Sämre avkastning med ESG

 


De flesta svenskar sparar i ESG-fonder och ett enormt stort kapital förvaltas i fonder med sådana exkluderingar. Många gånger är det dock utan att fondspararen själv har valt det och det finns nog många som inte snappat upp den här infon. De senaste 10 åren har de svenska fondbolagen gjort om sina indexfonder och infört sina egna godtyckliga ESG-regler. Regler som gör att de exkluderar vissa bolag som de inte anser vara "goda". Det kan exempelvis vara teknikbolaget Saab och investmentbolaget Berkshire Hathaway.

Många gånger har alltså fonder gjorts om ifrån att följa ett helt vanligt index med alla bolag till att ha diverse ESG-exkluderingar. Fondbolagen kan slå sig för bröstet att de är duktiga men för vems skull agerar de egentligen? Kunder som valt helt vanliga indexfonder sitter nu med ESG-fonder som man med handen på hjärtat inte vet vad, varför och  hur exkluderingar funkar. Sämre avkastning får man dessutom.

Bilden ovan är ett exempel. Det är den fina indexfonden PLUS Allabolag Sverige Index. Den gör inga exkluderingar. Som jämförelse är fonden SEB Sverige Indexnära A. Förr i tiden följde den också hela börsen men sedan flera år exkluderar den diverse bolag via sitt ESG-filter.

Det här är ett exempel på fonder och hur de genererar sämre avkastning med sitt ESG-filter jämfört med en äkta indexfond. 

Man kan tycka olika om ESG rent moraliskt med miljöaspekt osv. Hur fondsparare har tvingats in i sådana fonder tycker jag är fult och dåligt gjort av fondbolagen. Svenska fondmarknaden har blivit så pass sjuk att man nu knappt har något val annat än att köpa fondbolagens ESG. Fonder som följer ett helt vanligt jädra index har försvunnit. De har gjorts om till ESG.

För exponering i Sverige finns den här PLUS Allabolag som jag nämner men vill man ha en globalfond eller USA-fond sliter man sitt hår i jakten på en utan ESG-exkluderingar och sämre prestanda.

Fondbolagen slår sig för bröstet för de är ESG minsann. Du betalar priset via sämre avkastning. 

Jag gillar miljö och jag tycker ESG är okej men det har applicerats horribelt fel och det har spårat ur fullständigt. Om det fanns ett gott utbud ESG-fonder jämte ett gott utbud vanliga fonder vore det rimligt och enkelt att välja i ett första steg mellan de två. Nästa problem blir för de som väljer ESG att det här med ESG är så olika beroende på vilken fond eller index man tittar på. Ett fondbolag har det amerikanska oljebolaget Chevron i sin godhetsfond och ett annat har det inte. Ett fondbolag exkluderar Saab och ett annat gör det inte. Man har inte en chans som vanlig småsparare att sätta sig in i de olika ESG-exkluderingarna och man har än mindre möjlighet att greppa vidden av följderna av dessa exkluderingar.

Ingen kund har blivit inlockad med att: Du förlorar 100.000 kronor avkastning men du är god som inte investerat i teknikbolaget Saab.

På senare år har fondbolagen blivit finurliga och skapat nya hittepåindex som fonderna följer och gör det svårare för sparare att jämföra. Fonden följer inte längre S&P 500 utan det följer något hittepåindex med snarlikt namn och ESG-exkluderingar inbakade på indexnivå. När man då jämför fonden mot sitt jämförelseindex ser det okej ut. Jämför man mot det riktiga indexet ser det ofta annorlunda ut.

20 kommentarer:

  1. Överallt i samhälle skall vi som individer bli påtvingade andra människors åsikter som ESG.Så länge något är lagligt borde det inte vara något som hindrar fonder från att investera i de bolagen som ger bäst avkastning till sina fondandels-ägare.Nåja, det är som det är med det mesta i vårt samhälle så det är bara att gilla läget.Mvh Peter Janson

    SvaraRadera
  2. Tack Petrusko för viktig information!
    Helt okänt för mig och säkert många fler.
    Skulle kunna kunna ge exempel på några vanliga fonder som inte har gjort detta?

    SvaraRadera
  3. Detta är helt klart ett bekymmer. Dels för att så många (?) helt enkelt är ovetande om hur fondbolagen agerar och hur fondmarknaden ser ut, dels för att det inte finns några alternativ.

    Ett annat bekymmer i sammanhanget (som jag ser det) är att småsparare kanske investerar i fler fonder för att fylla på med de bolag som saknas i "indexfonden", t.ex. om de vill ha Berkshire som du nämner. Det är inget fel i det, men i takt med att man gör det så avviker man ännu mer från index?

    Som alltid, tack för informativa och kloka inlägg!

    SvaraRadera
  4. Tack för att du tar upp problematiken Petrusko. Dessutom när ETF tillgängligheten i Sverige är begränssad blir valen få.

    Har du tagit upp problematiken med till exempel Avanza?

    Mvh
    Oscar

    SvaraRadera
  5. Hej! Bra inlägg Petrusko.
    Det är samma med LF global indexnära som varit väldigt populär, de kör också ESG numera.
    Har därför bytt till DNB Indeks global, tråkigt att man blir påtvingad ESG på det sättet. Dåligt med info också.

    SvaraRadera
  6. ESG kanske står för Extra Stålar till Gänget bakom fonden och inget annat... :-/

    SvaraRadera
  7. Hejsan.

    Jag har sedan ett år tillbaka haft mina fonder på Levler. Jag finner deras avgifter betydligt bättre än hos Avanza.

    Det jag funderar på är om det är någon risk att ha cash hos Levler tillskillnad hos Avanza.

    Pengarna ligger ju i fonderna så det ska väl inte vara problem oavsett vad som händer med Levler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ann,
      Pengarna du har i fonder skall klara sig oavsett vad som händer med Levler. Beträffande dina cash är det bra om du läser hos Levler vad som gäller hos dem och om där är skillnad på olika konton hos dem. De startade som ett litet företag utan egen credibilitet varpå det där med cash hos dem inte var solklart från start. Jag antar att de växt nu och att man har fullt skydd men jag har inte läst hos dem vad som gäller. Kan hända att de än idag använder en tredjepart och då får man bedöma risken i den parten. Förmodligen är det inga bekymmer men det är inget man chansar med. Läs hos Levler vad som gäller.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Spontan fråga ska man äga etf:er hemvist i Irland på isk eller kapitalförsäkring konto? Och Varför, isf?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fonder med hemvist på Irland dras det ingen skatt på utdelningarna. Det är anledningen till att de funkar utmärkt på ett ISK. Utländska värdepapper som det dras skatt på utdelningen på är smidigast att ha på en KF på grund av hanteringen av skatten. Det finns många ifs and buts som leder till att man får mindre skatt i retur på ett ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko hur funkar det med en ETF m hemvist i NL? Tänker mer specifikt på Vaneck Global Real Estate, kan man ha den också på ISK? Mvh Anders

      Radera
    3. Tjena Anders,
      Man vill ha Irland som hemvist just för att de fonderna funkar bra på ett ISK. I princip alla andra länder dras det utländsk källskatt på utdelningar fonden betalar till dig. NL är inget undantag.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Någon gissning vilka företag som missats för SEB-fonden? Kan tänka mig att det är kasinoföretag, kanske Saab som du nämner, kanske något Lundin-företag??

    SvaraRadera
  10. A fool and his money are easily parted.

    SvaraRadera
  11. Avanza Global har meddelat att de byter index och framöver efterlikna "Morningstar developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index". Det innebär med andra ord att man byter till ett index som är anpassat för att nå Parisavtalets mål om minskade utsläpp. I indexet exkluderas altså bolag som inte är ESG och som sysslar med bland annat tobak, kol och vapen.

    Har du förslag på en billig global indexfond som inte följer ESG nu när Avanza Global ska förändras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ah jag vet och det är bedrövligt när en fond görs om på det där sättet. Det finns typ inga vanliga svenska fonder som inte har bytt till ESG-index eller lagt på ett ESG-filter.

      Det finns börshandlade fonder. Jag gillar Vanguard som är bolaget som uppfann indexfonder på 70-talet och är en prispressare. De har en fin i länken nedan. Tänk på att när man jämför med en vanlig svensk fond så är valutautvecklingen inräknad i den svenska fonden medan en börshandlad fond är den inte det. Det kan alltså se ut som att den svenska fonden avkastat mer men det är för att den visar avkastningen i svenska kronor och den svenska kronan har försvagats över en period om flera år.

      https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1232983/vanguard-ftse-developed-world-ucits-etf---usd-acc

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Nu förstår jag inte. I maj 2021 skrev du såhär: "I mina ögon är det här den bästa svenska indexfonden" trots att du skrev att den exkluderar några få bolag pga hållbarhetsregler. Nu tycker du att man bör välja bort den till förmån för Plus-fonden pga den har påtagligt sämre avkastning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Hanna,
      Det stämmer nog som du säger att jag har skrivit så där för 3 år sedan. PLUS-fonden var relativt nystartad då och jag avvaktade till dess den hade historik innan jag uttalade mig om den. I flera år nu har jag lyft fram att den där SEB-fonden är en bra fond som följer nästan hela börsen och att PLUS-fonden är ett bra val som följer hela Stockholmsbörsen och de gör det mycket kostnadseffektivt.

      Med det vi vet idag så är PLUS-fonden ett utmärkt val.

      SEB-fonden är bättre än många andra fonder. Den följer nästan hela Stockholmsbörsen till en rimlig avgift. De flesta andra fonder följer smalare index och de som faktiskt följer ett liknande brett index ja de gör det till en högre avgift.

      Om 3 år kanske vi är lyckligt lottade med en ny fond som är ännu bättre än de vi har idag. Hela Stockholmsbörsen till än lägre avgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Hur ser du på globalfonden DNB Global Indeks S ? Jag har läst att många skriver att den fonden inte är ESG. Kan det stämma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De har nog synat den och tycker att den är minst orimlig. Fondbolaget har sina egna etikregler och gör exkluderingar därefter.

      Mvh petrusko

      Radera

Utdelning spikad (på ett ungefär) i Aktiespararna Global Direktavkastning B

  Här är en trevlig överraskning; Fondbolaget har redan meddelat utdelning för december. Det här är ett nytt förfarande och jag skall höra m...