Latour rapport 6 mån 2023

 


Investmentbolaget Latour släppte idag sin rapport för det första halvåret 2023. Prestandan hittills i år är god och det ser hyggligt ut för resten av året med viss osäkerhet kring orderläget men hyggligt ändå. Substansvärdet ökade under det första halvåret med 24,3 procent. Att jämföra med SIXRX som ökade med 11,3 procent.

Latouraktien avkastade under perioden 10,3 procent vilket är precis under SIXRX 11,3 procent. Det här kommer sig av en normalisering av värderingen och jag gillar den här utvecklingen. Medan substansvärdet utvecklats betydligt snabbare än börsindex så gick aktien ungefär som index. Det gör att värderingen blir lägre. Detta samtidigt som avkastningen på aktien ändå är god, ungefär som index.

Värderingen har varit alldeles för hög i Latour vilket på senare tid har justerats ned av marknaden. Igår var substanspremien kring 13 procent vilket är en hög värdering men inte precis galet hög. För något år sedan handlades Latour kring 350 kronor och en substanspremie runt 80 procent. Ren idioti kan man säga om den värderingen och nuvarande aktiekurs kring 195 kronor och 13 procent premievärdering är desto nyktrare (Latour har i rapporten meddelat ett nytt substansvärde som ger en lägre värdering än så).

Latour är ett fantastiskt bra bolag och så länge man inte betalar ett för högt pris är min tro att man kommer få en god avkastning som långsiktig ägare i bolaget. De har en mycket bra kultur och strategi i bolaget och den onoterade delen presterar väldigt fint år ut och in. Latour har historiskt varit mycket duktiga på förvärv. Där förvärvade bolag snabbt kommer in och bidrar med stigande vinster och prestanda i linje med övriga onoterade delen.

Börsportföljen kan man säga generellt sett är bra bolag men den har kanske haft bättre stunder än just nu. Några bolag har hög värdering och några har lite utmaningar. Under det första halvåret presterade dock börsportföljen mycket väl med en uppgång om 20,6 procent mot SIXRX 11,3.

Ingen nedgång i konjunktur osv är den andra lik men historiskt har Latour hanterat detta mycket väl. Bolagets VD låter inte allt för stressad i sitt VD-ord över den något svaga orderingången. Oavsett vad det faktiskt mynnar ut i står Latour redo att anpassa sig. Så klart påverkas Latour också av sämre tider men beroende på vad och hur man gör kan det påverka olika mycket. Latour har varit mycket duktiga historiskt på att hålla uppe marginaler och vinster även i sämre tider (i den onoterade delen).

Jag tycker Latour är ett fantastiskt bolag som är värt upp till cirka 10 procent premievärdering och passar på att köpa mer när den är lägre än så. I vanlig ordning har Latour i samband med rapporten meddelat ett substansvärde från senaste börsdagen innan rapportdagen vilket i detta fallet är i fredags. Per 18 augusti var substansvärdet 178 kronor. På en aktiekurs om 195 kronor ger detta substansvärde en värdering om cirka 9,5 procent premie.



3 kommentarer:

  1. Fyllde på Latour idag på 190kr, det känns som en bra nivå att fylla på. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Parre,
      Ja den satt fint. Jag köpte lite igår strax över 195 kr och håller ögonen öppna idag efter fler eventuellt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bevakat kursen som en hök sen coronabotten då jag köpte och sålde ut mig på tok för billigt.

    Klippte ett gäng på 189 och avser fortsätta. Skönt att vara tillbaka i latour.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....