Banktrippeln har rapporterat Q1

 


Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge är det bättre tider för bank och förväntningarna var god prestanda relativt kvartalet innan samt mot samma perioden året innan. Swedbank och SEB presterade bra medan Handelsbanken kom med en stor besvikelse. 

Sedan några år tillbaka har jag slutat med att välja ut en bank att satsa på och har istället gjort ett sektorbet genom att äga alla tre de svenska storbankerna. Ja jag tycker att SEB är bäst och det är de på alla sätt och vis men det kan ändras och framförallt behöver inte det betyda att deras aktie presterar bäst. Nu har den ju förvisso gjort det också nästan oavsett vilken tidsperiod man ser på. Jämfört med Handelsbanken så har SEB presterat dubbelt så hög årlig totalavkastning på lång sikt. Handelsbanken har presterat en årlig genomsnittlig totalavkastning om strax över 4 procent både på 5 och 10 års sikt. SEB däremot har presterat cirka 14 respektive 9 procent på 5 och 10 år.

Jag är mycket nöjd med min satsning i sektorn via min banktrippel. Jag har minskat bolagsrisken och jag har fått en hygglig totalavkastning. Hade jag haft allt i SEB hade avkastningen varit högre som det ser ut nu men det kan se annorlunda ut på sikt.

Lite liknande är en investering i index. Där ingår ett helt knippe bolag man inte gillar värst men de kommer ihop med de man gillar desto mer. Ibland är det faktiskt så att de bolagen man ogillar står för god avkastning under en period. Så är det på börsen och i en indexinvestering får man ta det dåliga med det bra. I slutändan ger index en god avkastning över tid.

Handelsbanken backade kraftigt på sin rapport och även om nedgången må vara överdriven speglar den investerares stora missnöje med bankens prestanda i kvartalet. Ett kvartal som dessutom skulle ge skjuts åt resten av året. Senare under 2024 väntas räntesänkningar och analytiker har vinstprognoser för bankerna som ligger strax under 2023 års vinst. För Handelsbanken lär det komma nedjusteringar i analytikers prognoser för 2024 och 2025. Kostnaderna i banken sprang iväg i kvartalet och detta är något som Handelsbanken haft som svag punkt i många år. Resultatet blev sämre än Q4 och även sämre än Q1 förra året. Avkastning på eget kapital blev 13,7 procent. Prestanda som fullkomligt bleknar jämfört med SEB och Swedbank. Jämförelsevis presterade SEB ett resultat som var bättre än både Q4 och Q1 2023 samt en avkastning på eget kapital om 17,2 procent.

Ja det var en mycket svag rapport utav Handelsbanken men det är fortfarande ingen ko på isen. Resultatet blev 3,33 kronor per aktie mot 3,44 kronor samma period året innan. Helårsvinsten 2024 och utdelningen lär bli hygglig. Aktien kan tänkas repa sig lite i närtid medan den på sikt har desto större potential när banken visar bättre prestanda och visar att de har kostnadsutvecklingen under kontroll.

Inför det här året skrev jag in i mitt styrdokument att utvärdera en exit i banksektorn. Det är inget långsiktigt bet jag gjort men heller inte nödvändigtvis kortsiktigt. Jag har gjort min utvärdering tidigare i vår och landat i att ligga kvar med min banktrippel tills vidare. Jag förväntar mig hyggliga vinster och utdelningar ifrån alla tre bankerna för 2024. Värderingarna är attraktiva givet utsikterna för de närmsta åren. Sen har ju förvisso storbankerna alltid låga värderingar men det ser bra ut även med det i vetskap.

5 kommentarer:

  1. Hej, resonerade på ett ungefär likadant. Jag har dock gjort en något bredare "bank index" inkl Nordea och ett par kanadensiska bank.
    Svår affär att behålla kostnadseffektiv, delvis pga regulatorn och IT kostnaderna, men även bristfällig konkurrens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nordea är en bra bank den med och i Kanada verkar det vara lite likt Sverige med ett helt knippe bra banker.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Finns som sagt ett pris för allting. Fredrik har köpt, finanschefen har köpt. Vd har köpt. Själv har jag adderat till mitt innehav.Tycker rakt av att SHB är en attraktiv investering till dagens kursnivå.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Det låter rimligt. Handelsbanken kring 96 kronor är en mycket attraktiv värdering i mina ögon. Visst var jag lockad att öka jag med men jag har siktat in mig på att låta banktrippeln vara som den är nu. Inte öka mer i den. Jag tror du har gjort en bra deal med ditt köp här.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Utdelningsprognosen är ju hög för nästa år, för bankerna. Låg värdering och i och med att räntorna inte kommer ned lika snabbt, lågt, som tidigare, enligt prognos, kvarstår bra intjäning och vinster. Seb har ju återköp, dessutom, förutom hög direktavkastning, vilket gör att vinsten per aktie ökar. Tror man vänta sig bra totalavkastning över tid.

    SvaraRadera

NP3 Q1 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Fastighetsbolaget NP3 släppte idag sin rapport för det första kvartalet 2024. De visar...