Xact Norden Högutdelande ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag har skrivit sådana här inlägg om fonden tidigare men det är flera år sedan sist varpå jag fixar ett nytt här med rätt namn och lite uppdaterad info. Tidigare hette fonden bara "Xact Högutdelande" men namnet har alltså uppdaterats till nuvarande Xact Norden Högutdelande för att tydliggöra den nordiska inriktningen. 

Det här är en börshandlad indexfond och det där med börshandlad är inga konstigheter egentligen. Istället för att som med traditionella fonder lägga in order och vänta dagar på avslut så fungerar handeln med börshandlade fonder precis likt aktiehandel. Man lägger in en köp/sälj-order och kan få avslut på sekunden. Vid affärstillfället tillkommer courtage precis som vid aktiehandel men det är ju engångsavgifter så det är inte mycket att bry sig om för en långsiktig investerare.

Fondens inriktning är nordiska utdelningsaktier med låg volatilitet. Med låg volatilitet menas att de inte rör sig kursmässigt lika starkt som övriga börsen. En jämnare resa uppåt med andra ord. Jämnare resa uppåt säger jag för börsen går upp på lång sikt. Xact är ett svenskt fondbolag (ägt och drivs av Handelsbanken) och fonden handlas i svenska kronor på börsen. Lämplig att äga i ett Investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Den följer indexet: Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som alltså väljer ut bolag enligt beskrivning ovan, god utdelning och låg volatilitet.


Ovan är en bild med branschfördelning i fonden.


Ovan är en bild med de största innehaven per 31/3 2022. 

Fondavgift: 0,3 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 14,4 miljarder kronor.
Utdelning: Fonden betalar utdelning 4 gånger per år och  det är mottagna utdelningar i fonden som utgör grund till den utdelning fonden betalar till dig som äger den. Historiskt har fondens direktavkastning varit kring 4,5-5,5 procent.

Under 2021 och 2022 betalas utdelning i mars, maj, september och november. Det verkar vara schemat fonden håller sig till.

Jag tycker det här är en utmärkt fond som en del i ett långsiktigt sunt sparande. Inriktningen mot nordiska sunda bolag som pyntar utdelning är attraktiv i mina ögon. Att den pyntar en rejäl utdelning kan vara mycket relevant för somliga medan vissa inte bryr sig så mycket om vilka delar som är vad i totalavkastningen. Vissa använder utdelningen till konsumtion medan andra återinvesterar den. 45 olika sunda nordiska bolag ger en god riskspridning och inget enskilt bolag väger mer än några procent i fonden. Den innehåller en viss typ av bolag som kan buntas ihop till kategorin värdebolag och kommer på kort sikt utvecklas annorlunda än tex Stockholmsbörsen. Exempelvis gick den här typen av bolag lite bättre än Stockholmsbörsen innan Covid19 medan de gick sämre under pandemin och sedan åter starkare. På lång sikt jämnar det ut sig och medan det finns studier som visar på överavkastning i ett sådant här urval av utdelningsaktier så är det rimligt att se det som en ren bonus snarare än att ta det för givet.

Xact Norden Högutdelande är mitt största innehav och det känns mycket bra. Jag får god potential och riskspridning via en enda investering. Den rejäla utdelningen gillar jag så klart och använder den till att betala mina räkningar och handla yoghurt i mataffären.

Länk till Xact Norden Högutdelande hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

20 kommentarer:

  1. utdelningen är väl baserad på aktien värde en gång per år? Vad händer ifall aktien faller en 10-20% men bolagen i sig höjer utdelningen, exempel i år när börsen tog stryk men bolagen ändå höjde utdelningarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja de har för ambition att inte bli allt för ryckigt med utdelningssänkningar om det skulle bli svaga börsår. Utdelningen kan bli både högre och lägre än 4,5 procent. De drar sig nog för att dela ut lägre men i ett scenario som du nämner är det inga pix att den blir högre än 4,5 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Baseringen är aktien utdelar såklart. Sen höjer de.

      Radera
  2. Är det inte bättre att själv köpa samma innehav som fonden enskilt och på så sätt spara fondavgiften? Visserligen kostar det en hel del för 45 bolag men det gör även avgiften över tid. Några tankar om det? Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den där funderingen dyker ofta upp men det är en dålig ide om man inte har tiotals kanske hundratals miljoner kronor.

      Det blir mycket courtagekostnader och kräver en hygglig slant bara för att kunna vikta innehaven på samma sätt som fonden där minsta bolaget bara väger kring 0,7 procent och största runt 3,5 procent.

      Två gånger per år ombalanseras fonden. Innehav säljs, nya köps. Det minskas och ökas i vissa.

      Funderingen dyker upp men det finns ingen som gör på det där viset. Ingen tar sig förbi det där idéstadiet för det är en dålig ide.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej, tack för snabbt svar. Då kommer man helt enkelt inte runt den kostnaden surt sa räven men så får det bli. Mvh Anonym-m

      Radera
  3. En fundering är det smartare att ta en Etf typ ishares Core S&P 500 än en indexfond mot USA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      ETF:en du nämner är en indexfond. Jag antar att du menar om det är smart att ha den framför en "vanlig" indexfond från ett svenskt fondbolag. Det är för och nackdelar. Den löpande fondavgiften är betydligt lägre i en sådan ETF jämfört med de billigaste svenska fonderna. När man köper en ETF betalar man courtage och valutaväxlingsavgift så det tillkommer ju avgifter den vägen.

      Man bör välja olika beroende på hur man sparar/investerar. För regelbundna köp till belopp som inte rör sig om tiotusentals kronor åt gången är en fond från ett svenskt fondbolag rimlig.

      Gör man större engångsköp och avser äga under många år är det en bra deal att köpa en S&P500 ETF med låg avgift. Det finns flera olika med avgift kring 0,07 - 0,09 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena Petrusko,

    Tack för en bra blogg. Hängt med i 6-7 år snart :)

    Går i tankar på att gå över mer och mer mot ETF:er. Är väl främst stabiliteten som lockar. Vad anser du om kombinationen nedan? Overkill, något som saknas? eller bra mix?

    -Ishares FTSE 100 (IUSZ)
    -Vanguard S&P 500 (VUSA)
    -Vanguard All Wld High Div
    -Xact Norden Hög


    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Filip,
      Förnuftig plan du har där. Via de där indexfonderna du listar får du en utmärkt riskspridning och en mycket god potential. Inte overkill och man behöver inte mer än de där om man inte nödvändigtvis vill.

      En portfölj utav indexfonder är smart och kommer sannolikt ge en bättre avkastning i långa loppet än vad många andra erhåller via aktiva fonder eller egen stockpicking.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej.

    Har länsförsäkring indexfond usa ca 25000 som jag har flyttat till avanza och blev nu sugen på att byta till Xact. Är det klokt att flytta alla pengar dit?

    Trevlig helg 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är en rimlig fond den du har. På kort sikt spelar dollarn stor roll för din värdeutveckling medan det i långa loppet går upp och ned för att sannolikt jämna ut sig. En rimlig plan kan ju vara att behålla den fina USA-fonden på mycket lång sikt samtidigt som du regelbundet köper i någon annan fond du gillar.

      Visst kan man ha alla sina pengar i en enda fond som de vi pratar om nu. De innehåller många olika bolag och sektorer och sprider risken på det viset.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej P!

    Har du några tankar kring totalavkastningen när det kommer till Xact Norden Högutdelande? Har du några förväntningar eller blir det som bonus för din del allt över 4,5% i utdelning?

    Hoppas du har en bra dag! /V

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena V,
      På lång sikt är en rimlig förväntning en totalavkastning ungefär som en vanlig svensk indexfond. Historisk data talar för potential till överavkastning från ett sådant här urval med utdelningsaktier men det vill jag inte ta för givet.

      Fonden och dess index gick lite bättre än vanliga svenskt index fram till strax innan pandemin slog till. Under pandemin gick den typen av bolag betydligt sämre på börsen. Nu är det omvänt att den typ av bolag som ingår i Xact Norden Högutdelande går bättre än svenska börsindex. Det skiftar till och från men potentialen finns där att få högre totalavkastning än ett vanligt index.

      En sak många missar när de jämför fonden är att utdelningarna inte syns i kursgrafen hos din mäklare. Det gör en stor skillnad så klart och utan dem ser avkastningen bedrövlig ut. Då är det inte bara under pandemin som fonden gått sämre utan det ser ju alltid dåligt ut om man inte räknar in utdelningen. Totalavkastningen kan man se hos fondbolaget samt i fondens PRIIP-dokument.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar, det är uppskattat. Då borde vi kunna se fram mot 7-8% plus minus kommande år ;)

      Vet du varför fonden bytte jämförelseindex och vilket det var tidigare? /V

      Radera
    3. Tjena,
      Handelsbanken/Xact bestämde sig för att de ville satsa stort på ESG-fonder för några år sedan och bytte till ett snarlikt index med ESG-regler. En del innehav fick inte längre ingå och de gick från ca 50 bolag till 45 st.

      De gjorde samma sak med en rad fonder bla Xact Sverige. De bytte från OMX SB till ett snarlikt index med ESG-regler.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Ok! Tack för att du tar dig tid och svarar.
      Trevligt att det finns bloggar att läsa utan en massa reklam! /V

      Radera
  7. Hej! Ny läsare här på din blogg, oerhört intressant att läsa om din kunskap och dina tankar, en fråga angående xact norden högutdelande, delar den ut kontant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja Xact Norden Högutdelande pyntar kontant utdelning. Den har precis pyntat årets första och har tre tillfällen kvar under 2023. Nästa utdelning betalar den i maj redan.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej igen! Tack så mycket svar snabbt svar:) mhm konstigt då för fick utdelningen men syns inte på mina konto.

      Radera

Realty Income kort video på CNBC

  Fastighetsbolaget Realty Incomes direktör Sumit Roy gästade CNBC nyligen och pratade om bolaget. Det var stort fokus på den pressade akti...