Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

 


För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gjorde efterforskningar och blev efter ett tag rejält taggade på konceptet. De körde backtest av olika metodiker och skruvade och tweakade och har nu landat i en fond med lansering den 3 maj.

Jag har inte varit delaktig i metodik, urval osv men en sak har jag influerat på ett sätt vi alla har nytta av. När fonden började närma sig en färdig produkt i början av det här året körde Cicero en presentation av den för mig där jag delade med mig av diverse synpunkter men framförallt följande; De hade ett spår kring fondavgiften som var på en högre nivå än den slutligen fick. Jag drog mitt resonemang för dem att det vore väldigt synd att lansera en rackarns fin fond men ge investerare anledning att skippa den för att avgiften är aningen hög. Bättre från start köra på en låg/rimlig avgift och vinna i långa loppet på att fler väljer att investera i den och på så sätt räkna hem affären.

Aktiespararna Global Direktavkastning har 0,3 procent förvaltningsavgift.

Fonden är aktivt förvaltad men den fungerar ungefär som en indexfond. Det är en dator som efter att ha fått diverse kriterier inmatat i sig spottar ur sig vilka bolag fonden skall äga. Flera kvalitetsparametrar finns där för att säkerställa ett urval av sunda bolag med uthållig utdelning/aktieåterköp med god potential. Innehaven väljs ut bland annat på yield där man räknar både buyback yield och vanlig cash utdelning. Skulle något ruttet hända i ett innehav kan fondbolaget agera. Det är en fördel med att inte slaviskt följa ett förutbestämt index. Från start innehåller fonden 73 olika bolag och målintervallet över tid är 70-100 bolag i fonden. Nedan är fondens alla innehav som det ser ut nu:



Fonden kommer i ett par andelsklasser varav andelsklass B kommer pynta utdelning två gånger per år, i maj och i december. Fondbolaget siktar på att första utdelningen blir i december i år och målet är en direktavkastning om minst 5 procent per år. Portföljen som fonden startar med har en total yield en bra bit över 6 procent. Utdelningen kommer inte nödvändigtvis bli exakt det som den underliggande portföljen har men i runda slängar över tid är det underliggande bolags totala yield (både aktieåterköp och traditionell utdelning).

Den här fonden innehåller sunda bolag och är något jag kan investera i och sova gott om natten. Historiskt har det urval och metodik fonden grundar sig på presterat bättre än index men det skall vi vara försiktiga med att extrapolera in i framtiden. Potentialen till god prestanda finns där men det blir lätt fel om man går in med tanken att man skall slå index med den här. Den kan komma prestera bättre än index men framförallt är det en sund investering i stadiga globala bolag till en låg förvaltningsavgift. 

Aktiespararna Global Direktavkastning kommer finnas på de vanliga plattformarna som Avanza och Nordnet. Jag kommer skriva mer om fonden efter fondstart. 

59 kommentarer:

  1. det där känns himla bra ! tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja eller hur. Jag är taggad och ser fram emot att börja investera i fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ja, roligt med nytt med tanke på att det inte är så ofta. Men det kan också vara "nyhets" bias eftersom jag inte varit aktiv på börsen och omkring än efter mars 2020. Därefter mer aktiv och läsning av coola bloggar sedan slutet av 2023.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Usch ja, mars 2020 var inga roliga tider på börsen men det svängde snabbt. På indexnivå åtminstone. Just utdelningsaktier hade ett uselt år hela 2020 men nu är det desto trevligare. Välkommen åter.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Wow, vilken grej! Snyggt jobbat både Cicero och petrusko. Grymma ni är. Känns som många har väntat på nått liknande. Jag kommer investera tungt i denna.

    Mvh
    Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Niclas,
      Det är ett kul tillskott den här fonden. Fin global exponering till en låg avgift. Jag är glad att Cicero lyssnade till min feedback och att vi nu har den här fonden som jag är taggad att investera i. Det är Cicero som gjort ett bra jobb här.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Häftigt att du fått vara med om detta! Tack för ditt initiativ!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pumba,
      Tack för din kommentar. Det är en fin fond Cicero tagit fram och det är kul att jag kunnat vara med på ett litet hörn med min input. Det är dock inte mer än så jag är med i den här. Det är ju helt och hållet Cicero som skapat fonden och gjort ett bra jobb i mina ögon.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Snyggt!

    Kan du inte pitcha för kvartalsutdelningar :)

    Mvh MK

    SvaraRadera
  6. Grymt bra att denna fond tagits fram! Kanske glömmer nåt alternativ men jag tror detta är den fjärde utdelande fonden som görs investeringsbar med liknande fokus (de andra är HB Gl HighDiv, Storebrand LowVol, Swedbank Global High). En jämförelse mellan dessa hade varit intressant läsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är de där 4 som jag följer och ser som snarlik inriktning. Klart relevant att jämföra dem och på sikt kommer jag nog skriva ett antal inlägg där jag jämför dem med varandra. Att den här nya Aktiespararna Global Direktavkastning har lägst avgift är goda förutsättningar men ingen garanti för att den kommer vara bäst på sikt. Det är svårt att välja den absolut bästa fonden. Man får göra ett välgrundat val och nöja sig med rimligt bra. Strävar man efter att ha den bästa så blir det lätt att man regelbundet hoppar mellan fonder vilket leder till sämre avkastning. Det är sällan samma fond som är bäst den kommande perioden och därmed blir resultatet att man byter till en fond efter den har gått bra för att vara med på lite sämre prestanda och sedan på nytt byta till en annan fond och göra samma resa.

      Jag bytte själv nyligen bort Handelsbanken Global High Div Low vol men den var aldrig en fond jag valt att satsa på. Från start var jag tydlig med att dess avgift är i högsta laget och jag kommer endast ha en liten slant i fonden. Jag sålde den inför lanseringen av den här Aktiespararna Global Direktavkastning som jag ser som en fond jag kan satsa på.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Det kommer bli riktigt bra tror jag!kommer bli en av dem större innehaven i min portfölj iaf!
    Blir kul med utdelning 2 gånger om året!ser fram emot det!
    mvh patrick

    SvaraRadera
  8. vad tror du skillnaden blir på denna och storebrand low volality?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Nicky,
      Mja i breda penseldrag så har de samma inriktning. Tittar man närmre så är det olika metodik i den. Vilken metodik som är bäst i långa loppet är svårt att veta på förhand. Det man med säkerhet kan säga är att avgifter spelar stor roll och därmed ju lägre desto bättre. Skulle de två fondernas metodik ge exakt samma prestanda så får man som investerare ändå högre avkastning i den här eftersom avgiften är betydligt lägre. Jag gillar Storebrands fond men jag är avig till den höga avgiften varpå jag inte satsat på den. Den har presterat hyggligt och jag gillar den som sagt men jag vill hellre investera i något med en metodik jag tror på och dessutom har lägre avgift. Vilken av de två fonderna som presterar bäst de kommande 5-10 åren är omöjligt att veta på förhand. De blir nog hyggliga bägge två.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Vet du vad minsta köp kommer att vara i den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den är obegränsad varpå Avanza sannolikt sätter 100 kronor minsta köp. Det blir inte högre än så i vart fall.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag gjorde ett kompleteringsköp i fonden igår och minsta belopp att handla för var 50 kronor

      Radera
  10. Intressant, tack Petrusko för arbetet du lägger ner och skriver och informerar oss alla om!

    SvaraRadera
  11. Tack för bra info och denna kommer jag absolut investera i. Två frågor ifall du kanske sitter på någon information?

    1. Vet du om utdelningen kommer vara 50/50 vid de två utdelningstillfällena?

    2. Vet du om diskussioner ligger om att ha utdelning två (eller flera) gånger även för Aktiespararna Direktavkastning B?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Carl,
      Tack för din kommentar.

      1. Ja som jag fattat det i runda slängar så men den första utdelningen kan ju bli lite annorlunda eftersom det är andra förutsättningar med annan period och uppstart av fonden.

      2. Fondbolaget har utvärderat utdelning 2 gånger per år i Aktiespararna Direktavkastning b och har inte avfärdat den möjligheten. Det blir inte i år.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för snabba svar, och känns som en väldigt trevlig kombination att äga dessa båda ihop med ett gäng ETF:er och cherrypickade innehav för att både ge bra diversifiering och konstant smatter av trevliga utdelningar :)

      Igen, tack för en fantastisk bra och saklig blogg. Får mycket inspiration från dina tankar.

      Radera
  12. Är det bäst att äga denna fonden i en KF eller ISK? Eller spelar det ingen roll?
    Mvh
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena M,
      Det spelar ingen roll.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Hej,

    Bör man äga fonden i KF eller ISK? Eller spelar det ingen roll?
    Mvh
    M

    SvaraRadera
  14. Fonden får väl betala källskatt för de utdelningar den erhåller? För globala fonder föredrar jag bolag som inte belastast med källskatt. Dessa bolag äger jag helst själv i en KF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Intressant. Kan du ge exempel på några av dessa globala fonder som du föredrar? Jag undrar eftersom alla fonder pyntar skatt på den utdelning de tar emot ifrån utländska innehav. I generella termer.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Läste din kommentar ett varv till och tror jag fattar grejen nu. Menar du att du skippar globala fonder och hellre investerar själv direkt i ett knippe bolag? Ja på den vägen kan man komma undan den där skatten helt.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Ja, alla globala fonder belastas ju med källskatt. Denna fond som har aktier med hög utdelning borde dock göra det i större utsträckning än andra globalfond er där utdelningsandelen är lägre. Kan säkert vara ett bra val ändå då den innehåller stabila aktier men för min globala exponering föredrar jag föredrar mer indexlika fonder kombinerat med ett fåtal aktier i KF typ Berkshire.

      Radera
  15. Tack Petrusko! Exakt en sån här komponent jag letat efter. Klockrent. Hade varit kul med några fler svenska inslag och minska valutarisken lite men det kan man ju vikta själv med annan fond. Stort tack för jobbet du lägger ner som gynnar oss andra.
    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  16. Är den underviktad USA likt t ex Vanguard FTSE High dividend?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Nej den har en vanlig exponering i USA runt 70 procent ungefär som globalindex.

      Mvh petrusko

      Radera
  17. Tack och bra jobb, kommer den att synas på utdelningsidan på Ava ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      När fonden är upplagd hos Avanza så kommer man kunna söka fram den i fondlistan genom att sortera på fonder som pyntar utdelning.

      Själva utdelningen ifrån vanliga fonder syns inte som kommande utdelningar men de syns i efterhand i din utdelninsgraf.

      Mvh petrusko

      Radera
  18. Det här låter bra. Du har blivit en betydelsefull aktör på marknaden, en pådrivare som fondbolagen lyssnar på. Mycket bra.

    Lite märkligt att det har tagit så här lång tid innan det på kort tid kommit så här många utdelande fonder, det här kunde väl kommit redan för 10 år sen? Bättre sent än aldrig….

    Mvh/Snåljonas

    SvaraRadera
  19. Är inte dropbox ett märkligt val av aktie i detta kontext?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej behöver inte vara märkligt om man snappat upp inriktningen som jag skrivit i inlägget. De gör urval baserat på total yield där alltså även buyback yield ingår. Det medför att några enstaka innehav i portföljen faktiskt inte pyntar någon vanlig utdelning öht men däremot är flitiga på aktieåterköp dvs buyback yield. De flesta bolagen med återköp pyntar även vanlig cash utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Mycket bra jobbat med att hålla fondavgiften på en rimlig nivå!

    Jag tog mig en titt på innehaven, mitt första intryck är blandat. Många okända bolag, vilket inte nödvändigtvis är dåligt, kanske rentav bra. Men när man ser H&M och AT&T? Eller varför inte Jabil, visst aktien har en grym totalavkastning de senaste 10 åren men en direktavkastning på 0,26% och P/E 117. Skriker ju inte direkt globala stabila utdelare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har aldrig sett en fond där jag gillat alla innehaven. Apropå låg direktavkastning så har du förmodligen missat innebörden av det jag skrev i inlägget. Fonden gör ett urval på total yield där alltså även buyback yield ingår dvs aktieåterköp. De där Jabil du nämner har gjort stora kapitalöverföringar till ägarna genom aktieåterköp de senaste åren. De har en skyhög total yield.

      Mvh petrusko

      Radera
  21. kul med en ny utdelande fond!
    Bra att du har deras uppmärksamhet! You got friends in high places, Petrusko!
    Vill bara fråga en sak, varför är det så få aktörer som kör med kvartlasutdelning? Eller månadsutdelning, för den delen?
    Det är förknippad med kostnader, har jag läst nånstans...
    Men de har väl anställda, Cicerofonder? De får lön månadsvis, antar jag. Alla fondbolag har anställda, som i sin tur får sin lön en gång per månad. Så varför inte betala månadsutdelningar?
    Alla kanadensiska REITs kör med månadsutdelning. Alla REITS i Brasilien likaså. Det vore intressant att höra deras förklaring.

    Alexander O

    SvaraRadera
  22. Stort tack för ditt arbete! Var rejält taggad på fonden men är besviken på innehaven, avstår tills vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Surt att du som var taggad blev besviken men sånt kan det vara. Förnuftigt att avstå när det inte känns riktigt rätt.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  23. Grymt jobbat Petrusko visste inte att du hade ett sådant inflytande hos fondbolagen. Det var många innehav i fonden som Jag inte kände igen! Apropå Storebrand global low volatility så är ju avgiften i högsta laget som du skriver samtidigt har den presterat väldigt bra plus att utdelningstillväxten har varit 11% de senaste 7 åren villket inte är fy skam, Jag köpte in den men kommer förmodligen även att plocka in denna.
    Vi kan ju hoppas att utdelningstillväxten i denna fonden kommer att vara bra den med ,oftast så brukar utdelningen i fonder variera väldigt mycket från år till år.

    SvaraRadera
  24. Kalas det här ju, tack petrusko!

    SvaraRadera
  25. Hej Petrusko,

    Grymt jobbat! Det verkar bli en spännande fond. Tack för alla dina fantastiska inlägg! Verkligen givande och intressant! Jag har sedan en kort tid tillbaka börjat investera på börsen i aktier och då mestadels utdelningsaktier. Jag har haft fonder på banken innan men flyttat över allt till Avanza för att sköta det själv. Tänkte kolla om du hade haft möjlighet att svara på hur du hade resonerat i mitt fall.
    Sparandet är till pensionen om ca 15-20 år. Fonderna som jag sparar i idag är inga fonder som delar ut i cash men jag har haft tankarna på om jag skulle investera i sådana. Hur hade du tänkt i det fallet med mitt upplägg och sparhorisont. Jag gillar tanken att inte slakta kon utan att kunna mjölka den och få en passiv inkomst. Med de fonderna jag har idag får jag ju sälja av när det blir dags. Samtidigt blir det ju courtage man får betala när man återinvesterar en utdelning. Kan ett sätt vara att sälja av sina fonder när man når pensionen och återinvestera i utdelande fonder? Då har sannolikt GAV:en stigit och man får inte lika många andelar. Är lite kluven på hur man ska tänka där?

    Mvh
    Mathias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mathias,
      Tack för din kommentar. Det korta svaret är att det är rimligt att inte göra någonting nu. Medan man bygger upp sitt långsiktiga spar kan man rentav resonera att det är smidigt att slippa hantera utdelningar.

      Det är länge kvar innan du skall använda pengarna och mycket hinner ändras till dess. Kanske resonerar du då att du mycket väl kan tänka dig att sälja lite av fonderna varje år. Om inte så kan man enkelt omplacera då. Till sådant som pyntar utdelning.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera
  26. Hej!

    Petrusko, har du någon gång pratat med Xact om en sådan här utdelande, global ETF? Det känns lite som att de missat öppet mål här.

    Eller kan det vara så att Handelsbanksägda Xact inte velat konkurrera med Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr B1, som dessutom har en - ur deras synvinkel - trevligt hög avgift?

    Stort tack för att du varit delaktig i att ta fram denna fond! Precis vad jag saknat :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Newman,
      Tack för din kommentar. Jag har varit i dialog med Xact/Handelsbanken om detta sedan 2017 och avverkat flera möten osv med dem. De har länge sagt att de är öppna för fler fonder men det händer ingenting. På senare år har de kommunicerat rakare och sagt att det nog inte händer någonting.

      Det är svagt agerat av Sveriges största och enda aktör på börshandlade fonder men för dem är det en liten obetydlig business. Svenska fondbolag generellt sett är fat and happy på sina traditionella fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  27. Hej P och tack för denna fina info. En fråga till dig: investerar du nu något i olja eller råvaror? Kanske kan du ge lite inspiration?
    Allt gott och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Miljonmannen,
      Tack för din kommentar. Jag har i dagsläget ingen direkt sådan exponering. Jag har spanat på en ETF med inriktning mot MLPs i USA. Bolag som distribuerar gas osv. Inget jag landat i en investering men jag håller lite koll.

      Mvh petrusko

      Radera
  28. En generell fundering, men som kanske speciellt drabbar högutdelande fonder, är just källskatten som ibland diskuterats. Ponera en DA på 6% och 30% källskatt så är det i praktiken 2.1% ”avgift”/år + 0,30%, så 2,4%/år kan spenderas på att knåpa ihop den själv. Är det rätt tänkt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      För utdelning ifrån amerikanska bolag är det 15 procent utländsk källskatt som svenska fondbolag pyntar och inte kan få åter. De amerikanska bolagen i den här fonden har kring 3 procent direktavkastning i snitt gissningsvis.

      Anta att hela portföljen vore sådana bolag. För varje hundring får då fonden 3 kronor utdelning. På de där 3 kronorna är det 15 procent skatt som försvinner. 45 öre per 100 kronor är det som försvinner i skatt . Det motsvarar en avgift om 0,45 procent.

      Så här är det för alla fondbolag och i en helt vanlig globalfond är direktavkastningen kanske kring 2 procent och därmed blir den där skatten/avgiften en liten gnutta lägre än 0,45 procent men ingen avgörande faktor.

      Mvh petrusko

      Radera
  29. Det ska bli intressant att följa, då innehaven verkligen skiljer sig från mycket annat med Global i titeln.

    SvaraRadera
  30. Hej! Ursäkta att jag kanske är mindre informerad, kunnig och dessutom frågvis. Funderar kring källskatt; om jag investerar i ett amerikanskt bolag som har utdelning kommer jag ”drabbas” av källskatt på 15% och den kommer att återfå lite olika tid framöver beroende på om denna aktien finns på en KF eller ISK. Så långt känner jag mig trygg i mitt resonemang. Nu om aktier ägs i en fond som Aktiespararna global direktavkastning undrar jag;
    Behöver denna fond betala källskatt?
    Om så återbetalas den eller blir den en ”dold” avgift?
    Uppskattar verkligen ditt engagemang och hoppas du kan hjälpa mig till ökad kunskap.
    Önskar dig en trevlig helg! /Krister

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krister,
      Tack för din kommentar. Fonder slipper inte undan den utländska källskatten. Alla svenska fonder pyntar 15 procent skatt på utdelningen ifrån USA-aktier. Den visar sig som lite sämre avkastning och är inget som går att tajma eller undgå.

      Man kan resonera olika kring det där men det är ändå sannolikt bäst att äga via en fond snarare än att försöka sätta samman en bred portfölj USA-aktier själv. Minsta misstag man gör i val osv kan snabbt kosta mer än den där skatten fonden betalar. Avgifter vid handel blir snabbt höga om man behöver byta innehav osv också.

      Det är värt att äga via en fond där man missar en liten del av avkastningen pga skatten.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Jag ska alltså räkna bort de 15% i källskatt som denna och alla andra fonder har och inte återbetalas till fondinnehavarna när jag ska överväga en investering?

      Radera
    3. Hej! Vet du varför inte fondbolagen får tillbaka källskatten? Gäller det bara privatpersoner?

      Radera
  31. Så ja, köpte nu och starta månadssparande i fonden 🥳🥳

    SvaraRadera
  32. Nordnet har varit slöa med att plocka in fonden men har lovat att den kommer i slutet av denna veckan eller senast nästa vecka.

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...