Det blir fel ibland och det är okej

 


När man investerar i aktier är det inte en fråga OM man kommer göra fel utan NÄR. Det kommer gå tokigt ibland men det är okej. Många faktorer spelar in i stockpicking och därmed är det mycket som kan bli annorlunda gentemot den analys och framtidsvision man har. Det är ofrånkomligt att det kommer avvika ibland och det där hanterar man via riskkontroll. 

Genom att ha en strategi för portföljsammansättning och maximal exponering kan man ta en smäll eller två och gå vidare. En viktig parameter jag följer när det kommer till riskkontroll är att jag har en maxgräns för hur mycket ett enskilt bolag får väga i min portfölj.

Jag kallar den för min 7-procentsregel. Ingen enskild aktie får väga mer än 7 procent i portföljen och genom den regeln har jag satt en maxgräns för hur hårt jag kan drabbas om en investering går helt åt skogen. 7 procent är i häraden av börsens historiska genomsnittliga avkastning och min portfölj skulle därmed kunna ta igen en sådan smäll på 1 år.

Den som inte har en strategi för det här och låter innehav vara mycket större än de 7 procenten jag nämner är utsatt för risk att förlora stor del av sitt kapital. Oreparerbar skada kan vi säga. Om tex halva portföljen blir utraderad kommer det ta väldigt lång tid (ca 10 år) att hämta igen det med en årlig avkastning kring 7 procent. Lång tid bara för att komma tillbaka där man var från början. Det är en riktigt vissen sits att vara i och man går miste om väldigt mycket avkastning i långa loppet.

Så klart behöver man även sprida risken över olika sektorer. Att ha portföljen knökefull med olika fastighetsbolag som väger 7 procent vardera är inte bra riskspridning. Olika sektorer presterar vida olika över tid och ibland är det kris i en sektor medan andra går bra osv.

Att ha få innehav i portföljen och bevaka dem noga är något oerfarna kan tänkas lyfta fram. Ytterst skickliga investerare kan lyckas med det och de få som gör det är förmodligen så pass smarta och förnuftiga att de inte får för sig att rekommendera andra att göra så. Hör du någon prata i de här termerna om att ha få innehav kan du utgå ifrån att det är en oerfaren/okunnig investerare. De som faktiskt behärskar det där gör som Warren Buffett och rekommenderar andra att investera i indexfonder eftersom han vet hur rackarns svårt det är att lyckas med det han själv har gjort.

Ett smart val för stockpickers är att inte lämna allt på bordet i fall att man kanske har otur eller något går snett av okänd anledning. Att vid sidan av en sådan där 7-procentregel använda sig av indexfonder. Genom att investera i indexfonder är man garanterad sin del av börsens prestanda på sikt. Att ha tex hälften i indexfonder och resten till sin stockpicking är ännu ett sätt att hantera risken i portföljen. Visst får man kanske lite extra exponering i något innehav man äger separat ifrån en indexfond men det är så lite så i din egna portföljs perspektiv är det inget att bry sig värst om. Så länge man inte investerar i något index där ett enskilt innehav väger knasigt mycket och man dessutom äger det bolaget separat. Novo Nordisk är ett exempel som kan utgöra 20 procent i något index. Den får man ju tänka en vända extra över om man skall äga den separat isf men det där är ett unikt case. En vanlig Sverigefond eller globalfond har inga sådana extremfall.

Har man kontroll på sitt risktagande och begränsat sin exponering svider det inte så värst att gå på en mina eller två. Att förlora "lite" när man har fel och att vinna mycket när det går bra.



12 kommentarer:

  1. Ett mycket klokt inlägg, vet av egen erfarenhet att om man hittar ett bolag som går som tåget är det svårt att skala av det. Och plötsligt väger det 10-12%.
    Mh Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roger,
      Ja det blir lätt så. Jag minns att jag för cirka 20 år sedan hade bortåt 30 procent i Kungsleden vilket var galet mycket och gött så länge det varade. Sedan blev bolaget raskt sämre och efter det har jag inte haft så där tung vikt i något.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har själv en regel på 5%, men det blir ändå jobbigt när "stabila" aktier som Telia får feeling och faller rakt genom golvet. SBB ska vi inte tala om, upp ena veckan +12%, sen ner -12% andra veckan, hejsan hoppsan. Tack och lov ett litet innehav. Viktar över mer och mer mot ETF:er. Resurs Holdings ökenvandring bara fortsätter, snälla kan ingen köpa upp öket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Ja det där att vikta över till mer ETF:er kan vara en rimlig väg att gå. De följer sitt index och gör sitt jobb. Att låta indexfonder utgöra en stor del av portföljen tycker jag är ett mycket förnuftigt val för de allra flesta.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Så sant. Grät floder när Wirecard störtade. " Blev ju så himla billigt när den sjönk så nog köpte jag lite till ..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej CS,
      Ja Wirecard är ett typexempell på en mina man inte vill gå på med en för tung viktning. Bra lärdom men kostsam.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Mina största innehav är under 3% så jag håller en extremt defensiv taktik.

    Tack för bra läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Klockrent, där har du en mycket rimlig riskhantering sett till procentuell fördelning av respektive innehav.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hur tänker du om t ex Investor - är ju som en liten fond - viktar du dem max 7 procent?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Ja ett investmentbolag som Investor kan man se på ett annat sätt och låta väga mer. Den är en riskspridare i sig självt inte olikt en indexfond. De senaste 40 åren har det varit en del investmentbolag som presterat bättre än andra, varit älskade men sedan faktiskt blivit usla. Ratos och Öresund har det där i bagaget. De ansågs vara de bästa investmentbolagen, vida bättre än Investor.

      Även om Investor är rackarns bra idag så är det bra att tänka på att även de kan bli dåliga.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Just det här har jag funderat på närmaste dagarna. Om det är vettigare att köra investmentbolagen på någorlunda lika fördelning. Då vissa väger tungt, exempelvis Investor som alla hyllar just nu.

      Skulle ju gå att istället enbart köra Spiltan, eller kopiera in index. Hur är dina tankar här?

      Radera
  6. Det är ju flertalet som rekommenderar koncentrerade portföljer på Twitter, men blir ju mer risk... Själv tänker jag att jag inte vill köpa in mer än max ca 5% procent i ett enskilt bolag (beroende på risk). Om det då sticker får det göra det, om jag fortfarande tror på bolaget. Inte hänt än, men skulle börja fundera vid 30-40% att skala av. Jag tänker att det är skillnad mot att nyinvesteringar en stor del och låta vinnarna springa.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...