W.P. Carey rapport Q1 2022

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Fastighetsbolaget W.P. Carey eller WPC som de ofta kallas har precis lämnat rapport för det första kvartalet 2022. Bolagsformen är REIT och sådana kretsar rapporten kring nyckeltalet FFO/AFFO vilket man tittar på istället för redovisad vinst som man gör i vanliga bolag. Kortfattat är det där AFFO de riktiga pengar bolaget genererar medan det i redovisad vinst i en REIT ingår värdeförändringar, nedskrivningar mm och gör det irrelevant. 

AFFO blev $1,35 per aktie upp från $1,22 året innan.

För helåret är guidningen en AFFO om $5,18 - $5,30 per aktie. På nuvarande kurs om cirka $80 ger mitten av det där intervallet en värderingsmultipel om cirka 15 gånger. Det är en rimlig värdering och attraktivt relativt många andra REITs som handlas högre.

Belåningsgraden är under 40 procent.

De har höjt utdelningen varje år sedan noteringen 1998. Utdelningstillväxten är skral men direktavkastningen är hög. Utdelningen är i årstakt $4,228 vilket ger en direktavkastning kring 5,2 procent. Nästa kvartalsutdelning har X-datum i månadsskiftet juni/juli och betalas i mitten av juli. WPC brukar höja utdelningen en gnutta varje kvartal.

Hyresavtalen är konstruerade så de höjs årligen och parerar inflationen vi nu har. Bestånden är väldiversifierat över olika sektorer, hyresgäster, geografiskt osv så de har mycket god riskhantering där. Ungefär hälften av fastigheterna är av typen lager och industri. Kontor och Retail utgör en stor del av resterande bestånd och så har de en liten slurk Self Storage och övrigt. 63 procent av beståndet är beläget i USA och 35 procent i Europa (2 procent övrigt också).

Just inflationen är en drivare för snabbt stigande intäkter för WPC nu. Medan inflationen har varit kring 7-8 procent en tid nu i USA växte WPC sin AFFO med 10,6 procent jämfört med året innan. Avtalen har årliga höjningar och lejonparten är kopplade till inflation.

Jag äger WPC och gillar dem för dess utmärkta strategi och riskhantering. De är mycket noggranna med att sprida risken på flera olika sätt. Att äga olika fastighetstyper, på olika platser osv. Den största hyresgästen utgör bara några procent av totala hyresintäkterna (cirka 3 procent) vilket också är en faktor för att hålla risken under kontroll. Ju större andel av intäkterna en enda hyresgäst står för desto sämre/mer riskfyllt. Enskilda år kommer det alltid finnas andra REITs som stiger mer på börsen eller växer snabbare. Det kommer också finnas REITs som försvinner, går i konken. WPC har en strategi och finansiell ställning som får mig att tro att de kommer finnas kvar decennier från nu. Fortfarande inte snabbast växande men ett rimligt bolag med god riskkontroll.

Länk till WPC hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

  1. Hej! Har funderat på att köpa WP en tid. Tvekar dock mellan WP och Realty Income. Hur ser du på dessa två bolag om du jämför? Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är högre kvalitet och lägre risk i Realty Income. Värderingen skiljer dem dock åt och jag valde att vikta WPC högre än Realty Income för en tid sedan när det var ett bra läge. Nu har WPC stigit en del och är inte lika lågt värderad. Bäst bolag är Realty Income men om det blir bäst investering härifrån handlar om ingångskurs och utveckling. Får jag bara välja ett utav dem så håller jag hårt i mina Realty Income.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Den amerikanske investeraren Jim Rogers menade. Good investing is really just common sense. Tycker WPC är just det. Man arbetar på och gör jobbet. På aktiemarknaden brukar man pratar om Mr Market och Mr Value. Här är Mr Value i aktion.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Japp jag gillar förfarandet att äga bra bolag och låta tiden göra sitt. Via sunt förnuft kan man komma långt och jag tycker det är en mycket viktig komponent i investeringar.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej,
    Hur räknar du Petrusko utdelning t.ex. Zalando från Kinnevik eller Warner från AT&T. På samma sätt som ordinarie utdelning cash?
    När du summerar totalutdelningen.

    mvh
    Håkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Håkan, Sådana där stora utdelningar kan man se som en bolagsdelning. Räknar man tex totalavkastning så behöver man slå ihop dem till en total. Jag fick nyligen aktier i ett fastighetsbolag via en sådan där delning. Helt ointressant bolag för mig varpå jag sålde aktierna och köpte aktier i moderbolaget för slanten. Mer behöver jag inte tänka om det.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej.
    Ny på börsen och är intresserad av utdelningsbolag.
    Ska börja investera i utländska bolag och undrar om jag ska öppna ett KF och ha dom på istället för mitt ISK? (Har inget bolån eller andra lån). Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det finns en lång rad ifs and buts kring att få utländsk skatt åter via ett ISK. Dessutom är du kanske fri från lån idag men inte imorgon. Det är krångelfritt att äga utländska utdelningaktier i en KF. Det är störst chans att få skatten åter där också.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...