Lägre priser på preffar och D-aktier men..

 


Sedan jag minskade rejält i preferens och D-aktier har tillgångsslaget backat en del på börsen. Jag agerade på en snabbt förändrad räntebana och det har nu prisats in helt eller delvis. Ser man till priserna som varit de senaste åren framstår preffar och D-aktier billiga nu.

Här är jag inte helt övertygad och tycker det är lite klurigt. Inflationen har hängt i längre än vad experter trott och den har varit större. Räntehöjningar ser nu ut att bli än fler och större än vad man trodde för bara någon månad sedan.

Ser det fortsatt ut så här en tid, att inflationen håller sig kvar lite längre än man tror, att räntan behöver höjas ytterligare några snäpp ja då skall priset på preferens och D-aktier ned än mer.

Att man nu kan få 7 procent direktavkastning per år är föga tröst som aktiekursen samtidigt backar 5 procent per år.

Både kursutveckling och ränteutvecklingen är svår att förutspå exakt på förhand. Jag tycker det är så pass oklart läge nu att jag väntar med att vikta upp preffar och D-aktier. Jag är osäker på om det är en attraktiv investering nu.

När jag viktade om köpte jag bla Telia och den har gått mycket starkt sedan dess. Telia och D-aktier har spreadat isär och på sikt blir det kanske att jag gör den omvända affären och minskar i Telia för att köpa mer D-aktier igen. Nu har Telia stigit en hel del men det är fortsatt potential där. De presterar bättre och de skall återköpa aktier. 

Jag var lockad när Sagax D handlades till cirka 28,5 kronor härom veckan. Jag började förbereda mig att agera på det men tillfället gick mig förbi. Går den dit igen i närtid kanske jag klipper in ett litet gäng. Gasar inte ränteläget på mer så blir det kanske en ok deal på 28,5 kronor.

Vill du veta mer om hur man värderar preferensaktier och varför man ofta pratar om ränteläget i samband med dem? Nedan är en länk till mitt inlägg om detta. D-aktier värderas på samma sätt som preferensaktier.

https://petrusko.blogspot.com/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

9 kommentarer:

  1. Hur tänker du nu? För om räntan fortsätter upp, vilken den ser ut att göra så kommer ju D-aktier och preffar fortsätta ner i värde. Är du så övertygad om att räntan inte kommer fortsätta uppåt nämnvärt eller säger du att det inte finns ett samband mellan räntan och på hur preffar/D-aktier värderas?

    SvaraRadera
  2. Jag tror han menar att pengar måste få avkastning på något sätt. Är direktavkastningen trygg kan det vara ok placering i stagflationsmiljö. Säger inte att det är rätt, men det är inte galet.

    SvaraRadera
  3. Nu när räntan är påväg upp så kommer väl isk-skatten att påverkas också? Vart ligger brytgränsen där man måste byta till AF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket relevant fråga!

      Radera
    2. Finns ingen sådan direkt gräns, om man inte ser på enbart direktavkastning. Vid 4% statslåneränta så pröjsar du 1.5% eller 1500 kr per sparad 100 000 kr.

      Någon gång därinnan lär politikerna få panik över tidigare tagna beslut och göra om beräkningen för skatten återigen. Finns ett golv bör det rimligtvis finnas ett golv. Lättast vore väl att räntan inte sätts på 12M utan medel över säg 10 år så slår det inte så mycket från år till år. CSN kör väl något sådant men tror det är 3 år.

      Radera
  4. Det som är intressant att veta är vilken räntebana som är diskonterad i värderingen av preffarna just nu. Det har ju varit ganska snabba fall i preffarna. Överreaktion eller ej? Det kan ju vara en bra att affär att köpa nu om/när räntebanan vänder ner, men knäckfrågan är ju som sagt vilken räntebana som är diskonterad. Lutar att börja köpa in mig och köpa över tid så blir väl utfallet halvbra i vart fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Ja precis. Det är ju det där med vad som är inprisat som jag syftar till när jag skriver att det på kort tid blev något helt annat än man trott. Därav det snabba prisfallet. Nu står vi åter i ett läge där det ser ut att bli på ett annat sätt än det som är inprisat. Räntehöjningar kan bli fler och större än vad man trodde alldeles nyligen.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej,
    Såsom några ovan skriver, finns det ju också en logik i att bibehålla preffar som ur ett kreditperspektiv klarar att hålla utdelningarna. detta även om räntan går upp då det kanske inte finns andra avkastande tillgångar på samma nivåer...exempelvis är 10åringen idag endas 1,81%
    Sen förstår jag inte hur du menar att du förklarat i ditt tidigare inlägg hur räntan hänger ihop med preffen genom att bara referera till "allmänna ränteläget", det måste finnas bättre förklaring - jag förstår inte iallafall, så kanske kan du eller någon förklara det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sebastian, läs gärna mitt inlägg introduktion till preferensaktier. Om du förstår det som står i det inlägget så förstår du även varför aktiekursen i preffar och D-aktier har backat på sistone.

      Nu ser det som sagt ut som att det kan bli fler räntehöjningar och högre ränteläge än vad man trodde för bara någon månad sedan. Inte inprisat ännu vilket kan få preffar och D-aktier att backa mer.

      Länk till inlägget där du kan lära dig hur preffar funkar och varför ränteläget spelar roll har du i själva inlägget som vi kommenterar på nu.

      Var menar du logiken finns i att behålla preffar om de avkastar minus 5% på aktiekursen och +7% på utdelningen (totalt +2 procent alltså). Det är ett möjligt scenario som jag skriver ovan.

      Mvh petrusko

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...