan om JEIP och JGPI. Eller är den kaka på kaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Carl,
      iShares har sin egna strategi för optionerna och de kör även någon sorts kvantgrej på aktieurvalet och portföljen. De snurrar runt innehav där deras algo hävdar att det finns extra avkastning att hämta. Den amerikanska versionen med ticker BALI har lite längre historik och har presterat hyggligt. BALI har inriktningh mot USA och är snarlik INCU. WINC har samma strategi som INCU med skillnaden att WINC har en global inriktning.

      Jag äger dem allihop och har satsat mest på JPMorgans fond JGPI och näst mest på WINC.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hör upp allihopa, denna & JEQP går nu att köpa på Nordnet också! =)

    SvaraRadera
  10. Jag äger redan JGPI bland andra utdelande ETFer, älskar utdelningar. Jag undrar dock om jag inte blivit lite förblindad. Vad är poängen med dessa ETFer om de är nästan lika dåliga på uppsidan och betydligt sämre på uppsidan? Går det inte att skapa en ETF som skyddar på nedsidan också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      En ETF som enbart går upp alltså. Det är inte rimligt. Som fondbolaget och jag har varit mycket tydliga med är syftet med dessa ETFer att generera hög inkomst och viss kurstillväxt på sikt. För att få den höga utdelningen har man gjort ett avkall på uppsidan. Optionsintäkterna är en kudde på nedsidan när börsen backar men det går liksom inte skydda sig helt och hållet mot nedgång.

      Det är lägre volatilitet i sådana här ETFer också. Mätt som totalavkastning.

      Börsen består som sagt inte enbart av dramatiska nedgångar och kraftiga uppgångar. Det är en mix av bägge samt lite sidledes utveckling. Dessa fonder kommer generera bättre avkastning än index vissa perioder och andra perioder lite sämre. Över tid kommer totalavkastningen sannolikt vara ett snäpp sämre än börsindex.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja visst skulle man vilja få en intäkt för att ge avkall på nedsidan istället :)

      Radera
  11. Testade att lägga en order på JEIP hos Nordnet nyss och systemet tar emot den iaf så borde funka imorgon.

    Har inte bråttom in här men kommer nog köpa lite som ”komplement” till JGPI och WINC samt övriga portföljen som fortsatt kommer bestå till huvuddelen av främst aktier och övriga ETF:er.

    Gillar hur dessa produkter ger ett fint kassaflöde och ytterligare diversifiering, speciellt nu när man valt att jobba mindre och kommer börja ta ut pengar ur portföljen snarare än att sätta in några.



    SvaraRadera
  12. Att sprida sina risker på många olika värdepapper och marknader är alltid att föredra framför att enbart investera i samma typ av värdepapper på enbart en marknad.Det finns väldigt många aktier, fonder och ETF:er att välja på efter tycke och smak.Jag låter Petrusko och andra bloggare ge mig tips och inspiration innan jag gör min egen analys om jag anser att det är något intressant värdepapper som de skriver om.Det som passar den ena kanske inte passar den andra.Jag älskar utdelningar, men jag tar gärna hem snabba vinster när tillfälle ges från korta innehav med lånade pengar som jag sedan köper mer i mina utdelande basinnehav då jag inte är fixerad vid enbart en strategi för att investera på börsen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle va roligt att kunna lika mkt som Peter om investeringar. Men jag lär mig hela tiden av dig. Tack Peter.

      B. Lundin

      Radera
  13. Synd att JEIP äger Mondelez. Går bort för mig eftersom de säljer sina varor i Ryssland.

    SvaraRadera

Xact Norden Högutdelande - Tankar om utdelningen 2025

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag reflekterade jag över ett svar jag gav på twitter häromdagen angående tänkbar utd...