Investor en utdelningshöjare

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Bilden ovan är en graf över Investors utdelning de senaste 10 åren. Hacket i kurvan med en sänkning 2019 är pga pandemin. Utdelningen för 2019 beslutas och betalas ut året efter och då var pandemin i full färd och sänkningen är förståelig. Investor har ambition att stadigt höja sin utdelning och nedan är bolagets utdelningspolicy som säger just detta.

"Investors utdelningspolicy är att generera en stadigt stigande utdelning. Vår utdelningspolicy underbyggs av kassaflöde från alla tre affärsområden: Noterade Bolag, Patricia Industries och Investeringar i EQT."

Min strategi kretsar kring utdelningar och likt Investor fokuserar jag på stadiga höjningar. Stigande utdelning kommer av stigande vinster och i långa loppet mynnar högre vinst och utdelning ut i en högre aktiekurs. Visst äger jag en del andra typer av utdelningsaktier också, sådana med hög direktavkastning men låg eller ingen förväntad utdelningstillväxt. Jag har satt samman min portfölj på det viset men störst potential ser jag i utdelningshöjarna. Jag gillar dem allra bäst också.

Investor är en utdelningshöjare. De har dock inte en perfekt utdelningshistorik som tex Johnson & Johnson som höjt sin utdelning varje enskilt år i 60 år. De senaste 50 åren har Investor en tydligt stigande utdelningstrend. Ja det är några sänkningar där i spåren av någon kris men jag tycker ändå att utdelningshistoriken visar att de är en utdelningshöjare. Nedan är en bild över Investors utdelning de senaste 50 åren.


Jag äger Investor och tycker det är ett attans bra bolag. De har presterat mycket bra historiskt och de ger en god riskspridning i sig självt då de har en bred portfölj av bolag. Just nu kostar Investor b cirka 186 kronor och utdelningen på 4 kronor ger en direktavkastning om 2,15 procent. Ingen fet direktavkastning men utdelningstillväxten är desto bättre och över tid leder den till rejält högre utdelning i kronor mätt. Den senaste höjningen var på 50 öre ifrån 3,5 kronor till 4 kronor vilket ger en utdelningstillväxt om 14 procent. Nästa år förväntar jag mig att de åter höjer med 50 öre till 4,5 kronor vilket innebär en utdelningstillväxt om 12,5 procent.

Ja, Investor är en utdelningshöjare och det är en av flera anledningar till att jag gillar och äger bolaget.

Länk till Investor hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

2 kommentarer:

  1. Att äga Investor är som att äga en fond, där fonden kostar ganska lite men förvaltaren tar på sig en massa uppdrag. Det borde i teorin minska risken, dels för att de kan ändra sig om saker går dåligt, dels för att de ser tidigt om det går så illa att de borde sälja.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju notera ökningen ovan sedan IT krisen. Dvs sammanfallande med kraftiga stimulanser från centralbanker via onaturligt gynnsamma lån till tex EQT.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...