Europa som investering

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag. Det är branscher, stora bolag, små bolag, valutor och regioner. Vissa aktiva investerare använder de här olika faktorerna och justerar sin allokering utefter rådande data och tro. Man kan ha en tro på dagligvarusektorn och vikta upp dem i portföljen och man kan ha en tro på en region som Europa och vikta upp den.

Det är inte enbart för att tajma marknaden utan man kan tänka kring allokering på fler sätt. I termer av riskspridning är alla olika sektorer, regioner osv komponenter man kan använda sig utav. Primärt gillar jag att tänka på det här i termer av riskspridning. Som stockpicker gillar jag allra bäst bolag i Sverige och USA. Dels för att info är lättillgänglig och begriplig men även för att det är de två bäst presterande aktiemarknaderna i världen historiskt. Europa är jag inte lika positiv till men likväl är det en komponent man kan ha användning av. Jag har valt att investera i två stycken börshandlade fonder med inriktning mot utdelningsaktier i Europa. Jag ser det som en riskspridare och de utvecklas på ett annat sätt än börsen i USA eller enskilda aktier i Sverige. Det är en sak man strävar efter när det kommer till diversifiering; att ha många olika komponenter som turas om att dra så att säga.

Som svensk investerare blir även valutan en faktor som spelar in och här är det så att euron stigit 5 procent mot kronan hittills i år. En rejäl skjuts alltså för euronoterade tillgångar i en svensks perspektiv. Mina två börshandlade fonder har utveklats kring 4-5 procent inklusive utdelning hittills i år räknat i euro men lägger man på valutautvecklingen blir det bortåt 10 procent. Nu är ju inte alla innehav i de här fonderna noterade i euro men i runda slängar ändå.

Man behöver så klart inte två olika fonder med snarlik inriktning men jag har fördelat min exponering så. Jag gillar dem bägge och de är konstruerade lite olika varpå jag fördelat min europa-exponering på dem båda två.

Det är Franklin European Quality Dividend med ticker FLXD som innehåller 50 bolag med god utdelning. Länk till mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html

Den andra fonden är WisdomTree Europe Equity Income med ticker WTEE som gör ett mycket bredare urval med över 200 bolag och dessutom viktar dem på ett sätt som medför en hög direktavkastning. Läs mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2023/10/wisdomtree-europe-equity-income-etf.html

Europa som region kommer aldrig vara min favorit men jag gillar det som en komponent i portföljen. En komponent som utvecklas annorlunda och växeldrar i min portfölj.

Handelsbanken har en fin indexfond med inriktning Europa. Det är en helt vanlig fond med relativt låg avgift och det är ingen specifik inriktning mot utdelningsaktier utan snarare en traditionell bred indexfond. Den pyntar cirka 3,5 procent utdelning i mars varje år. En sådan här vanlig fond är smidig att handla mindre belopp eller att månadsspara eftersom minsta belopp för köp är 100 kronor.

Länk till Handelsbanken Europa Index Criteria B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

13 kommentarer:

  1. Undrar om valutan ang cibus utd 0,9 eur så får man ut betydligt mindre i svenska kronor har räknat med växlingsavgift förstår inte ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan dessutom vara olika belopp olika månader (kolla vad som beslutades på stämman), bl.a. så betalades ingen utdelning i december 2023 fast det är ett bolag som "ska ha" utdelning varje månad (däremot var det två utdelningar i januari istället).

      Radera
    2. Även om det är olika belopp månad till månad så blir det inte 0,9 eurp ändå ?

      Radera
  2. Har äntligen fått svar från Nordnet angående källskatten på REIT's som jag frågade om för ett tag sen.

    I telefon sa de att det dras mer än 15% skatt på utdelningar från REIT's och därför får man inte tillbaka all skatt på Nordnet. Det ska bli kul och se när jag har fått min första utdelning och återbetalning om jag faktiskt får tillbaka 96 % eller 100 med tanke på att jag aldrig läst någon annanstans än på Nordnet's sida att det dras mer än 15 % skatt på REIT's.

    Oavsett så känns det bra att ha bytt till Nordnet och nu få tillbaka källskatten månaden efter så pengarna kan komma i arbete snabbare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte som du att ha utländska utdelare i KF hos Nordnet på grund av snabbare återbetalning av skatt, men har tänkt om, jag vill hellre ha mina innehav samlande hos en aktör och tycker Avanza är bättre. Sen tycker jag det finns minst lika bra utdelare i Sverige. Nu kommer jag använda KF hos Avanza för Magnificent 7 där utdelningen inte är det centrala. Gillar att ha fler strategier.

      Radera
    2. Ok! Jag gör tvärtom, jag flyttar allt från Avanza till Nordnet. Mestadels för att jag satsar hårt på utdelningar och då får tillbaka skatten mycket fortare men också för att Avanza haft så oändligt mycket problem de senaste åren, allt från inloggning till insättningar och bara varit allmänt ostabilt.

      Radera
    3. REITs i Amerika är det 15% som dras, varför skulle det vara annorlunda än "vanliga" aktier tror Nordnet? Bara en massa skitsnack från dem.
      Har själv Avanza och det dras 15%...

      Radera
    4. W.W. Ingen aning, det står på Nordnet's artikel där de visar förteckning över skatten: https://www.nordnet.se/blogg/ny-rutin-for-aterbetalning-av-kallskatt/

      Blev fundersam så jag ringde och fick samma svar i telefonen. Väldigt märkligt för jag har aldrig läst eller hört annat än 15 % skatt på REIT's innan jag läste artikeln på Nordnet's sida. Hoppas de har fel.

      Radera
  3. Mycket bra tips Petrusko. Känns som det dyker upp fler och fler bra fonder och det är gött att veta att nån (du) håller koll på dem pch sållar bort de dåliga.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier


    SvaraRadera
  4. Bra inlägg där jag har haft båda etf:erna. Jag har nu sålt WTEE pga av dålig likviditet som gör det svårt att sälja innehavet. FLXD tycker jag är bättre då den har större handel och från ett income perspektiv då den delar ut 4 ggr per år. Mvh Eric

    SvaraRadera
  5. Tjenare Petrusko hur kommer det sig att du gjorde dig av med Pacific fonden ifrån Vanguard som Jag vill minnas du ägde för ett tag sedan? Du köpte in den med syftet att den just skulle utvecklas annorlunda än Sverige/USA i olika perioder.
    Många tror att Världen står inför ett maktskifte och att det globala syd med BRICS länderna kommer att ta över stafettpinnen ifrån väst när det gäller den ekonomiska utvecklingen. Om det nu blir så eller ej återstår ju att se men det kan ju vara smart att ha en liten exponering mot just den marknaden.

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Vad säger du om Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF?
    Var du inte sugen på den istället?
    Mvh

    SvaraRadera
  7. Problemet med Europa är att vi är dåliga på tillväxt och innovation. USA springer cirklar runt om oss. Eventuella framgångssagor köps upp av de större länderna och det är inte så mycket som får stanna kvar här och utvecklas. Det kanske EU ska fundera lite på...

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...