Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income. 

Med X-datum den 9 maj och pay date den 7 juni är utdelningen $0,1635. 

Fonden pyntar utdelning månadsvis och beloppet ovan är alltså för 1 månad. Växlar man upp det i årstakt summerar det till $1,962 vilket på kursen 24,125 euro ger en direktavkastning om 7,6 procent.

Den här fonden delar ut de utdelningar den tar emot ifrån innehaven och den genererar intäkter ifrån optioner de ställer mot index. Optionsintäkterna delas ut och på det viset kan fonden ha en förhållandevis hög direktavkastning. Man kan förenklat säga att man flyttar en del avkastning ifrån kurstillväxt till utdelning istället. En stor del av totalavkastningen i den här fonden kommer alltså komma ifrån utdelningar och en mindre del kommer vara ifrån kurstillväxt. Optionerna de ställer ut kan man säga är ett sätt att sälja kursuppgång och dela ut den som utdelning istället.

Det här är inte en fond som kommer slå index i långa loppet. Den investerar i aktier globalt och jämför sig mot globalindex. Målsättningen för fonden är att generera hög utdelning och att dämpa volatilitet/svängningar på börsen. Ett pris man betalar för den lägre volatiliteten och den höga utdelningen är att man har begränsat uppsidan lite. Just den här fonden har dock ett smart upplägg där de ställer ut optioner varje vecka och aldrig mot hela innehavet. Det gör att man alltid är med på en del av eventuell börssuppgång. De ställer dessutom ut optioner av OTM-typ vilket innebär att man ställer ut dem på en högre nivå än rådande kurs, tex 4 procent upp och lösen är alltid 30 dagar senare. Det är också en faktor som gör att man är med på en del av börsuppgången. JGPI passar min strategi och personlighet alldeles utmärkt. Jag är en försiktig general och jag lever på utdelningar. Än så länge har jag viktat fonden till 7 procent utav min portfölj och kan tänka mig att ha ytterligare vikt än så på sikt.

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

21 kommentarer:

 1. Hej! Har du hört nåt om när BlackRocks motsvarigheter ska öppna upp för handel på Avanza? Just nu kan de säljas men inte köpas... Tänkt mer på om du ska gå in i dem?

  Tack för en utmärkt blogg!

  S

  SvaraRadera
 2. Trevligt, blir intressant att se hur helåret ser ut sen.
  På tal om annat kan jag nämna att INCU och WINC nu dykt upp hos Avanza. Ej köpbara för tillfället dock, men kanske så småning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blir sannerligen intressant att se vad utdelningen summerar till över 12 månader. Den varierar ju en del från månad till månad beroende på att optionsintäkterna ger olika mycket när det är lugnt vs stormigt på börsen.

   INCU och WINC är intressanta och jag ser fram emot att få en bild av hur pass stor utdelning de kommer generera. Eftersom de pyntar kvartalsvis dröjer det dessvärre ett bra tag innan man har någon sån där bild av saken. När de pyntat 3-4 utdelningar kan man göra en uppskattning av det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. För den som är intresserad av de här nya fonderna ifrån iShares/Blackrock så kan jag nämna att de i höstas startade en liknande fond i USA med ticker BALI. Jag sneglar på den som en snarlik fond som INCU. Den har en direktavkastning om bortåt 10 procent som det ser ut nu. Länk till den fonden hos Blackrocks amerikanska sajt:

   https://www.blackrock.com/us/individual/products/333207/blackrock-advantage-large-cap-income-etf

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Visst fungerar denna bra på ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den funkar utmärkt på ett ISK. Ingen utländsk källskatt dras på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, såg idag att Storebrand all countries b ska ingå i ränterabatten från den 17 maj!
  /Göran

  SvaraRadera
 5. 7,6% var inte fy skam men som sagt så varierar det ju från Månad till Månad.
  Fråga har du för avsikt att köpa på dig ännu en fond med samma optionsupplägg som JGPI? med tanke på ovanstående kommentarer så börjar det dyka upp en väldans massa fonder som har samma inriktning. Man blir ju lätt snurrig av alla nya fonder som ständigt poppar upp, Behöver man verkligen ha så många olika fonder i portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   JGPI är den första av sitt slag i mina ögon. Nu har det kommit två ytterligare i form av de här INC och WINCU. Så 3 st sådana här finns det i dagsläget. Beroende på vad man investerar i för typ av fond så behöver man inte mer än 1 enda. Man klarar sig utmärkt med endast en bred svensk indexfond eller en bred global indexfond.

   De här fonderna är dock något mer då de har en optionsstrategi också. Jag skulle inte vilja sätta alla mina slantar på 1 optionsstrategi utan tycker det är rimligt att begränsa exponeringen och i sådana fall sprida över flera.

   Fonder av den här typen med en optionsstrategi tycker jag är rimligt att sprida risken över flera snarare än att ladda in stor del i en.

   Just nu finns det ingen annan än JGPI som jag kan tänka mig att investera i men WINC och INCU ser lovande ut och kanske kan vara något för mig. Det vet jag om 6-9 månader när de pyntat 2-3 utdelningar ytterligare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Ja nu har det väl varit ganska så lugnt på börsen, man kan ju bara föreställa sig vilken yield denna hade haft runt covid... JEPI delade ju ut bra över 12%.

  Det jag saknar är en bättre variant av QYLD. Det har börjat komma i USA, men här får vi väl vänta som vanligt. Jag tänker främst på JEPQ som är en betydligt modernare och vassare fond än QYLD...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vill bara dubbelkolla med dig så du är med på att JGPI använder samma strategi som JEPQ med skillnad att de arbetar med olika index.

   INCU ifrån iShares har ett rimligt upplägg ser det ut som och den arbetar med USA-aktier enbart. Det är ju ett steg närmre. Någon vettig med inriktning mot Nasdaq100 finns det inte ännu i EU.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, jo visst är det samma strategi, och det är just den jag saknar här i Europa. QYLE kommer ju på lång sikt att urholka värdet, medans med JEPQ har du tack vare deras vassare strategi även en möjlighet att ta del av värdetillväxten, och då med nasdaq100-indexet. Hoppas att JP Morgan eller någon annan släpper en liknande produkt. Man lär väl inte se att GlobalX skrotar QYLE, då de tjänar bra på den med sin 0,60% i avgift... men den har blivit hopplöst omodern...

   Radera
  3. Tjena igen,
   Ja precis den har blivit utdaterad på sätt och vis QYLE. Konceptet är ju intressant och jag hoppas att Global X släpper något uppdaterat här i EU. I USA har de tex en variant av fonden med samma optionsstrategi men de ställer bara optioner mot halva portföljen och på så vis är man med på en del av börsens uppgång över tid. Det är inte ett fantastiskt upplägg men det är åtminstone piggare än QYLE. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vad är problemet med denna Etf ?
  Känns för bra för att vara sant!
  Typ 8% direktavkastning och 20% uppgång på ett år!
  Fel på Avaza siffror?
  Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Uffe,
   Den där ETFen bevakar jag. Tycker den är ett rimligt sätt att få exponering i sektorn. Den har avkastat mäktigt bra en tid men så kan man inte förvänta sig att den gör alla år. Det har varit mycket goda tider några år nu för MLPs. Utdelningen kommer dock förbli hög då det är en feature med den bolagsformen "MLP". De funkar liknande REITs om du vet hur de funkar, att de är tvungna att pynta ut nästan all vinst i utdelning. De betalar därför ingen skatt på bolagsnivå och tanken är att cashen skickas vidare till investerarna som i sin tur pyntar skatt.

   En rimlig förväntning är fortsatt hög utdelning men att kursen kan gå ned 20 procent ena året och upp 20 det andra.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tack för ett snabbt svar.
  Har köpt ett gäng idag!

  SvaraRadera
 9. Hej! Det slog mig vad dyrt det är att göra ett köp i JGPI. Får betala 6,08 eur i avgifter för köp av en aktie. Är ju 25 % av inköpspriset. Blir givetvis billigare vid större köp, men ändå väldigt dyrt tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inget unikt för JGPI utan förutsättningarna är de samma vid all utlandshandel. Avgiften du nämner kan du dock få ned rejält men att köpa en andel är dåligt oavsett vart man handlar. Man behöver handla för minst 5000 kronor vid utlandshandel för att avgifterna skall vara så låga som möjligt procentuellt sett.

   Avanza och Nordnet erbjuder 1 euro minicourtage. På det tillkommer 0,25 procent valutaväxlingsavgift vilket på 1 andel JGP blir cirka 0,06 euro. Så 1,06 euro kan du enkelt få ned din kostnad till.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Utdelningen ges i kronor antar jag. Dras det någon avgift på utdelningen, typ valutaväxlingsavgift?

   Radera
  3. Ja det dras valutaväxlingsavgift på utdelningen hos många mäklare men Nordnet är ett undantag. Där dras det inte valutaväxlingsavgift på utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej!
  Noterade att "Eget kapital" i appen respektive på nordnet.se diffade 6,1% vid samtidig inloggning. Nordnet svarade (väldigt behjälpliga för övrigt): "Eftersom du inte har realtidsuppdatering för dina utländska innehav beräknas avkastningen olika. För att du ska få korrekt beräkning behöver du lägga till det som en tilläggstjänst. För amerikanska innehav kostar det (15 SEK) månaden och för tyska innehav kostar det (80 SEK)."

  Ställde också en frågafråga angående att utdelning för t ex XACT Norden Högut (ETF) m fl ETF:er inte visar utdelning till trots att den är känd. Nordnet svarade: "Angående utdelningsdata för ETF:er har vi varit i kontakt med ansvarig avdelning om marknadsdata. Vi har aktiva diskussioner om lösningar med tyvärr ingenting som är bestämt. Troligtvis kommer det dröja innan detta vi har en lösning på plats."

  Tack Petrusko för att du gör svenska småsparare rikare!

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...