PLUS Allabolag Sverige Index

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag har inväntat att fonden skall få dryga året historik och här kommer nu mitt inlägg om en rackarns bra Sverigefond. Den här fonden följer hela Stockholmsbörsen via indexet Stockholm All-Share (OMXSGI). Det finns bra fonder sedan tidigare som följer hela börsen eller rättare sagt nästan hela. Allt fler fonder lägger till sina egna ESG-värderingar och exkluderar ett litet antal bolag. På gott och på ont. Den här fonden innehåller hela Stockholmsbörsen medan SEBs indexnära fond har exkluderat några bolag de ogillar verksamheten i.

Att jag avvaktat med att skriva om fonden är för att bedöma dess effektivitet kring kostnader. Utöver fondavgiften betalar vi fondsparare alla kostnader för handel mm i fonden. Hos Avanza redovisas detta tydligt som Total avgift medan andra aktörer som tex Nordnet behöver man klicka vidare och leta fram totala avgiften. Det är lätt att missförstå detta när det inte redovisas tydligt. Man tror att allt man betalar är fondavgiften som i det här fallet är 0,2 procent. 

Hålla nere kostnader och driva fond effektivt för fondspararna kan man vara olika duktig på och det ser ut som att PLUS-gänget är duktiga på det här. Jag har följt kostnaden sedan fondens start oktober 2020 och jag har haft en dialog med fondbolaget om hur de arbetar för att hålla nere kostnaderna. 

Total avgift: 0,22 procent.
Fondförmögenhet: 605 miljoner kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza: 100 kronor.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köpet syns dagen efter medan sälj syns 2 dagar senare.

Överst i inlägget är branschfördelning för fonden och dess index. Nedan är de största innehaven.

Investor AB 5,6 %

Atlas Copco AB 5,5 %

EQT AB 4,5 %

Volvo AB 3,4 %

Hexagon AB 2,9 %

Skandinaviska Enskilda Banken AB 2,5 %

Sandvik AB 2,4 %

Ericsson AB 2,4 %

Assa Abloy AB 2,3 %

Epiroc AB 2,1 %

Hennes & Mauritz AB 2,0 %

Volvo Car AB 2,0 %

Nibe Industrier AB 2,0 %

Swedbank AB 1,8 %

Evolution AB 1,7 %

Essity AB 1,7 %

Investment AB Latour 1,7 %

Svenska Handelsbanken AB 1,6 %

Nordea Bank 1,5 %

AstraZeneca 1,4 %

Förträffligheten i att investera i index handlar om att inte göra några val som kan leda till sämre avkastning. Man köper allt och utsätter sig inte för risken att välja fel. Det finns andra index som innehåller färre antal bolag och där har man gjort ett sorts val. Tex Avanza Zero som är fri från avgift följer bara 30 st stora bolag. Sådana index har inte presterat lika bra som breda börsindex över tid och det är inte en ren slump. Det som tas bort är de mindre bolagen men det är en förlust eftersom de som grupp presterar bättre avkastning än storbolagen och breda börsindex. Den obefintliga avgiften till trots är Avanza Zero en sämre fond än den här PLUS Allabolag Sverige. Ja 0,22 procent är mer än noll men den följer ett mycket bättre index som avkastat betydligt bättre i långa loppet. 


Här är en graf för utvecklingen det senaste året i Plus Allabolag Sverige jämfört med Avanza Zero. Fonden har bara funnits drygt 1 år men vill man jämföra på längre sikt kan man enkelt jämföra Avanza Zero mot OMXSGI. Låter du avgiften styra gör du ett misstag. Välj en fond som följer hela Stockholmsbörsen framför en som följer ett smalare index. Du blir en vinnare via bättre avkastning. 

En liknande fond är SEB Sverige Indexnära som jag nämnde och den är närmst att jämföra mot PLUS Allabolag Sverige. PLUS fond har en lägre total kostnad än SEBs indexnärafond (0,27 procent) och jag gillar därför den här fonden från PLUS bäst av de två. De gör i princip samma grejen men PLUS gör det till en lägre kostnad. Att spara långsiktigt i en bred indexfond är ett mycket smart val och de här fonderna från SEB och PLUS är utmärkta fonder för det syftet.


15 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Jag har följt din blogg i ett år nu och den är verkligen en inspirationskälla. Jag har sedan sept 2020 börjat med utdelningsaktier och det har verkligen varit en härlig resa. Jag vet att börsen i år har varit en dopad börs med en helt galen utveckling och det har gett utslag i min portfölj också. Nu i början på nästa år kommer jag att få ett arv att förvalta och då är detta tips som du delar med dig av en satsning som jag ska göra med en del av kapitalet. Tack för en väldigt bra blogg med alltid intressanta inlägg och önskar dig ett riktigt Gott Nytt aktieår! //Sweainvest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sweainvest,
   Tack för din kommentar och sorry för ett sent svar. Kul att du fått en kickstart på börsen och har goda framtidsutsikter. Håll dig till rimliga investeringar så blir du belönad med tiden. Om man har bråttom kan man lätt förlora sina slantar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har en hel del pengar i diverse Plus fonder. Kommer ha upp till 25% av Sverige delen där. Det jag gillar mest är den låga avgiften och inget ESG trams. ESG kan vara bra i tillväxtländer som Kina och andra diktaturer/tveksamma länder. Att utesluta tex Swedish Match är trams enligt mig. Och det värsta var någon som uteslöt Investor för att en propeller som Värtsillä (Investor har aktier) tillverkar används på ubåtar. Tror jag läste det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars-Erik,
   Bra val du gjort där. PLUS fonder är ju jättebra så det blir nog en hit i långa loppet. Deras småbolagsfonder gör dem unika i mina ögon. De följer riktiga småbolagsindex utan ESG och de gör det till mycket konkurrenskraftig totalkostnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. PLUS-fonder tycker jag överlag är riktigt bra. Breda till låg avgift. Denna fond finns för 0,15% i avgift hos Fondo, dock kan du inte automatiskt månadsspara där.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja eller hur! PLUS har bara några få fonder men de är riktigt bra. Småbolagsfonderna sticker verkligen ut med sin rimliga totalkostnad och att de följer riktiga småbolagsindex. Att avgiften blir än lägre hos Fondo var ett bra inspel.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej,
  Många lägger sin Avanza sammanställning och utveckling för året 2021 som bevis på hur det har gått för dem, bl.a. Marcus H. också. Jag undrar varför du inte lägger den?
  Det är ett levande bevis på hur duktig man är, allt annat är bara snack, att lägga en sån bevis förklarar allt. De som inte lägger den ut, talar också i klarhet hur illa de ligger till. ;-)
  Ser fram emot se din portföljutveckling i Avanza mot Avanzianer.
  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annan anonym här.

   Jag håller inte med. Vi har alla olika mål med våra investeringar och olika strategier. Att välja aktier som stabila högutdelare plus en del preffar kommer aldrig ge samma totalavkastning som att smart och med god analys välja små snabbt växande bolag, och år ut ock in träffa rätt. Men det kommer över tid ge en stabil inkomst som tål hög volatilitet på marknaden. Det är mycket svårt att jämföra med andra om man inte har exakt samma mål.

   Med det sagt, givetvis vore det kul att kunna jämföra med andra som har ungefär samma mål. Och det vore kul som kuriosa att veta vad Petrusko har för avkastning 2021. Vad vi vet är att han verkar må gott på sin utdelning och känna sig trygg med sin portfölj (så till vida hela bloggen inte är en lögn). Det är väl egentligen det betyget som man kan jämföra sig med.

   Mer intressant och relevant är kanske att se hur mycket utdelningshöjning han har fått. Det går utmärkt att räkna ut då hans portfölj med innehav i % redovisas här.

   Mvh

   Radera
  2. Hej Peter,
   Tack för din kommentar. Det nya året började igår så det var ju schysst att du gav mig en dag i alla fall att skriva mitt inlägg. Nu är det publicerat i vart fall. 2 dagar tidigare än förra året som också är länkat i inlägget.

   Via inlägget kan man klicka bakåt typ 4-5 år summeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det har ju lite betydelse hur duktig man är som placerare.Utan helt avgörande är ju vilken risk man placerar till.Petrusko är ju en försiktig placerare vilket jag gillar skarpt och då kan avkastningen bli lägre än börsindex

  SvaraRadera
 6. Tjena o god fortsättning :). Vad tycker du om Xact Sverige vs Plus alla bolag Sverige, dom är väl ganska så lika. Jag månadssparar i båda men är lite sugen på att byta Xact mot Plus i detta fall.

  Plus verkar mer diverse o presterar förhoppningsvis bättre över tid. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja PLUS allabolag är nog strået bättre i långa loppet. Den följer hela Stockholmsbörsen medan Xact Sverige har begränsat sig till strax under 100 bolag. Den stora skillnaden är dock mot fonder som följer de 30 största bolagen.

   Jag investerar i Xact Sverige och har utöver prestanda och avgift även vägt in de fördelar jag ser med att den är börshandlad.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nu blir jag lite nyfiken på vad du anser det vara för fördelar med en börshandlad fond mot en "vanlig"?

   Har alltid bara kört aktier själv, men funderar på att flytta om en del mot fonder inom en nära framtid för riskspridningens skull.

   /SiNo

   Radera
  3. Hej SiNo,
   Tack för din kommentar. Ja det är främst att den handlas på börsen och att man kan köpa och sälja med direkt tillgång till pengarna. Generellt sett har börshandlade fonder låg avgift.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej!
  Tack för en bra blogg.
  Har en fråga: Hur hittade du totala avgiften för fonder hos Nordnet - dvs vilka extra klick behövde göras?

  SvaraRadera

Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

  Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivi...