Avanza och den utländska källskatten kommer snart

 


Undrar du när sjuttsingen den utländska skatten kommer i retur hos Avanza? De har tidigare sagt att de avser betala ut den under februari/mars och nu är vi här i slutet av mars utan skatten i retur.

På Twitter svarade Avanza idag att de kommer att betala ut skatten innan mars är slut. Den här eller nästa vecka kommer slantarna.

Jag har fått flera frågor och kommentarer kring detta varpå jag skrev på Twitter och fick svar av Avanza idag. Gött att det är på gång. Mina slantar avser jag investera på mitt ISK i något svenskt, kanske Aktiespararna Direktavkastning.

Som Avanza meddelat tidigare kör de en ny rutin nu med utländsk källskatt i KapitalFörsäkring. Det vi får i retur i år avser åren 2020 - 2022. Hädanefter kommer de att betala åter skatten årsvis året efter. I början av 2024 kommer vi alltså få åter skatten för 2023.24 kommentarer:

 1. Trevligt värre! :)
  "The beauty of stock dividends is that they come rain or shine, bull market or bear market. It's like collecting rent on a property - the money just keeps coming in." - Charlie Munger

  SvaraRadera
 2. Trevligt att det är på gång, alltid kul att återinvestera.
  Mvh Roger

  SvaraRadera
 3. Då är väl inte utländska utdelningsaaktier så mycket att ha för de som avser att leva på utdelningen á la bombattentat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har bott i Sverige för länge ;)
   Du menar dividend carpet bombing?

   Radera
  2. Haha, nu ser jag min autocorrect. Bombmatta skulle det stå. Men om man får tro AI:n är väl bombattentat ett mer passande namn.

   Radera
 4. Stort tack Petrusko för att du håller oss uppdaterade!

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för info! Har undrat precis samma sak.
  Du skriver att du tänker flytta pengarna till ISK. Visst blir det lite lite extra skatt då jämfört med att låta pengarna vara kvar i din KF (fram till årsskiftet)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blir extra skatt om man flyttar in pengarna i ett ISK. Jag slipper det då jag enkelt kan styra vilka uttag jag gör. Jag tar ju ut pengar regelbundet ifrån mina konton. När de här pengarna kommer så tar jag ut dem medan jag låter mer pengar vara kvar på mitt ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Det mest spännande ska bli att se om jag verkligen får tillbaka skatten på tvångsförsäljningen av Northview Appartment 2020. Avanza har lovat att betala tillbaka detta. I mitt fall handlar det om 6400 kr, så det är inte korvören.

  Peter A

  SvaraRadera
 7. Du är inte orolig för att det svenska index, xact hög och aktiespararna har så mycket bank? 27% av xact hög är finans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej verkligen inte orolig. De svenska storbankerna är mycket stabila och välkapitaliserade. De står inför högre vinster de närmsta åren.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Avanza är alltid ute i sista minuten ;) Nåväl, det är efterlängtade slantar, portföljen känns i det närmaste utbombad nu med finans, reits och övriga fastighetsaktier på väg ner mot avgrunden... nåja, efter regn kommer solsken, man får glädja sig åt köptillfällen istället, som t.ex. Arbor Realty och Prudential Financial.

  SvaraRadera
 9. Ursäkta en okunnig men får man tillbaka källskatt på sitt isk, har fått på kf och tjp.
  Mvh Roger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger,
   På tjp vill jag minnas att man är begränsad av att man inte kan få mer i retur än den skatt man betalar för kontot här i Sverige (vilket mao snabbt blir ofördelaktigt). Det är längesedan jag läste de där reglerna dock varpå jag kan minnas fel.

   För ISK skickar din mäklare in kontrolluppgift Skatteverket och det sköts i deklarationen. Man kan inte få mer i retur än den schablonskatt man betalar. Många personer med bolån kvittar redan bort den där schablonskatten mot sina ränteutgifter och då finns det inget kvar att kvitta utländsk skatt emot varpå det blir ofördelaktigt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för klargörandet Petrusko👍

   Radera
 10. Hej,

  Har ni fått någon återbetalning ännu?

  Jag fick återbetalning avseende 2020 i början av veckan. Därefter har jag inte fått något mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det är samma här, bara fått för 2020 än så länge.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Idag trillade källskatten från 2021 in.

   Radera
 11. Har ni fått tillbaka 100%? Saknas ca 2% för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det ser inget vidare ut. För 2020 har jag fått 99% i retur medan 2021 endast 89%. 2022 ligger på strax över 100%. Att endast få 89% är inte okej så klart.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Kan diffen bero på att en aktie som ger utdelning den 31 dec inte syns på det svenska kontot förrän efter årsskiftet? När jag tittar på summeringen ser det ut att vara så men det kanske bara är en slump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det skulle kunna vara en anledning men inte i mitt fall. Om så vore skulle återbetalningen av skatt för året innan vara högre.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja precis - tänkte det när du skrev mer än hundra procent 😊😇 Ska räkna igenom mina år ordentligt nu. Men 89 procent känns inte alls bra. Vet du hur det ser ut på Nordnet? 100 procent? Och tack också för din fina blogg som jag läser regelbundet! Elina

   Radera
  3. 89% är väldigt dåligt. Fått någon förklaring från Avanza vad det kan bero på?

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...