Kort om optionsstrategin i JGPI

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en optionsstrategi. Fonden är aktivt förvaltad och innehåller utvalda aktier från vida världen. Utöver det ställer de ut optioner mot index. De ställer optionerna ut optioner mot globalindex och mot S&P500. Det är en covered call strategi där de ställer ut optioner på 30 dagar till ett aningen högre pris än rådande indexnivå. Optionsintäkterna betalar de ut månadsvis till andelsägarna i fonden vilket ger en hög direktavkastning.

Bilden ovan visar optionerna i fondens portfölj per idag. Det är diverse siffror som främst ser ut som mumbojumbo men du kan titta på dem och ändå greppa en sak. Det jag ringat in har varje rad ett gäng siffror där de första står för lösendatum, tex 240412. Det är allt du behöver greppa för att förstå konceptet i det jag kortfattat går igenom nedan.

JGPI ställer regelbundet ut optioner på en del utav innehavet. På så vis har man aldrig sålt bort hela börsuppgången om man står inför en sådan men över tid går ju börsen upp. Varje vecka ställer de alltså ut ett gäng optioner som ger innehavaren rätt att köpa deras index till ett förutbestämt pris om 30 dagar. Tittar man på siffrorna i röda ringen ovan får man en uppfattning om hur de successivt och metodiskt rullar optioner under en 30-dagars period.

Optionerna säljer de och får en omedelbar intäkt. Enkelt uttryckt fungerar en covered call strategi att man ger optionsinnehavaren rätt att köpa ditt innehav till ett förutbestämt pris om 30 dagar. Om index står lägre än det priset kommer innehavaren inte nyttja optionen och man har kvar sitt innehav. Om index står högre kommer innehavaren nyttja optionen och man måste således sälja sitt innehav till det förutbestämda priset. Då har man fått optionsintäkten dag 1 och dag 30 har man sålt sitt innehav till en liten vinst.

Ah nu var inte det här inlägget menat bli ett lång sådant eller på något sätt förklara optioner helt och hållet. Syftet med det här inlägget var bara att man ska kunna få en känsla hur JPMorgan i den här fonden arbetar med att sälja optioner regelbundet under en 30-dagars period och så vis fånga börsens uppgång över tid.

Någon sorts motsats till ett sådant här upplägg vore att sälja optioner på hela portföljen rakt av på ett bräde. Om börsen rör sig mycket just den månaden så får man sin lilla optionsintäkt och man tvingas sälja sitt innehav till en liten uppgång enligt det överenskomna priset i optionen. Man missar helt den stora rörelsen och får bara en liten smula. Föreställ dig att börsen stiger 20 procent på 30 dagar samtidigt som du måste sälja ditt innehav på 3 procent upp enligt optionerna du ställt ut. Ett sådant här upplägg blir extra känsligt för nedgångar eftersom man är med på hela nedgången och där nere ställer ut nya optioner på bara ett lite högre pris och när börsen går upp igen missar man helt den stora rörelsen upp.

Jag gillar upplägget som JPMorgan har i den här JGPI att de genererar hög utdelning men ändå fångar upp börsens uppgång över tid. Hur prestandan blir kan man inte säga med säkerhet på förhand när det gäller investeringar på börsen men man kan konstatera att strategin har goda förutsättningar att göra det de utlovar. Generera fet utdelning och prestera viss kurstillväxt över tid. Som investerare i JGPI kommer totalavkastningen främst bestå av en hög utdelning medan kurstillväxt kommer vara liten. Som ett snitt över tid. 

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

  1. Ställa ut hela portföljen eller delar av portföljen är ju i princip lika illa om börsen går ner. Man har kvar hela sitt innehav oavsett men i det senare alternativet har man fått mindre i premie än det första ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja nedgången missar man inte men det gör stor skillnad att låsa in hela portföljen på 30 dagar eller bara en del av portföljen. När det vänder upp igen är det klossigt att vara inlåst i 30 dagar medan man är med på en del av uppgången när man bara sålt optioner mot en del av portföljen varje vecka.

      Optionsintäkterna är en liten kudde på vägen ned och leder till att en sådan här fond ger bättre eller snarare mindre dålig totalavkastning i nedgång än börsindex.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hur ofta går en option igenom som såld jmf med att den inte blir utnyttjad?

    Tänker vad som händer ifall någon faktiskt köper optionen, då blir ju fonden av med en del av sitt innehav, visst får dom pengar men det måste dom ändå köpa nya andelar av likviderna som inte delas ut?

    För att kunna ha fler innehav att kunna ställa ut igen?

    Lite knepigt att förklara men hoppas du förstår

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Nicky,
      Börsen går upp över tid och rent generellt torde optioner nyttjas oftare än inte. Det är ingen big deal dock. Då har man sina optionsintäkter och en likvid från försäljningen av innehavet att köpa nytt innehav för. Det är en lönsam strategi att göra på egen hand och en stor aktör som JPMorgan gör det naturligtvis mycket effektivare till lägre kostnader och än högre lönsamhet.

      Nyttjas optionen bör man glädjas åt det ty då har man fått maximal avkastning. Man har fått sälja sitt innehav med en uppgång på kanske 3 procent och man har fått någon procent när man sålde optionen.

      Nu ställer inte den här fonden optioner direkt mot sitt aktieinnehav utan använder sig av finansiella instrument och ställer optioner mot index. Men resonemanget ovan är förenklat och applicerbart baserat på att man inte gräver ner sig exakt hur fonden gör med FDI osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Coverd calls på detta sätt är lönsamt i stillastående eller nedåtgående börs. Vid uppgång står man utanför. Detta gör att man över tid tar ökad risk vid nedgång, eftersom bufferten som man bygger upp vid uppgång inte finns. Men som sagt, vid stillastående eller sjunkande börs är det en bra strategi, men eftersom börsen i snitt går upp så bör man vara selektiv med när man ställer covers calls

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns studier på detta. Teorin om överavkastning bygger på resonemang om försäkringar och lotter.

      Radera
  4. There are quite a few covered call EFT on Avanza
    You can see that how it is compared to the index

    https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1518342/global-x-nasdaq-100-covered-call-ucits-etf---usd-distributing

    You can see the details in the below video

    https://www.youtube.com/watch?v=YMLVdY8y8vM&t=251s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, det är den som Petrusko brukar såga.

      Själv är jag inte helt övertygad. Det är lätt att konstruera scenarior där sådana här optioner blir rejäla förlustaffärer medan aktier klarar sig helt ok.

      Men mest är det nog att jag vill hålla mig ifrån komplicerade investeringsprodukter för att de ofta har aspekter som man missat när man investerar.

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....