Jag älskar investmentbolag

 


Ja så är det, jag älskar investmentbolag. Töntigt kanske men det skiter jag i. De svenska investmentbolagen har som grupp presterat bättre avkastning än index på lång sikt. Det är en god anledning att tycka om dem. De är i sig självt goda riskspridare då de innehåller en rad olika bolag. Ytterligare en god anledning att gilla dem.

Jag har investerat i investmentbolag sedan slutet av 90-talet och mitt äldsta innehav Industrivärden började jag faktiskt köpa där någon gång. Genom åren har jag ägt flera olika men vissa har fått lämna då de förändrats på ett eller annat sätt. Ratos tex gick från att vara det mest älskade investmentbolaget till att prestera så rackarns dåligt att alla började hata dem istället. Öresund var en gång i tiden helt makalöst bra men prestandan blev allt sämre och nu är det väldigt längesedan de ens var okej.

Ratos och Öresund var aldrig några jättar till investmentbolag och hade en mer nischad inriktning. De riktigt stora investmentbolagen Industrivärden, Investor och Lundbergs har presterat desto stadigare. Det är nog så att man behöver vara mer vaksam och beredd att agera ju mindre investmentbolaget är. Så klart kan det gå dåligt även i de större men sannolikheten att det inträffar i de mindre är nog högre.

Att investera i investmentbolag är mycket enklare än att investera i "vanliga" bolag. Man lämnar liksom över pengarna att förvaltas utav någon annan. Det går att investera i Investmentbolag genom att skaffa sig förtroende för deras förmåga att generera avkastning och göra en uppfattning om värderingen är okej. För investmentbolag är det oftast substansvärdet som det pratas om när det kommer till värdering och man vill gärna att det är rabatt när man köper. Att köpa en krona för 80 öre så att säga. Man kan alltså investera i investmentbolag utan att vara börsexpert eller läsa komplicerade rapporter och siffror.

Substansrabatt skiljer sig åt i olika bolag och man får skaffa sig en uppfattning om det där. 10 procent rabatt kan vara billigt i ett bolag medan det är dyrt i ett annat sett till historisk värdering och vad prestandan motiverar. Att betala premievärdering mot substansvärdet skall man vara försiktig med. Vissa bolag har presterat väldigt bra historiskt och kan motivera en hög värdering men ibland blir värderingar tokigt höga. Betalar man ett för högt pris kvittar det hur bra bolaget är det blir ändå ingen bra investering.

I dagsläget äger jag Investor, Industrivärden och Lundbergs. Jag vill gärna köpa in mig i Latour igen men avvaktar till värderingen är rimlig igen. Under en period av några år har Latour haft en galet hög värdering. Sådant där pendlar upp och ned över tiden men lika viktigt oavsett att inte betala ett för högt pris. Jag sålde faktiskt mina Latour när värderingen var precis idiothög. Sedan dess har aktien backat kraftigt men är ändå inte billig bara mindre dyr.



16 kommentarer:

  1. Hej vad tror/tycker du om spiltan, eller är exponeringen mot paradox för stor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja man behöver ha tro på Paradox om man skall investera i Spiltan. Har man det tror jag Spiltan är en mycket intressant investering. Jag har alltid tyckt att det är utmanande att Paradox är så stort i Spiltan och eftersom jag inte satt mig in i Paradox har jag heller aldrig kunnat investera i Spiltan.

      På sikt kan jag tänka mig att sätta mig in i Paradox men inget jag har på agendan i dagsläget.

      Ytterligare en negativ faktor för Spiltan är att de handlas på en pajaslista med handel endast några få tillfällen per år.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nope, spiltan handlas på tisdagar på alla vanliga platformar.

      TT

      Radera
  2. Hej
    En fråg/tanke om Aktiespararnas Direktavkastning B. Om kursen varje dag representerar 6nderluggande värde då kommer kursen gå ner under utdelningssässongen. Utdelningen kommer dock först i juni. Vore det då inte förmånligt att köpa kust efter utdeningssäsdongen är färdig .en innan X-dag?

    Bästa

    Tom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tom,
      Du gör en tankevurpa där någonstans. Inga pengar, inget värde lämnar fonden under utdelningssäsongen. Det finns inget sådant tillfälle att tajma.

      När tex Axfood har haft sin X-dag och utdelningen hänger i luften så räknar fonden i sitt NAV med utdelningen.

      Oavsett om man förstår mekaniken i det hela så kan man bara köpa det faktum att det inte finns några sådana tajmingmöjligheter.

      Fonder hanterar utdelningar på det viset att de tar emot dem och återinvesterar dem inom fonden. Utdelande fonder frigör sedan kapital för att kunna pynta utdelning. På det viset ligger det inga pengar och skvalpar utan att generera avkastning. Den här Aktiespararna Direktavkastning tar emot utdelningar från sina innehav under hela året och återinvesterar dem. I juni frigör de cash för att kunna pynta sin egen utdelning som motsvarar de utdelningar de tagit emot under året. När X-dag är för fondens utdelning backar NAV med ett belopp motsvarande utdelningen eftersom det värdet lämnat fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Och jag som trodde mig ha ett arbitage :-)

      Tack Petrusko!

      Radera
  3. Spiltan handlas varje tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Ja precis. Jag hoppas de någon gång ger upp den där pajasbörsen. Har för mig att de äger dyngan själva och att det är en redig förlustmaskin dessutom.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. ”Investmentbolag” är ett fint namn på ett par hundra slipsar 👔 på Stureplan som stoppar Volvo och Ericsson i en portfölj 💼 och sen tar dyrt betalt av dig för att de valt dessa åt dig. Jag trodde alltid det bara var nervösa fruntimmer och halvfulla fackliga organisationer som köpte slipsarnas bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lol på sura bittra substanslösa kommentarer.

      Investors och Industrivärden verkar båda ha samma låga avgift 0.1%

      Radera
  5. https://www.nordnet.se/blogg/spiltan/

    SvaraRadera
  6. Tycker det klokt och bra att du lyfter det braiga med investmentbolag Petrusko! Som småsparare älskar jag investmentbolag av flera anledningar. För det första ger de mig möjligheten att diversifiera min portfölj på ett enkelt sätt, eftersom de äger aktier i flera olika företag inom olika branscher. Detta minskar mina risker genom att sprida mina investeringar.

    För det andra ger investmentbolag mig möjligheten att dra nytta av professionell förvaltning och expertis. Istället för att behöva själv välja och övervaka enskilda aktier kan jag lita på att erfarna förvaltare tar hand om mina investeringar och fattar välgrundade beslut.

    Slutligen gillar jag också att investmentbolag ofta betalar ut utdelningar till sina aktieägare, vilket ger mig en extra inkomstkälla och en potentiell möjlighet att återinvestera mina pengar.

    Allt som allt är investmentbolag ett utmärkt val för småsparare som vill dra nytta av diversifiering, professionell förvaltning och potentiella utdelningar.
    Så för egen del använder jag vårens utdelningar till att snitta in mig ytterligare i några investmentbolag.
    Allt gott! / Håkan

    SvaraRadera
  7. Hur ser du på dubbelhäftande av investmentbolagen och enskilda aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag äger tex lite Atlas Copco och SEB bredvid mina Investor. Fina bolag som jag gärna äger. Om man har 95 % av portföljen i Investor kan det te sig onödigt kanske att ha resterande 5% i Atlas Copco. Men vem har 95% i Investor? Har man tex 10 procent i Investor så har man en exponering i Atlas Copco den vägen om endast 1,5% i sin portfölj. Ingen big deal.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar, har själv lite dubbelägande i form av SCA, Essity och Volvo men har också Industrivärden. Bolag som jag gärna äger :))

      Bra inlägg som alltid!

      Radera

Jag köpte fler Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Igår köpte jag lite fler aktier i Cibus på en kurs strax över 125 kronor. Det är inte ...